josevina
Mamusia Franusia
Dziewczyny,
zakładam nowy wątek, w którym będziemy zamieszczać sprawdzone przepisy dla "ciężarówek".
Ja dziś startuję z TIRAMISU, które jest bez surowych jajek (czyli idealne dla nas):
składniki:
* 200g biszkoptów
* 1,5 szkl mocnego naparu kawy z ekspresu
* 50ml likieru amaretto lub innego alkoholu
* 500g serka mascarpone
* 300ml śmietanki 30%
* cukier waniliowy
* 2 łyżki cukru
* 4 łyżki ciemnego kakao
wykonanie:
* Ubić śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy.
* W drugiej misce zmiksować serek mascarpone, dodawać połowę śmietany po łyżce i zmiksować razem. Wyłączyć mikser, dodać resztę śmietany i połączyć łyżką.
* Do ostudzonego naparu kawowego dolać likier. Połowę biszkoptów maczać w kawie i układać na dnie formy (zanurzać cały biszkopt i wyjmować żeby się nie rozmoczył, ma być nasączony a nie 'rozciapkany'!)
* Po wyłożeniu całego dna biszkoptami, rozsmarować na nich połowę kremu.
* Posypać 2 łyżkami kakao - przez siteczko. Na to ponownie nasączone kawą biszkopty, reszta masy serowej, oprószyć kakao.
* Miskę przykryć folią aluminiową i wstawić na kilka godzin do lodówki. Jeszcze lepiej, jeśli poleży w lodówce całą noc.
Smacznego!
zakładam nowy wątek, w którym będziemy zamieszczać sprawdzone przepisy dla "ciężarówek".
Ja dziś startuję z TIRAMISU, które jest bez surowych jajek (czyli idealne dla nas):
składniki:
* 200g biszkoptów
* 1,5 szkl mocnego naparu kawy z ekspresu
* 50ml likieru amaretto lub innego alkoholu
* 500g serka mascarpone
* 300ml śmietanki 30%
* cukier waniliowy
* 2 łyżki cukru
* 4 łyżki ciemnego kakao
wykonanie:
* Ubić śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy.
* W drugiej misce zmiksować serek mascarpone, dodawać połowę śmietany po łyżce i zmiksować razem. Wyłączyć mikser, dodać resztę śmietany i połączyć łyżką.
* Do ostudzonego naparu kawowego dolać likier. Połowę biszkoptów maczać w kawie i układać na dnie formy (zanurzać cały biszkopt i wyjmować żeby się nie rozmoczył, ma być nasączony a nie 'rozciapkany'!)
* Po wyłożeniu całego dna biszkoptami, rozsmarować na nich połowę kremu.
* Posypać 2 łyżkami kakao - przez siteczko. Na to ponownie nasączone kawą biszkopty, reszta masy serowej, oprószyć kakao.
* Miskę przykryć folią aluminiową i wstawić na kilka godzin do lodówki. Jeszcze lepiej, jeśli poleży w lodówce całą noc.
Smacznego!
Ostatnio edytowane przez moderatora: