reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Mogę zapytać skąd padł wybór na taki właśnie protokół? Czytałam,że rzadko się go stosuje z powodu niskiego wskaźnika uzyskanych ciąż, ale nie wiem z czego to wynika. Jeszcze trochę zielona w tym jestem :(
W Hiszpanii jest to 1 z najczęściej stosowanych takie 2 w 1 niby długi a krótki i z tego co ja czytałam to podnosi on % szanse na ciążę . U mnie rozległa endonetrioza i tylko 1 jajnik pracuje .

Stymulacja hormonalna prowadzona jest zazwyczaj dwoma rodzajami protokołów leczenia: protokołem krótkim (z agonistą lub z antagonistą) i długim. Protokół klasyczny w obecnej erze agonistów i antagonistów gonadoliberyny stracił swoją popularność.

Protokół krótki in vitro z antagonistą wraz z protokołem długim są w tej chwili wiodącymi protokołami leczenia używanymi na całym świecie.

Protokół krótki z antagonistą polega na podawaniu odpowiedniej dawki gonadortopin (Menopur, Fostimon, Bravelle, Gonal F, Puregon) od 2-3 dnia cyklu, a nastepnie włączeniu równolegle do końca stymulacji antagonisty GnRH (cetrotide, orgalutran) zapobiegajac przedwczesnemu niekontrolowanemu wyrzutowi LH z przysadki mózgowej, które może spowodować uzyskanie nieprawidłowej jakości komórek jajowych. W tej chwili wraz z długim protokołem jest to jeden z powszecheniej używanych protokołów stymulacji. Odsetki uzyskiwanych ciąż są podobne w obu protokołach. Protokół trwa krótko, ok. 10 dni z następową aspiracją pecherzyków i uzyskaniem komórek jajowych.

Ostatnia edycja:
reklama
Gosiu mój lekarz wczoraj nic nie mówił na temat przedłużenia refundacji ale przepisał leki na stymulacje bo wizyta pierwszego lipca wizyta dopiero.

Napisane na HTC Desire 620 w aplikacji Forum BabyBoom
Rozmawiałam w niedzielę z koleżanką, która pracuje w klinice niepłodności. Podobno refundacja leków faktycznie jest tylko do końca czerwca.

No odkopalam się i nadrobilam was po pracy;))
Kajka gratulacje i mocno trzymam kciuki za przyrost;)
Hussan super wynik ;))
Gosienko bardzo mi przykro z powodu braku mrozakow. Ale super nastawienie głowa do góry i walczymy dalej o swoje szczęście;)))
No pewnie :) kto jak nie my przeciez wiatropylne nie jestesmy :)

Protokół z antagonistą

W tym protokole antagonistę hormonu uwalniającego gonadoliberynę stosuje się w trakcie stymulacji gonadotropinami. Do preparatów antagonistów gonadoliberyny zalicza się Cetrotide i Orgalutran. Stosowanie tych leków zapewnia zbliżoną skuteczność leczenia do schematu długiego protokołu co do szansy na zajście w ciążę oraz skraca czas stymulacji. Pozwala jednak na uzyskanie mniejszej ilości komórek jajowych. Moment włączenia antagonisty do stymulacji oraz dawkę ustala lekarz prowadzący w trakcie wizyty kontrolnej.

W protokole z antagonistą podawanie gonadotropin (GONAL-f, Pergoveris, Menopur) rozpoczyna się od 2 dnia cyklu, natomiast dzień włączenia antagonisty (Cetrotide, Orgalutran) ustala lekarza prowadzący na wizycie w 5 lub 6 dniu stymulacji, w oparciu o wynik badania USG i stężenie estradiolu.

1.3. W obu protokołach gonadotropiny i analogi należy przyjmować w tym samym czasie – w zależności od zaleceń lekarza prowadzącego między godz. 6.00 i 10.00 lub 18.00 – 20.00 – każdy z leków oddzielnie we wstrzyknięciu podskórnym lub domięśniowym (zgodnie z zaleceniami lekarza i producenta leków).

W niektórych przypadkach lekarz może zalecić przyjmowanie 2 różnych leków stymulujących np. : GONALu f i Menpuru. W takiej sytuacji wszystkie leki pacjentka powinna przyjąć w oddzielnych wstrzyknięciach, w różne miejsca brzucha, ale o jednej porze. Nie należy mieszać ze sobą różnych leków w jednej strzykawce.

1.4. Przebieg stymulacji kontrolowany jest przez lekarza prowadzącego na podstawie badań USG oraz oceny stężeń estradiolu w surowicy krwi (średnio 3-4 wizyty w trakcie stymulacji). Po osiągnięciu odpowiedniej wielkości przez pęcherzyki (ok. 17-20 mm), co następuje zwykle po 7-14 dniach stymulacji, pacjentka otrzymuje lek wyzwalający owulację – Ovitrelle 250 ug podskórnie. Punkcję jajników i pobranie komórek jajowych wykonuje się po ok. 34-38 godzinach od zastrzyku.

1.5. W trakcie stymulacji nie wolno zażywać pr
eparatów zawierających kwas acetylosalicylowy, takich jak Aspiryna, Acrad, Acesan i in. ponieważ zwiększa to ryzyko krwawienia po punkcji i konieczność interwencji chirurgicznej.
Ja idę tym .
W słownik in vitro masz opisany krótki i długi

Dziewczyny ja już nie wiem co.robic :( od 13 bpli mnie krzyz na.szczescie nie brzuch. To tydzień od wyladowania w szpitalu. Krzyż boli dosyć mocno tak.jak wtedy ake.wtedu też.byl ból brzucha. Lekarz mówi że.taki ból.krzyza zwiastuje skurcze. Nie chce.isc znowu do szpitala.... Zglupiejee

I pozniej juz nic masakra mam nadzieje ze lekarz na wizycie wypisze nam recepty :)
Wypisz, ja też tak się umówiłam z lekarzem,że rozpiskę mi już stymulację.
Za leki po punkcji pewnie już zapłacę 100%, ale zostało mi trochę z poprzedniegorazu, to jakoś dam radę.
I tych dziadach nie będę się wypowiadać, bo tylko się denerwuję :-/

reklama
Dziewczyny ja już nie wiem co.robic :( od 13 bpli mnie krzyz na.szczescie nie brzuch. To tydzień od wyladowania w szpitalu. Krzyż boli dosyć mocno tak.jak wtedy ake.wtedu też.byl ból brzucha. Lekarz mówi że.taki ból.krzyza zwiastuje skurcze. Nie chce.isc znowu do szpitala.... Zglupiejee
Pisanko może zadzwoń do swojego lekarza i powiedz jak wygląda sprawa. Zazadaj jakiegoś działania bo boisz się o dzieci. Niech Ci pomoże.

Do góry