reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kosmówka pokrywa ujście szyjki macicy

Mythopoeia

Fanka BB :)
Hej, wczoraj byłam na prenatalnych i powiedzieli mi, że mam kosmówkę naciekającą na ujście szyjki. To nie był mój regularny lekarz, wizytę mam dopiero w poniedziałek i trochę się denerwuję. Pani kazała mi tylko nie dźwigać i sprawdzić za 2 tygodnie czy kosmówka się podniosła. Na samym początku ciąży brałam luteinę dopochwowo bo miałam plamienia (bez ustalonej przyczyny). Myślicie żeby znowu zacząć brać do tej wizyty w poniedziałek? Trochę się boję czy to można dopochwowo w takim przypadku? Sama nie wiem, wy miałyście jakieś zalecenia oprócz braku dźwigania w takim przypadku?

reklama
Nie ma innych zaleceń. Do 25 TC wszystko może się podnieść. Trzeba to obserwować. Jeszcze można wstrzymać się z seksem, by nie wystraszyć się ewentualnego plamienia, czy krwawienia. Spokojnie. Najczęściej łożysko się podnosi.

Ja też miałam w pierwszej ciąży kosmowke centralnie u ujścia, z zaleceń wstrzymać się od seksu i nie przeciążać się. Wszystko się na ciągnęło wraz z rośnieciem macicy i dziecka, wszystko było w porządku, poród sn.

Można brać luteinę dopochwowo i można robić USG dopochwowo, współżycia i wysilku raczej się odradza. Trochę dziwne, że Twój lekarz o tym nie mówił... On w ogóle ma USG w gabinecie?

Miałam również to samo na prenatalnych. Dwa tyg później na wizycie wszystko ładnie się podniosło. To często się zdarza w tym okresie. Jeśli nie mials zaleceń luteiny na nowo to ja bym nie brała.

Mi lekarz zabronił współżycia na 2 tyg + nie dźwigać. :)

Dzięki dziewczyny, pocieszyłyście mnie trochę :) Ona też mi mówiła, że teraz ta kosmówka rośnie a macica jest jeszcze mała i czasem tak bywa. Ale ja od razu mam przed oczami lozysko przodujace 😮‍💨 Czekam więc do wizyty i trzymam kciuki żeby się podniosło :)

reklama
Dzięki dziewczyny, pocieszyłyście mnie trochę :) Ona też mi mówiła, że teraz ta kosmówka rośnie a macica jest jeszcze mała i czasem tak bywa. Ale ja od razu mam przed oczami lozysko przodujace 😮‍💨 Czekam więc do wizyty i trzymam kciuki żeby się podniosło :)
o łożysku przodującym mówimy dopiero po 20 tyg. Na spokojnie. Jeszcze może się podnieść i zapewne tak będzie :)

Do góry