reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Klub mam małych alergików

obraz jakis dają, ale bywa i tak ze to, co wyjdzie Ci z testów dziecka nie uczula, natomiast uczula go coś innego... dlatego my mimo wszystko robilismy przez nfz , mimo 2 miesięcznego czekania na testy i 1,5 m-cznego na wyniki, a za kase przeznaczoną na testy kupiłam kołdry i poduszki antyalergiczne. Myślałam o roztoczach ale i tak dobrze wyszło, bo młody jest tez uczulony na pierze...

reklama
jest to bardzo uogólniony cytat z forum dla atopowców, ponieważ ige całkowite jest różne zależnie od wieku pacjeta i normy sie zmieniają
1-6 miesięcy <15 jednostek
6-12 miesiecy <20
1-2 lat <30
2-4 lat <45
4-6 lat <60
6-8 lat <100
8 lat i powyżej <150
z drugiej strony , mozna miec wynik w normie, a być uczulonym bo się cierpi na alergię późną, nie do wykrycia w takim badaniu

Problem nie jest mi obcy. Mój mały dostawał strasznego uczulenia po kremach. cierpiał i on, i ja, patrząc jak się męczy. Teraz jakoś mu przeszło, a my używamy Dardii, i nie ma na razie reakcji u maluszka, więc chyba jakoś przeżyjemy z tym nieszczęśliwym zbiegiem okoliczności.

Witam
Moja młodsza córcia jest uczulona na białko krowie, sojowe i kurze. Po krowim i sojowym dostaje ostrych ataków astmy, po kurzym ma objawy AZS na rączkach i nóżkach. Do 7 mies była ciągle chora, dopiero jak trafiłam do dobrej alergolog która zarządziła wprowadzenie Bebilonu Pepti i ścisłą dietę małej przeszło jak ręką odjął :happy2:
Potem uczuliło ją białko sojowe i zostało nam niewiele rzeczy które ona może jeść. Julia ma 2 latka i chciała by wszystko, a tu nie wolno :confused:
Poza alergią od urodzenia ma także kwaśny refluks żołądkowo przełykowy i bierze sporo leków żeby normalnie przyswajać posiłki. Dostałam orzeczenie o niepełnosprawności na tle alergicznym i refluksu. Właściwie wszyscy w domu jedzą "pod" Julkę, nie używamy mleka bo ona patrzy i jej przykro, gotuję wyłącznie na indyku bo innego mięsa jej nie wolno itp.
Ostatnio miała przez dwa tyg biegunkę z niewiadomych przyczyn i alergolog wymyśliła dietę bezglutenową, trzymałam się jej tydzień po czym dałam spokój, bez badania na celiakię nie odstawię dziecku glutenu bo wiąże się to z odstawieniem większości rzeczy a to zbyt poważna decyzja przy jej obecnej diecie. Zresztą nasz gastroenterolog mnie poparł i przy następnej wizycie w szpitalu zrobimy kolejne badania z krwi na alergię :no:
Pozdrawiam wszystkie mamy alergików :-) trzymajcie się, wszystko da się przeżyć :tak:

Ja mam sama alergie i astmę. Dziewczynki na 50% mogły odziedziczyć. Po za tym Natalka dostałam wysypkę na całym ciele. Lekarka stwierdziła, ze to uczulenie na moje mleko albo kosmetyki. Zapisała same leki na alergie. Sama lekarka powiedziała, ze wydaje się na 60% to alergia. Musi jej zrobić badania z krwi aby to potwierdzić.

moja córeczka od pierwszych miesięcy życia miała skazę białkową, jej buzia była cała w krostkach. Najgorsze jest to, ze nikt mi nie powiedział co to jest:/ Później przerzuciłam się na rygorystyczną dietę i dałam radę przez ok 3 miesiące jadła jedno i to samo, zero czekolady, w ogóle slodkich rzeczy, nawet biszkoptów banalnych czy herbatników, zero nabiału itp. Do końca życia tej diety nie zapomnę:-p chleb, dżem, buraczki czerwone w różnej postaci, kurczak ehhhhhhhhhhhh Jak narazie jej przeszło i wcina wszystko, włącznie z mlecznymi produktami, mam nadzieję, ze już nigdy nie wróci to cholerstwo :/

Witam,
mój Mateusz też jest alergikiem- AZS.
Mam nadzieję, że mogę się do was dołączyć.
Jesteśmy już pół roku po testach z krwi, w których wyszło, że Mati jest uczulony na mleko, jajko i pomidora. Stosujemy dietę oczywiście a z leków alergolog przepisał nam Ketotifen i wrazie silnego 'wysypu' maść Elocom oraz zalecił Bebilon Pepti 2. Do pielęgnacji polecam serie Emolium lub Pharmaceris AT. Nie jest lekko, bo ciężko wytłumaczyć maluchowi, że nie może jeść takich pyszności jak jogurt, serki, ciacha itp no ale jego skóra wygląda coraz lepiej, coraz rzadziej 'wysypuje' go więc mam nadzieje, że w końcu z tego 'wyrośnie'.:tak:
Pozdrawiam

reklama
Witam! Nasz snek też ma skaze białkową no i obserwujemy co jeszcze......Ma dopiero 9 miesięcy, tyle chciałabym dać mu już smakołyków a ty nie wolno!!Mam nadzieje ze przejdzie mu to.Jesteśmy teraz na bebilonie pepti, z kosmetyków serię emolium..Ostatnio skóra Filipka jest w zadziwiająco dobrym stanie ale z reką na sercu musze powiedzieć ze uwazamy na to co dostaje do jedzenia nasze dziecko!!!To przecież dla jego dobra!!
Napiszcie prosze kiedy waszym dzieciom alergia zniknęła...
Kisha ja jestem z Sitańca:-)

Do góry