reklama
Azik i inne dziewczyny, mam podobny dylemat. Mamy z mężem ryzyko konfliktu. Poroniłam pierwszą ciążę w 13tyg., częściowo naturalnie, potem miałam zabieg łyżeczkowania - 02.10.2019 i podaną immunoglobinę. Zrobiłam badanie z przeciwciała po 12tyg. od zabiegu - 27.12 i wykazało ich obecność. Dziś pobrali mi znów krew w celu dalszej diagnostyki, oznaczenia tych przeciwciał itd. Słyszałam różne opinie lekarzy na temat tego czy w związku z tym czekać z kolejną ciąża. Zaczynam teraz czwarty cykl po poronieniu i mam dylemat czy już się starać czy nie... Może lekarz powinien zobaczyć te dokładniejsze wyniki z badania przeciwciał jak już będą?
Profilaktyka
Zapobieganie konfliktowi serologicznemu polega na podaniu matce Rh ujemnej, która nosiła płód Rh dodatni po każdej ciąży immunoglobuliny anty D w ilości 150-300 mikrogramów jednorazowo domięśniowo w pierwszej dobie po porodzie, poronieniu, amniopunkcji oraz innych zabiegach diagnostyki prenatalnej nie później jednak niż 72 godziny. Profilaktyka taka jes skuteczna w około 97%.
Podanie immunoglobuliny anty D chroni płód tylko w następnej ciąży. W pierwszej ciąży ryzyko wystąpienia konfliktu serologicznego wynosi 1% a do immunizacji matki wystarczy tylko 0,05-0,1 ml krwinek płodu, które przedostaną się do krwi matki. W przypadku krwawienia płodowo-matczynnego 0,1-5ml ryzyko wystąpienia konfliktu wynosi od 3-65%.
Z góry bardzo Wam dziękuję za odpowiedź!
Fado123
Fanka BB :)
Jeśli Twój organizm wytworzył już przeciwciala ,to ja bym się nie starała, bo prawdopodobnie kolejna ciążę tez poronisz, twój organizm płód traktuje jako wroga i to eliminuje, ja tez mam konflikt, ale po 3 ciazach, tylko jedna zakończona sukcesem ,nie wytworzyłam przeciwcialAzik i inne dziewczyny, mam podobny dylemat. Mamy z mężem ryzyko konfliktu. Poroniłam pierwszą ciążę w 13tyg., częściowo naturalnie, potem miałam zabieg łyżeczkowania - 02.10.2019 i podaną immunoglobinę. Zrobiłam badanie z przeciwciała po 12tyg. od zabiegu - 27.12 i wykazało ich obecność. Dziś pobrali mi znów krew w celu dalszej diagnostyki, oznaczenia tych przeciwciał itd. Słyszałam różne opinie lekarzy na temat tego czy w związku z tym czekać z kolejną ciąża. Zaczynam teraz czwarty cykl po poronieniu i mam dylemat czy już się starać czy nie... Może lekarz powinien zobaczyć te dokładniejsze wyniki z badania przeciwciał jak już będą?
Z góry bardzo Wam dziękuję za odpowiedź!
Dziękuję za odpowiedź! Teoretycznie może być tak, że te przeciwciała są po po podaniu immunoglobiny? I czy jest szansa, że znikną za jakiś czas? Po prostu muszę odczekać jakiś okres czasu i ponownie zrobić badanie?Jeśli Twój organizm wytworzył już przeciwciala ,to ja bym się nie starała, bo prawdopodobnie kolejna ciążę tez poronisz, twój organizm płód traktuje jako wroga i to eliminuje, ja tez mam konflikt, ale po 3 ciazach, tylko jedna zakończona sukcesem ,nie wytworzyłam przeciwcial
Fado123
Fanka BB :)
Nie sądzę żeby ,po imuniglobulinue to się stało, najlepiej skonsultuj to z lekarzem, ja takiej sytuacji nie miałam, ale bałam się bardzo ,w 28tc profilaktycznie dostałam imuniglobulinue, i po porodzie mimo że mój organizm nie wytworzył, tez dostałam ,ale jeśli zdecyduje się na 2 dziecko, to ryzyko będzie duże
Właśnie mam za tydzień wizytę u ginekologa, do tego czasu będę mieć też wynik badania więc liczę na jakieś konkretne informacje od niego. Nie rozumiem tylko czemu w takim razie piszą w wielu miejscach, że immunoglobina zapobiega w 95% konfliktowi... Może mam pecha i jestem w tych 5%... :/ Zobaczymy.