reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Trzymamy kciuki za dobre informacje na wizytach i piekne widoki
✊✊✊✊nie puszczamy za wgryzanie sie kropkow w nowe 9 miesieczne domki mamus :* ❤

Październik mamy to kobietki to bedzie nasza jesien :biggrin2::tak: owocna w kolejne ciaze ruszamy do boju po nasze szczescia.
Dzieciaczki przychodza na swiat :* ❤❤❤
Bety sa w koncu pozytywne :) :) forum odczarowane :)
Czekamy na pozostałe dziewczyny i spełnienie najwiekszego marzenia kazdej z nas bycia mamą :):*:wink::yes:
  • Trzymamy kciuki za szyjke pisanki zeby sie nie skracala
  • Kciuki za blizniaki madziagi zeby szybko mogly zdrowiutkie wyjsc z rodzicami do domku
  • Trzymamy kciuki za synka agatek28 oby szybciutko nabieral sil

Październik
Shake it up baby, twist and shout :)
Bedzie sie dzialo tej jesieni

5:katherina - wizyta kontrolna u gin prowadzacej ciążę
5:gosia321 - wizyta przed stymulacja
5:Blastka - wizyta przed crio
5:BeataWarszawa - wizyta przed stymulacja

6:malutkikaczorek - badanie progesteronu
6:kasik99- wizyta w trakcie stymulacji
10:lile - badanie prenatalne
10:ema51 -betowanie
10:Małgoś86 - betowanie
13:malutkikaczorek - betowanie
14: butterfly1331 - wizyta u gin prowadzacego ciążę
14:Olusja1987 - wizyta u gin prowadzacego ciążę
14:kreatola - betowanie
20:rybka14 -wizyta kontrolna u gin prowadzacego ciążę
20:Rustynka - criotransfer
21:husan- wizyta kontrolna u gin prowadzacego ciążę
25:ewelin86- wizyta u gin prowadzacego ciążę
26:Koniczyna82 - wizyta w klinice rozpoczynajaca podejscie do ivf

Listopad
2:Koniczyna82- rozpoczecie stulacji
2:katherina203 - wizyta u lekarza prowadzacego ciążę
3: kayherina203- badania prenatalne
7:rybka14- wizyta u gin prowadzacego ciążę
18:Olusja1987 - termin porodu 1 witamy na swiecie upragnionego synka
24:rybka14 -wizyta u gin prowadzacego ciążę
24:Olusja1987 - tremin porodu 2 witamy na swiecie upragnionego synka

Grudzień
19:ewelin86 - witamy na swiecie ukochanego synka

Skontrolujcie kalendarz gdzie którą dopisoac :)
;) :D8-)
❤❤❤❤❤❤

reklama
Katharina, cudownie, zazdroszcze widoków. Na koedy masz wyznaczona date porodu ? Usg to nie problem.

Ja w przeciągu dwoch tyg bede miała pierwsze spotkanie z położna, a 12-14 tc usg z przeziernoscia itp... dzis mam juz 9t1d. Jak donoszę to poród ok 10maja, w zależności od kalendarza, a moje urodziny 15.05.

Dziewczyny jakie witaminy zażywacie??

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Ja nie miałam robione go badania na ta homocysteine.
Badali mi krzepliwosc,witaminy, sód, potas,HIV itp ale tego nie.
Zapytam dziś jak będę na wizycie i z wrażenia nie zapomne :)

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

Bo homocysteiny chyba w klinikach in vitro nie badają. Nie wpływa chyba na zaciążanie. Ale ma znaczny wpływ w szczególności na ryzyko wad cewy nerwowej ale nie tylko, np serduszkową sprawy. A nawet są badania, że podwyższona homocysteina wpływa na nieprawidłowe podziały komórkowe i ryzyko wad genetycznych. Łatwo ją zbić przyjmując kwas foliowy i witaminy z grupy b a pewnie wszystkie to suplementujecie, z tym że sporo dziewczyn ma mutacje genu MTHFR co powoduje problemy z przyswajaniem zwykłego kwasu foliowego (ten zwykły wręcz szkodzi), kwas musi być metylowany. Mam znajomą z tą mutacją i ona twierdzi, ze nawet te dostępne w polskich aptekach metylowany formy nie wystarczają. Pierwsze dziecko z chorym serduszkiem właśnie, drugie z trisomią - przerwała ciążę. Klejna ciąża - poronienie. Zrobiła badania genetyczne pod kontem MTHFR i wyszły u niej mutacje. Przyjmuje specjalne preparaty (odpowiedni kwas foliowy), jest bardzo w temacie i twierdzi, że w Polsce jeszcze bardzo często sie olewa ta homocysteinę albo daje zalecenia przestarzałe które wręcz szkodzą.

