reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kto po in vitro?

Mogę zapytać skąd padł wybór na taki właśnie protokół? Czytałam,że rzadko się go stosuje z powodu niskiego wskaźnika uzyskanych ciąż, ale nie wiem z czego to wynika. Jeszcze trochę zielona w tym jestem :(
W Hiszpanii jest to 1 z najczęściej stosowanych takie 2 w 1 niby długi a krótki i z tego co ja czytałam to podnosi on % szanse na ciążę . U mnie rozległa endonetrioza i tylko 1 jajnik pracuje .

Stymulacja hormonalna prowadzona jest zazwyczaj dwoma rodzajami protokołów leczenia: protokołem krótkim (z agonistą lub z antagonistą) i długim. Protokół klasyczny w obecnej erze agonistów i antagonistów gonadoliberyny stracił swoją popularność.

Protokół krótki in vitro z antagonistą wraz z protokołem długim są w tej chwili wiodącymi protokołami leczenia używanymi na całym świecie.

Protokół krótki z antagonistą polega na podawaniu odpowiedniej dawki gonadortopin (Menopur, Fostimon, Bravelle, Gonal F, Puregon) od 2-3 dnia cyklu, a nastepnie włączeniu równolegle do końca stymulacji antagonisty GnRH (cetrotide, orgalutran) zapobiegajac przedwczesnemu niekontrolowanemu wyrzutowi LH z przysadki mózgowej, które może spowodować uzyskanie nieprawidłowej jakości komórek jajowych. W tej chwili wraz z długim protokołem jest to jeden z powszecheniej używanych protokołów stymulacji. Odsetki uzyskiwanych ciąż są podobne w obu protokołach. Protokół trwa krótko, ok. 10 dni z następową aspiracją pecherzyków i uzyskaniem komórek jajowych.

Ostatnia edycja:
reklama
Gosiu mój lekarz wczoraj nic nie mówił na temat przedłużenia refundacji ale przepisał leki na stymulacje bo wizyta pierwszego lipca wizyta dopiero.

Napisane na HTC Desire 620 w aplikacji Forum BabyBoom
Rozmawiałam w niedzielę z koleżanką, która pracuje w klinice niepłodności. Podobno refundacja leków faktycznie jest tylko do końca czerwca.

No odkopalam się i nadrobilam was po pracy;))
Kajka gratulacje i mocno trzymam kciuki za przyrost;)
Hussan super wynik ;))
Gosienko bardzo mi przykro z powodu braku mrozakow. Ale super nastawienie głowa do góry i walczymy dalej o swoje szczęście;)))
No pewnie :) kto jak nie my przeciez wiatropylne nie jestesmy :)

Protokół z antagonistą

W tym protokole antagonistę hormonu uwalniającego gonadoliberynę stosuje się w trakcie stymulacji gonadotropinami. Do preparatów antagonistów gonadoliberyny zalicza się Cetrotide i Orgalutran. Stosowanie tych leków zapewnia zbliżoną skuteczność leczenia do schematu długiego protokołu co do szansy na zajście w ciążę oraz skraca czas stymulacji. Pozwala jednak na uzyskanie mniejszej ilości komórek jajowych. Moment włączenia antagonisty do stymulacji oraz dawkę ustala lekarz prowadzący w trakcie wizyty kontrolnej.

W protokole z antagonistą podawanie gonadotropin (GONAL-f, Pergoveris, Menopur) rozpoczyna się od 2 dnia cyklu, natomiast dzień włączenia antagonisty (Cetrotide, Orgalutran) ustala lekarza prowadzący na wizycie w 5 lub 6 dniu stymulacji, w oparciu o wynik badania USG i stężenie estradiolu.

1.3. W obu protokołach gonadotropiny i analogi należy przyjmować w tym samym czasie – w zależności od zaleceń lekarza prowadzącego między godz. 6.00 i 10.00 lub 18.00 – 20.00 – każdy z leków oddzielnie we wstrzyknięciu podskórnym lub domięśniowym (zgodnie z zaleceniami lekarza i producenta leków).

W niektórych przypadkach lekarz może zalecić przyjmowanie 2 różnych leków stymulujących np. : GONALu f i Menpuru. W takiej sytuacji wszystkie leki pacjentka powinna przyjąć w oddzielnych wstrzyknięciach, w różne miejsca brzucha, ale o jednej porze. Nie należy mieszać ze sobą różnych leków w jednej strzykawce.

1.4. Przebieg stymulacji kontrolowany jest przez lekarza prowadzącego na podstawie badań USG oraz oceny stężeń estradiolu w surowicy krwi (średnio 3-4 wizyty w trakcie stymulacji). Po osiągnięciu odpowiedniej wielkości przez pęcherzyki (ok. 17-20 mm), co następuje zwykle po 7-14 dniach stymulacji, pacjentka otrzymuje lek wyzwalający owulację – Ovitrelle 250 ug podskórnie. Punkcję jajników i pobranie komórek jajowych wykonuje się po ok. 34-38 godzinach od zastrzyku.

1.5. W trakcie stymulacji nie wolno zażywać pr
eparatów zawierających kwas acetylosalicylowy, takich jak Aspiryna, Acrad, Acesan i in. ponieważ zwiększa to ryzyko krwawienia po punkcji i konieczność interwencji chirurgicznej.
Ja idę tym .
W słownik in vitro masz opisany krótki i długi

Dziewczyny ja już nie wiem co.robic :( od 13 bpli mnie krzyz na.szczescie nie brzuch. To tydzień od wyladowania w szpitalu. Krzyż boli dosyć mocno tak.jak wtedy ake.wtedu też.byl ból brzucha. Lekarz mówi że.taki ból.krzyza zwiastuje skurcze. Nie chce.isc znowu do szpitala.... Zglupiejee

I pozniej juz nic masakra mam nadzieje ze lekarz na wizycie wypisze nam recepty :)
Wypisz, ja też tak się umówiłam z lekarzem,że rozpiskę mi już stymulację.
Za leki po punkcji pewnie już zapłacę 100%, ale zostało mi trochę z poprzedniegorazu, to jakoś dam radę.
I tych dziadach nie będę się wypowiadać, bo tylko się denerwuję :-/

reklama
Dziewczyny ja już nie wiem co.robic :( od 13 bpli mnie krzyz na.szczescie nie brzuch. To tydzień od wyladowania w szpitalu. Krzyż boli dosyć mocno tak.jak wtedy ake.wtedu też.byl ból brzucha. Lekarz mówi że.taki ból.krzyza zwiastuje skurcze. Nie chce.isc znowu do szpitala.... Zglupiejee
Pisanko może zadzwoń do swojego lekarza i powiedz jak wygląda sprawa. Zazadaj jakiegoś działania bo boisz się o dzieci. Niech Ci pomoże.

Do góry