reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Trzymamy kciuki za dobre informacje na wizytach i piekne widoki
✊✊✊✊nie puszczamy za wgryzanie sie kropkow w nowe 9 miesieczne domki mamus :* ❤

Październik mamy to kobietki to bedzie nasza jesien :biggrin2::tak: owocna w kolejne ciaze ruszamy do boju po nasze szczescia.
Dzieciaczki przychodza na swiat :* ❤❤❤
Bety sa w koncu pozytywne :) :) forum odczarowane :)
Czekamy na pozostałe dziewczyny i spełnienie najwiekszego marzenia kazdej z nas bycia mamą :):*:wink::yes:
  • Trzymamy kciuki za szyjke pisanki zeby sie nie skracala
  • Kciuki za blizniaki madziagi zeby szybko mogly zdrowiutkie wyjsc z rodzicami do domku
  • Trzymamy kciuki za synka agatek28 oby szybciutko nabieral sil

Październik
Shake it up baby, twist and shout :)
Bedzie sie dzialo tej jesieni

5:katherina - wizyta kontrolna u gin prowadzacej ciążę
5:gosia321 - wizyta przed stymulacja
5:Blastka - wizyta przed crio
5:BeataWarszawa - wizyta przed stymulacja

6:malutkikaczorek - badanie progesteronu
6:kasik99- wizyta w trakcie stymulacji
10:lile - badanie prenatalne
10:ema51 -betowanie
10:Małgoś86 - betowanie
13:malutkikaczorek - betowanie
14: butterfly1331 - wizyta u gin prowadzacego ciążę
14:Olusja1987 - wizyta u gin prowadzacego ciążę
14:kreatola - betowanie
20:rybka14 -wizyta kontrolna u gin prowadzacego ciążę
20:Rustynka - criotransfer
21:husan- wizyta kontrolna u gin prowadzacego ciążę
25:ewelin86- wizyta u gin prowadzacego ciążę
26:Koniczyna82 - wizyta w klinice rozpoczynajaca podejscie do ivf

Listopad
2:Koniczyna82- rozpoczecie stulacji
2:katherina203 - wizyta u lekarza prowadzacego ciążę
3: kayherina203- badania prenatalne
7:rybka14- wizyta u gin prowadzacego ciążę
18:Olusja1987 - termin porodu 1 witamy na swiecie upragnionego synka
24:rybka14 -wizyta u gin prowadzacego ciążę
24:Olusja1987 - tremin porodu 2 witamy na swiecie upragnionego synka

Grudzień
19:ewelin86 - witamy na swiecie ukochanego synka

Skontrolujcie kalendarz gdzie którą dopisoac :)
;) :D8-)
❤❤❤❤❤❤

reklama
Katharina, cudownie, zazdroszcze widoków. Na koedy masz wyznaczona date porodu ? Usg to nie problem.

Ja w przeciągu dwoch tyg bede miała pierwsze spotkanie z położna, a 12-14 tc usg z przeziernoscia itp... dzis mam juz 9t1d. Jak donoszę to poród ok 10maja, w zależności od kalendarza, a moje urodziny 15.05.

Dziewczyny jakie witaminy zażywacie??

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Ja nie miałam robione go badania na ta homocysteine.
Badali mi krzepliwosc,witaminy, sód, potas,HIV itp ale tego nie.
Zapytam dziś jak będę na wizycie i z wrażenia nie zapomne :)

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

Bo homocysteiny chyba w klinikach in vitro nie badają. Nie wpływa chyba na zaciążanie. Ale ma znaczny wpływ w szczególności na ryzyko wad cewy nerwowej ale nie tylko, np serduszkową sprawy. A nawet są badania, że podwyższona homocysteina wpływa na nieprawidłowe podziały komórkowe i ryzyko wad genetycznych. Łatwo ją zbić przyjmując kwas foliowy i witaminy z grupy b a pewnie wszystkie to suplementujecie, z tym że sporo dziewczyn ma mutacje genu MTHFR co powoduje problemy z przyswajaniem zwykłego kwasu foliowego (ten zwykły wręcz szkodzi), kwas musi być metylowany. Mam znajomą z tą mutacją i ona twierdzi, ze nawet te dostępne w polskich aptekach metylowany formy nie wystarczają. Pierwsze dziecko z chorym serduszkiem właśnie, drugie z trisomią - przerwała ciążę. Klejna ciąża - poronienie. Zrobiła badania genetyczne pod kontem MTHFR i wyszły u niej mutacje. Przyjmuje specjalne preparaty (odpowiedni kwas foliowy), jest bardzo w temacie i twierdzi, że w Polsce jeszcze bardzo często sie olewa ta homocysteinę albo daje zalecenia przestarzałe które wręcz szkodzą.

