reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kiedy pozwolic przesypiac noc maluchowi??

dziwne sa te niektore praktyki. Ja jeszcze ani razu nie sluszalm od lekarza zeby budzic dzieckona karmienie?? Wrecz przeciwnie z tego co wiem nie powinno sie budzic dziecka a szczegolnie niemowlaka jak sobie slodko spi;) Dziewczyny dzidzia ma swoj wlasny rytm i to raczej wy macie sie do niego przystosowac,( chodzi mi o godziny posilkow) . Niemowlaczek da na pewno znac placzem jak bedzie glodny;) Zycze wam przespanych nocy i najedzonych dzidziusiow.

reklama
co do bardziej tłustego mleka w nocy , to sie po części zgodzę , miedzy godz.21 a 1 pokarm ma wiekszą wartość odżywczą żeby maluszek sie bardziej zasycił, ale nie uważam tego za powód do wybudzenia dzidzi skoro smacznie śpi do rana na mniej "tłustym mleku":-)

Witam! Mój synuś jak skończył miesiąc to przesypiał nam już całe noce.Teraz ma osiem miesięcy i raz w nocy się przebudzi ale myślę że powodem tego jest wyżynający się ząbek.Nasza pediatra powiedziała,żeby w nocy nie wybudzać bo ten malutki żołądeczek też musi odpocząć.Pozdrawiam!:-)

Edytasakai, otóż nie każde dziecko daje znać płaczem, o tym że jest głodne. Moja Łucja nie płakała, dlatego musiałam karmić ją na czuja.

A na karmienia nocne wcale jej nie wybudzam - je przez sen (właściwie w nocy karmię ją tylko raz)

Jak karmilam piersia to male sie budzila wrecz co godzine a jak przeszlam na butle to przesypialla 3 godzinki:-).Teraz tez jeszcze sie budzi ale juz tylko raz.

Skoro pediatra mowi aby dokarmiac w nocy i wybudzac to musi miec racje .Ja karmie piersia najwiecej mi sie zdazyla przerwa 4-5 godz w nocy ,mala ma teraz prawie 5 mies.Mleko zastepcze trawi sie dluzej wiec baby moze miec dluzsze przerwy ale nie cala noc. Takie malenstwo miesieczne musi jesc w nocy ,jak przesypia to trzeba wybudzac jest jeszcze za male aby miec takie dlugie przerwy bez jedzenia.

To ja mam takie pytanie. Moja córcia śpi w nocy po 6 godzin, nie budzę bo mi jej szkoda wybudzać, inna sprawa że musiałabym chyba w tym celu atomówki użyć, bo tak mocno śpi :baffled: ona już się przestawiła, ale ja budzę się w nocy z napuchniętymi piersiami, mokrym biustonoszem i podkoszulkiem :baffled: co zrobić żeby nie nabawić się zastoju albo innych powikłań w związku z takimi przerwami?

A moj synek 26 skonczy 6 miesiecy i ciagle sie budzi na mleko W NOCY i to co 2,3 godziny i to pociagnie pare lykow i usypia a jak nie daje mu mleka to placze nie mam juz sily jak go odluczyc tak czestego jedzenia POMOCY!?:no:

ja budzę się w nocy z napuchniętymi piersiami, mokrym biustonoszem i podkoszulkiem :baffled: co zrobić żeby nie nabawić się zastoju albo innych powikłań w związku z takimi przerwami?
Ja na początku miałam ten sam problem z moja córcią, jadła tylko troszeczkę i potrafiła przespać mi prawie cala noc, więc przed położeniem się spać i w nocy odciągałam całe mleko laktatorem. Odciągnięte mleko w butelce wkładałam od razu do lodówki "na wszelki przypadek" gdyby się obudziła - choć ani razu mi się nie przydało dla niej i dostawało się rano dla starszego brzdąca :-). Do tego masowałam często piersi (zwłaszcza zatkane kanaliki), a gdy bolały mnie:baffled:, lub robiły się "gorące" okładałam je kapustą. Teraz Ewunia zjada wszystko, ale ma to związek z "refluksem żołądkowo - przełykowym" przez co często "ucieka" jej sporo jedzonka.
Jeśli chodzi o przesypianie całej nocy- mnie pediatra mówił aby nie budzić Malutkiej. Dopóki przybiera odpowiednio na wadze i prawidłowo się rozwija nie ma takiej potrzeby. Jeśli dziecko jest głodne samo da znać. I w Naszym przypadku się to sprawdza.:tak:

reklama
A moj synek 26 skonczy 6 miesiecy i ciagle sie budzi na mleko W NOCY i to co 2,3 godziny i to pociagnie pare lykow i usypia a jak nie daje mu mleka to placze nie mam juz sily jak go odluczyc tak czestego jedzenia POMOCY!?:no:

Mój Marcinek (w odwrotności do siostry) zaczął nam przesypiać noc dopiero gdy miał 13miesiecy. Gdy budził się na jedzonko, dawałam je z coraz dłuższą przerwa: gdy się budził najpierw dawałam mu wodę, a później usypiałam Go (najczęściej spał z góra 15 minut, ale później stopniowo czas się wydłużał), dopiero gdy drugi raz się obudził (był już wtedy bardzo zły:crazy:) dawałam mu mleczko. W ten sposób udało nam się z co 2 - 3 godzinnych pobódek wydłużyć czas do nawet 6 godzin.:laugh2:
W czasie gdy miałam już mało swojego mleka a małemu zaczełam podawać już inne jedznko, często wieczorem miałam odciągnięte w lodówce mleczko. Dodawałam do niego kleiku ryżowego co bardziej syciło naszego Malucha i dzięki temu również przesypiał dłużej noc.

Do góry