Dla dorosłych podwyższona homocysteina też jest mega niebezpieczna, znacznie skraca życie. Ale w ciąży powinna być niższa niż pokazują widełki dla dorosłego, najlepiej nie większa niż 9

Katharina, cudownie, zazdroszcze widoków. Na koedy masz wyznaczona date porodu ? Usg to nie problem.

Ja w przeciągu dwoch tyg bede miała pierwsze spotkanie z położna, a 12-14 tc usg z przeziernoscia itp... dzis mam juz 9t1d. Jak donoszę to poród ok 10maja, w zależności od kalendarza, a moje urodziny 15.05.

Dziewczyny jakie witaminy zażywacie??

Hehe...a mi w katcie ciazy napisala date porodu...14 maj...

Dla dorosłych podwyższona homocysteina też jest mega niebezpieczna, znacznie skraca życie. Ale w ciąży powinna być niższa niż pokazują widełki dla dorosłego, najlepiej nie większa niż 9
W ciazy homocysteina powinna byc chyba w okolicach 5 jak dobrze kojarze.

Zeby zbic homocysteine trzeba przyjmowac kw. foliowy metylowany, b6 metylowane i b12 metylowane.
Ciezko dostac w Polsce formy metylowe tych witamin. Ale mozna. Ja takie przyjmuje.

Napisane na LG-D620 w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnio edytowane przez moderatora:
W ciazy homocysteina powinna byc chyba w okolicach 5 jak dobrze kojarze.

Zeby zbic homocysteine trzeba przyjmowac kw. foliowy metylowany, b6 metylowane i b12 metylowane.
Ciezko dostac w Polsce formy metylowe tych witamin. Ale mozna. Ja takie przyjmuje.

Napisane na LG-D620 w aplikacji Forum BabyBoom
czy moglabys podac nazwy metylowanych wit. b6 i b12 które przyjmujesz???

reklama
Bo homocysteiny chyba w klinikach in vitro nie badają. Nie wpływa chyba na zaciążanie. Ale ma znaczny wpływ w szczególności na ryzyko wad cewy nerwowej ale nie tylko, np serduszkową sprawy. A nawet są badania, że podwyższona homocysteina wpływa na nieprawidłowe podziały komórkowe i ryzyko wad genetycznych. Łatwo ją zbić przyjmując kwas foliowy i witaminy z grupy b a pewnie wszystkie to suplementujecie, z tym że sporo dziewczyn ma mutacje genu MTHFR co powoduje problemy z przyswajaniem zwykłego kwasu foliowego (ten zwykły wręcz szkodzi), kwas musi być metylowany. Mam znajomą z tą mutacją i ona twierdzi, ze nawet te dostępne w polskich aptekach metylowany formy nie wystarczają. Pierwsze dziecko z chorym serduszkiem właśnie, drugie z trisomią - przerwała ciążę. Klejna ciąża - poronienie. Zrobiła badania genetyczne pod kontem MTHFR i wyszły u niej mutacje. Przyjmuje specjalne preparaty (odpowiedni kwas foliowy), jest bardzo w temacie i twierdzi, że w Polsce jeszcze bardzo często sie olewa ta homocysteinę albo daje zalecenia przestarzałe które wręcz szkodzą.

Ostatnio mi to badanie lekarz proponował, ze w razie jakby to podejście nie wyszło... nie tłumaczył jednak, powiedział tylko ze mozna to ładnie lekami wyrównać i jest ok. Poczytałam troche o tym, ale nie wpadłam na to, ze powiedział tak ze względu na mojego syna z wada serca ... Zrobie to nast razem. Ciekawe ile kosztuje , moze wiesz ?

Do góry