Dla dorosłych podwyższona homocysteina też jest mega niebezpieczna, znacznie skraca życie. Ale w ciąży powinna być niższa niż pokazują widełki dla dorosłego, najlepiej nie większa niż 9

Katharina, cudownie, zazdroszcze widoków. Na koedy masz wyznaczona date porodu ? Usg to nie problem.

Ja w przeciągu dwoch tyg bede miała pierwsze spotkanie z położna, a 12-14 tc usg z przeziernoscia itp... dzis mam juz 9t1d. Jak donoszę to poród ok 10maja, w zależności od kalendarza, a moje urodziny 15.05.

Dziewczyny jakie witaminy zażywacie??

Hehe...a mi w katcie ciazy napisala date porodu...14 maj...

Dla dorosłych podwyższona homocysteina też jest mega niebezpieczna, znacznie skraca życie. Ale w ciąży powinna być niższa niż pokazują widełki dla dorosłego, najlepiej nie większa niż 9
W ciazy homocysteina powinna byc chyba w okolicach 5 jak dobrze kojarze.

Zeby zbic homocysteine trzeba przyjmowac kw. foliowy metylowany, b6 metylowane i b12 metylowane.
Ciezko dostac w Polsce formy metylowe tych witamin. Ale mozna. Ja takie przyjmuje.

Napisane na LG-D620 w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnio edytowane przez moderatora:
W ciazy homocysteina powinna byc chyba w okolicach 5 jak dobrze kojarze.

Zeby zbic homocysteine trzeba przyjmowac kw. foliowy metylowany, b6 metylowane i b12 metylowane.
Ciezko dostac w Polsce formy metylowe tych witamin. Ale mozna. Ja takie przyjmuje.

Napisane na LG-D620 w aplikacji Forum BabyBoom
czy moglabys podac nazwy metylowanych wit. b6 i b12 które przyjmujesz???

reklama
Bo homocysteiny chyba w klinikach in vitro nie badają. Nie wpływa chyba na zaciążanie. Ale ma znaczny wpływ w szczególności na ryzyko wad cewy nerwowej ale nie tylko, np serduszkową sprawy. A nawet są badania, że podwyższona homocysteina wpływa na nieprawidłowe podziały komórkowe i ryzyko wad genetycznych. Łatwo ją zbić przyjmując kwas foliowy i witaminy z grupy b a pewnie wszystkie to suplementujecie, z tym że sporo dziewczyn ma mutacje genu MTHFR co powoduje problemy z przyswajaniem zwykłego kwasu foliowego (ten zwykły wręcz szkodzi), kwas musi być metylowany. Mam znajomą z tą mutacją i ona twierdzi, ze nawet te dostępne w polskich aptekach metylowany formy nie wystarczają. Pierwsze dziecko z chorym serduszkiem właśnie, drugie z trisomią - przerwała ciążę. Klejna ciąża - poronienie. Zrobiła badania genetyczne pod kontem MTHFR i wyszły u niej mutacje. Przyjmuje specjalne preparaty (odpowiedni kwas foliowy), jest bardzo w temacie i twierdzi, że w Polsce jeszcze bardzo często sie olewa ta homocysteinę albo daje zalecenia przestarzałe które wręcz szkodzą.

Ostatnio mi to badanie lekarz proponował, ze w razie jakby to podejście nie wyszło... nie tłumaczył jednak, powiedział tylko ze mozna to ładnie lekami wyrównać i jest ok. Poczytałam troche o tym, ale nie wpadłam na to, ze powiedział tak ze względu na mojego syna z wada serca ... Zrobie to nast razem. Ciekawe ile kosztuje , moze wiesz ?

Do góry