AniaCh83
Fanka BB :)
Aniu
Strasznie mi przykro, że tak potoczyło się badanie. Ale słuchaj, sama wartość przezierności jeszcze o niczym nie przesadza. Znam przypadki, gdzie NT było powyżej 5 ale się wchłonęło a dzieci okazują się zdrowe. Czasem tak się dzieje np. jeśli przechodziło infekcję. Znam też niestety przypadki, gdzie NT poniżej 2,5 a okazywało się że jednak jest aneupoidia.
Co do biopsji to ja bym się na nią decydowała. Ryzyko większe tylko o 0,5% (amniopunkcja 0,5% a biopsja 1%). A czas oczekiwania na to badanie a potem na wynik...najgorszemu wrogowi bym nie życzyła ani dnia Samo badanie nie Boliwia bardzo, to ukłucie, przy biopsji potem drugie ukłucie. Po wszystkim łykaj nospę.
Słuchaj, nie wiem jak jest w Anglii ale po amniopunkcja/ biopsji materiał jest wysyłany na badanie kariotypu. Jeśli zgłosisz przed punkcją mozesz mieć dodatkowo wykonane badanie przyspieszone. W Polsce za nie się płaci dodatkowo (amnio i biopsja na NFZ). Np. badanie FISH - daje informacje o podstawowych trisomiach (13, 18, 21 i związanych z chromosomami płci) w dwa dni. Na karioryp czekasz zwykle 2-3 tygodnie...
Gdybys potrzebowała jakichś więcej informacji pisz do mnie śmiało na priv
Napisane na iPad w aplikacji Forum BabyBoom
Powiedziano mi dzis, ze wynik bedzie najprawdopodobniej w poniedziałek, moze nawet w piątek. Wiec bedzie to pewnie to FISH, przyspieszone, o którym piszesz, moze tutaj to standard, nie wiem. Dopiero mam czas zeby doczytać cos. Widze, ze jestes obeznana. Czy rzeczywiście biopsja daje odpowiedz na tak niewiele w porównaniu do amniopunkcji?
Jutro bede miała tez drugie USG, moze wykonane przez bardziej doświadczonego lekarza i na lepszym sprzęcie, liczę na to. No i Papp-a, ale raczej popołudniu.
Dziekuje za informacje.
Bardzo sie boje...
Dobrze, ze jesteście ....
Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom