Na 100% tak jest. Tez sie tego uczylam,zreszta sama pobieralam ludziom nie raz.sylwia532 pisze:TEST OBCIAZENIA GLUKOZA,zeby byl wiarygodny to musz byc 2 pobrania-na czczo i po wypiciu,inaczej badanie nie ma sensu(uczylam sie tego w szkole.............medycznej)
reklama
A
azik
Gość
karolla, jeżeli po śniadaniu wyszedł ci niski poziom - to test jest wiarygodny, sniadaie mogło tylko niepotrezbnie podwyższyć wynik badania - i zasugerować że masz cukrzycę ciazową.
tak samo na wpływ badania ma nasza kolacja dnia poprzedniego - nie obzerajmy się słodyczami i innymi prodyktami zawierającymi weglowodany i cukry.
najlepiej lekka kolacja o 20 i spać.
nie wiem co mówł ci lekarz, karolla, ale ja naprawde nalezałam się w poprzedniej ciazy w szpitalu, problemy z metabolizmem mam od x lat, w poradni cukrzycowaej byłam co 2 tygodnie...
teraz już tez jestem po teście, i czekam na następny...
lekarz dużymi literami powiedziała mi: niewolno nic jeść, a w trakcie badania najlepiej nie chodzić.
znaczy sie uszłyszałam to od około 10 lekarzy i kilkunastu pielęgniarek - zabiegowych w całej historii
tak samo na wpływ badania ma nasza kolacja dnia poprzedniego - nie obzerajmy się słodyczami i innymi prodyktami zawierającymi weglowodany i cukry.
najlepiej lekka kolacja o 20 i spać.
nie wiem co mówł ci lekarz, karolla, ale ja naprawde nalezałam się w poprzedniej ciazy w szpitalu, problemy z metabolizmem mam od x lat, w poradni cukrzycowaej byłam co 2 tygodnie...
teraz już tez jestem po teście, i czekam na następny...
lekarz dużymi literami powiedziała mi: niewolno nic jeść, a w trakcie badania najlepiej nie chodzić.
znaczy sie uszłyszałam to od około 10 lekarzy i kilkunastu pielęgniarek - zabiegowych w całej historii
K
KingaP
Gość
A tak na logikę, to chyba test wykonany bez śnaidania (nawet maleńkiego) jest bardziej wiarygodny...
Dziewczynki ja też byłam pewna że trzeba iść na takie badanie bez śniadania, dopiero mi lekarz powiedziała
ze nie ma takiej konieczności, potem kiedy dzwoniłam do dwóch laboratoriów w Gdańsku to samo mi babki mówiły
co do chodzenia to pielegniarka mowiła ze powinno sie siedziec przez godzinę po pierwsze żeby nie zrobiło się
niedobrze a po drugie właśnie by nie spalac cukru co może zmienić wynik
Powiem tak że wynik 90 jest dobry gin mówiła że gdyby wyszedł za wysoki to wtedy daje 75gram glukozy
i wtedy na czczo biorą dwa razy krew przed i godzine po!! Dobrze że u mnie nie było takiej potrzeby!!
Trzymajcie się ciepło mamuśki miłego weekendu!!
ze nie ma takiej konieczności, potem kiedy dzwoniłam do dwóch laboratoriów w Gdańsku to samo mi babki mówiły
co do chodzenia to pielegniarka mowiła ze powinno sie siedziec przez godzinę po pierwsze żeby nie zrobiło się
niedobrze a po drugie właśnie by nie spalac cukru co może zmienić wynik
Powiem tak że wynik 90 jest dobry gin mówiła że gdyby wyszedł za wysoki to wtedy daje 75gram glukozy
i wtedy na czczo biorą dwa razy krew przed i godzine po!! Dobrze że u mnie nie było takiej potrzeby!!
Trzymajcie się ciepło mamuśki miłego weekendu!!
A
azik
Gość
karolla - nie wiem gdzie sa tacy liberalni lekarze i labolatroia - ale u mnie (w Szczecinie) nie ma miejsca gdzie powiedza że cukier można robić po jedzenieu -cukier, cholesterol - zawsze na czczo - bo sa to wyniki które zalezą od tego co jemy...
w godzinę po sniadanku cukier ma praco dojść (bez glukozy) do 130
na czczo do 90/100 (w zalezności od normy) więc to chyba istotna róznica...
kłułam sie przez 4 miesiace 4 razy dziennie badając poziom cukru...
w godzinę po sniadanku cukier ma praco dojść (bez glukozy) do 130
na czczo do 90/100 (w zalezności od normy) więc to chyba istotna róznica...
kłułam sie przez 4 miesiace 4 razy dziennie badając poziom cukru...
A
azik
Gość
zbyt przyjemne okreslenie - nalezałoby niestety powiedzieć - ulepek
Osinka
Marcowa Mama Agatki 2006
KAŻDA kobieta w ciąży musi przejść to badanie?? przecież ja zwymiotuję w przychodni od tej słodkiej glukozy :-[
reklama