reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

"Koło Gospodyń Domowych"

Laski a macie jakies dobre przepisy z ryba...Uwielbiam rybke w kazdej prawie postaci-no moze za wyjatkiem w galarecie...Juz sie wigili doczekac nie moge jak karpia na stole zobacze...Mniammmmm:-p
 
reklama
Łosoś na szpinaku z mozzarellą

- 60-70 dag filetów z łososia
- sok z cytryny,
- 50 dag szpinaku,
- pól szkl. śmietany 22-30%,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki Maggie,
- 5 dag masła,
- 1 łyżka tartego parmezanu,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- 40-50 dag pieczarek + 3 łyżki masła,
- 1 cebula pokrojona w kostkę,
- 30-35 dag mozarelli.


1. Rybę pokroić na średniej wielkości kawałki, skropić sokiem z cytryny, posolić i wstawić do lodówki na godzinę.

2. W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać szpinak i podgrzewać mieszając aż się rozmrozi. Dodać Maggi, śmietanę, a gdy zacznie wrzeć parmezan i zgnieciony czosnek. Gdy połowa płynu odparuje doprawić solą, pieprzem i gałką.

3. Na maśle na patelni zeszklić cebulę.

4. W garnku rozgrzać łyżkę masła i pokrojone w plasterki umyte i obrane pieczarki. Doprawić solą i dusić aż prawie cały płyn odparuje.

5. Zaroodporne naczynie wymarować masłem, wyłożyć szpinak, na to kawałki ryby, a na to pieczarki. Zapiekać 15 minut w 200 stopniach po czym posypać startą na tarce mozarellą i zapiekać jeszcze 10 minut.
 
hmmm... Sylwia.... brzmi to bosko. Od samego czytania dostałam ślinotoku... Zaraz będę gluty ścierać z klawiatury :) A w najbliższym tygodniu gotuję!! A właściwie zapiekam!!
 
A ja mam przepis na pangę dla leni :

bierzemy blaszkę do pieczenia na nią troszkę oleju na to panga posypana vegetą, na to pomidorki na zmianę z mozzarella do pieca na 20 mn a na wierzch świeża bazylia ( ale to oczywiście po upieczeniu )

Palce lizać
 
Dokładnie, panka jest mniam, mniam. Fajny przepis, na pewno wybróbuję. Sumka, a panga ma być całkowicie rozmrozona?
 
reklama
no i od czytania - zgłodniałam.........:eek:...idę zerknąć co z czego można dzis zrobić fast food - nie gotuję dzis - maz wróci poźno- a na kolację mamy pieczoną łopatkę..:)


ale mam ochote na zapiekankę...cholewka- tylko, ze nie mam ani sera żółtego, ani pieczarek.........czym by tu to zastapić:-D- bo do sklepu juz mi sie isć nie chce:no:(ha- jak te gł składniki nawet- czymś zastąpię - to już zapiekanka z serem i pieczarkami - nia nie będzie- Głupawka mnie ogarnęła:-)
 
Do góry