reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Aniu
Strasznie mi przykro, że tak potoczyło się badanie. Ale słuchaj, sama wartość przezierności jeszcze o niczym nie przesadza. Znam przypadki, gdzie NT było powyżej 5 ale się wchłonęło a dzieci okazują się zdrowe. Czasem tak się dzieje np. jeśli przechodziło infekcję. Znam też niestety przypadki, gdzie NT poniżej 2,5 a okazywało się że jednak jest aneupoidia.
Co do biopsji to ja bym się na nią decydowała. Ryzyko większe tylko o 0,5% (amniopunkcja 0,5% a biopsja 1%). A czas oczekiwania na to badanie a potem na wynik...najgorszemu wrogowi bym nie życzyła ani dnia :( Samo badanie nie Boliwia bardzo, to ukłucie, przy biopsji potem drugie ukłucie. Po wszystkim łykaj nospę.
Słuchaj, nie wiem jak jest w Anglii ale po amniopunkcja/ biopsji materiał jest wysyłany na badanie kariotypu. Jeśli zgłosisz przed punkcją mozesz mieć dodatkowo wykonane badanie przyspieszone. W Polsce za nie się płaci dodatkowo (amnio i biopsja na NFZ). Np. badanie FISH - daje informacje o podstawowych trisomiach (13, 18, 21 i związanych z chromosomami płci) w dwa dni. Na karioryp czekasz zwykle 2-3 tygodnie...
Gdybys potrzebowała jakichś więcej informacji pisz do mnie śmiało na priv

Napisane na iPad w aplikacji Forum BabyBoom

Powiedziano mi dzis, ze wynik bedzie najprawdopodobniej w poniedziałek, moze nawet w piątek. Wiec bedzie to pewnie to FISH, przyspieszone, o którym piszesz, moze tutaj to standard, nie wiem. Dopiero mam czas zeby doczytać cos. Widze, ze jestes obeznana. Czy rzeczywiście biopsja daje odpowiedz na tak niewiele w porównaniu do amniopunkcji?
Jutro bede miała tez drugie USG, moze wykonane przez bardziej doświadczonego lekarza i na lepszym sprzęcie, liczę na to. No i Papp-a, ale raczej popołudniu.
Dziekuje za informacje.

Bardzo sie boje...

Dobrze, ze jesteście ....

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Aniu mi też idealnie nie wyszło i tez lekarz powiedział ze możemy robić dodatkowe badania kazał tez brać heparyne w zastrzyk ach lub ewentualnie acard i pierwsze nie przesądza o niczym jeszcze nie załamuj się wiem ze dziś nie wyglada to dobrze ale jeszcze może się wszystko wyjaśnić popraw mnie jak się mylę ale chyba chodzisz w Anglii do ginekologa oni trochę inaczej podchodzą do ciaz wiem ze takie ciążę jak moja a już te te bez owodni sugerują usunąć nie denerwuj się to i tak nic nie da wiem ze prosto się mówi ale ja też zastanawiałam się po 1 prenatalnych czy robić te badania dodatkowe a co jak będzie któreś dziecko chore itd

Tak, mieszkam w Londynie. Podejście do ciąż jest zupełnie inne niz w Pl. Dwa USG i spotkania z położna co kilka tygodni, jesli wszystko idzie dobrze, jesli nie , jak widać reagują szybko. Tutaj jest duża 'tolerancja' na aborcje, nawet po 20 tc, jesli okazuje sie, ze dziecko bedzie chore.

Ostatnia edycja:
Hmm tak sie wtrace troszke w te tematy badan prenatalnych.
Lile skoro mowiz ze te NK moze byc podwyzszone z powodu chorob matki to ja podsune takie przypuszczenie
Aniu tylko nie obrazaj sie bo ja tu nieam zamiaru nic prorokowac.
Jak wyszla u mnie mutacja MTHFR to przeczytalam duzo artykulow na ten temat.
I biorac pod uwage Aniu ze twoje 1 dziecko urodzilo sie z wada serca ktora moze pojawic sie wlasnie u dzieci rodzicow dotknietych ta mutacja. Jesli mutacka nie jest leczona heparyna i metylowanymi formami witamin i kwasu foliowego. Moze ona podwyzszac wystepowanie wad u dzieci takich jak rozszczep kregoslupa zespol Downa ale nie musi do tego prowadzic.
Za to jesli matks jest nosicielem genu to badania prenatalne wychodza wlasnie z podwyzszeniem prawdopodobienstea wystspienia wad wrodzonych w tym zespolu Downa.
Aniu moze warto by bylo porozmawiac o tym z lekarzem ewentualnie udac sie do poradni genetycznej.
I profilaktycznie brac heparyne i metylowane formy wit b6 i b12 oraz kwas foliowy.

Gosiu, teraz juz to wiem. O istnieniu i ważności zbadania genu MTHFR dowiedziałam sie tydzien przed 'serduszkiem' kiedy moja beta raczej wróżyła niepowodzenie. Żebym wiedziała o tym wcześniej to na pewno bym to badanie wykonała. Teraz juz wiem, ze przez wadę serca syna, wzrasta prawdopobienstwo ryzyka mutacji u mnie.
Wiecie , ze nikt , żaden lekarz , nawet nie zasugerował mi wykonania jakichkolwiek badań genetycznych, a każdemu mowilam o wadzie serca .

Powiedziano mi dzis, ze wynik bedzie najprawdopodobniej w poniedziałek, moze nawet w piątek. Wiec bedzie to pewnie to FISH, przyspieszone, o którym piszesz, moze tutaj to standard, nie wiem. Dopiero mam czas zeby doczytać cos. Widze, ze jestes obeznana. Czy rzeczywiście biopsja daje odpowiedz na tak niewiele w porównaniu do amniopunkcji?

Aniu niestety mam pewne doświadczenie w tym temacie. Nie zrozumiałam o co konkretnie pytasz w kwestii biopsji. Generalnie biopsja i amniopunkcja to tylko metody pobrania materiału do badania. Badanie to np. kariotyp . Albo Fish.. Zanim jest dość wód płodowych by pobrqać próbkę do badania robi się biopsję kosmowki. W późnej ciąży pobiera się krew z pępowiny.

Aniu taka jeszcze moja rada. Dowiedz się czy poza przyspieszonym badaniem będą swoją drogą robili badanie kariotypu. To ważne. Chodzi o znacznie większą ilość informacji jakie daje to badanie. Np. jeśli okazało by się, że jest trisomia to tylko kariotyp powie czy była ona prosta (nie zwiększa znacząco ryzyka powtórki w kolejnej ciąży) czy np translokacyjna (obciążenie genetyczne u rodziców) albo mozaika.

reklama
Do góry