reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kolposkopia w ciąży

Witam,
w cytologii płynnej wyszło mi HPV 39, podczas wizyt ginekolog ocenia stan szyjki na bardzo dobry jednak dla bezpieczeństwa dostałam skierowanie na kolposkopię.
Czy któraś z Pań miała to badanie w ciąży?
Trochę się boję.
Aktualnie jestem w 18 tygodniu.

Miałam je robione kiedyś ale teraz ze względu na ciąże się waham.

reklama
Witam,
w cytologii płynnej wyszło mi HPV 39, podczas wizyt ginekolog ocenia stan szyjki na bardzo dobry jednak dla bezpieczeństwa dostałam skierowanie na kolposkopię.
Czy któraś z Pań miała to badanie w ciąży?
Trochę się boję.
Aktualnie jestem w 18 tygodniu.

Miałam je robione kiedyś ale teraz ze względu na ciąże się waham.
Ja miałam kolpo ok 11 tc. Kolpo nie wyszło dobrze, więc od razu wzięli mnie na stół na biopsję a tam już krótkie- ale jednak- znieczulenie ogólne

Z ciążą było wszystko w porządku po tym badaniu?

Czytałam że sama kolposkopia nie jest zła dla dziecka (mam nadzieje), dopiero pobranie wycinka do badania może mu zaszkodzić.
Sama nie wiem co o tym myśleć i czy się zapisywać na badanie.

Czy krwawiła Pani po samej koposkopii?

Z ciążą było wszystko w porządku po tym badaniu?

Czytałam że sama kolposkopia nie jest zła dla dziecka (mam nadzieje), dopiero pobranie wycinka do badania może mu zaszkodzić.
Sama nie wiem co o tym myśleć i czy się zapisywać na badanie.

Czy krwawiła Pani po samej koposkopii?
Krwawiłam, a w sumie plamiłam, jednak nie wiem czy po kolopskopii czy biopsji.
Nic poza tym się nie działo, na ten moment jestem w 31+4 tc.
Ja szczerze mówiąc to wprost mówiłam lekarzom, że jeśli cokolwiek "wyjdzie" źle to nie pozwolę na jakiekolwiek leczenie do końca ciąży. Biopsja wyszła dobrze. W międzyczasie doszukałam się info, iż błędem lekarzy było pobieranie cytologii w momencie, kiedy stwierdzono też nadżerkę.
Ale też miałam świadomość, że nie wyrażenie zgody na kolpo i biopsję będzie się za mną ciągnąć na każdej ciążowej wizycie (chodzę do przyszpitalnej poradni na nfz).

Do góry