reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Katar u dziecka (3 latek)

89karola80

Fanka BB :)
Witajcie dziewczyny 🖐️ Znów zwracam się do Was z prośbą o pomoc 🌷 Bo już mi ręce opadają.
Z moich obserwacji wynika,ze synkowi dolega katar spływający po gardle. Występuje on tylko wtedy, kiedy śpi. Zaczyna kaszleć i przełykać nagromadzoną wydzieline. Czasem zdarzy się,że go pociągnie na wymioty. W ciągu dnia ok. Od 3 tygodniu "walczę" z tym i odwiedzam co różnych lekarzy,którzy tylko każą doraźnie podawać Nasivin, , inhalowac i psikac w nosek i odciągać (tylko tam nic nie ma),jedynie po nocy syn wydmuchuje katar (koloru żółtego). Syn tydzień był na kropelkach Tobradex(antybiotyk, chyba też steryd 🤔) i przez czas ich stosowania,był spokój, aż musiałam patrzyć,czy oddycha,bo nie było krztuszenia ani charczenia podczas spania. No,ale po odstawieniu dalej męczymy się z tym katarem. Już mam dość chodzenia po lekarzach,bo słyszę tylko jedno i to samo 🙄 Może Wy mi pomożecie,bo serce mi się kraje jak on pół nocy nie śpi a jeszcze muszę go wcześniej budzić do przedszkola :(
Dziękuję 🌷

reklama
Identyczna sytuacja u corki - okazalo sie, ze to alergia wziewna. Laryngolog leczyl nas objawowo. Brala steryd do nosa i tabletki. Warto by bylo przyjrzec sie tez migdalkom.
Moze to byc tez wina poczatku sezonu grzewczego. Moze pomoc wietrzenie pokoju przed spaniem i przykrecenie ogrzewania. W sypialni powinno byc nie wiecej niz 20 st w przypadku dzieci.

Identyczna sytuacja u corki - okazalo sie, ze to alergia wziewna. Laryngolog leczyl nas objawowo. Brala steryd do nosa i tabletki. Warto by bylo przyjrzec sie tez migdalkom.
Moze to byc tez wina poczatku sezonu grzewczego. Moze pomoc wietrzenie pokoju przed spaniem i przykrecenie ogrzewania. W sypialni powinno byc nie wiecej niz 20 st w przypadku dzieci.
Dziękuję 🌷 my byliśmy u otolaryngologa, u pediatry,ale ciągle to samo " gardło zaczerwienie,bo spływa wydzielina, uszy czyste, osłuchowo czysto. Inhalacje, oczyszczać nos, pstrykać do gardła " ech :( I tak się męczymy co noc. W tamtym roku podobna sytuacja - katar od połowy listopada do połowy stycznia 🙄 Z tym,że mógł odsypiać te nieprzespane noce.

Dziękuję 🌷 my byliśmy u otolaryngologa, u pediatry,ale ciągle to samo " gardło zaczerwienie,bo spływa wydzielina, uszy czyste, osłuchowo czysto. Inhalacje, oczyszczać nos, pstrykać do gardła " ech :( I tak się męczymy co noc. W tamtym roku podobna sytuacja - katar od połowy listopada do połowy stycznia 🙄 Z tym,że mógł odsypiać te nieprzespane noce.

Corce laryngolog kamerka zagladal do nosa.

Nie, nie robiliśmy. Czy w tym wieku już są wiarygodne ? Przepraszam, ale gdzie coś mi się obiło o uszy,że robi się takie badania od jakiegoś wieku.
My córce zrobiliśmy i wyszła alergia na psa. U niej nie ma problemu z katarem, ale z charczeniem przez długi czas po chorobie, dlatego chcieliśmy się dowiedzieć skąd to. Jeśli uważasz, że takie badanie jest niewiarygodne to okej, ale myślę, że przy chronicznym katarze u przedszkolaka warto sprawdzić wszystkie możliwości. Szczerze mówiąc to badanie pod kątem alergii przyszłoby mi do głowy jako pierwsze, bo póki co leczycie go objawowo, ale nie wiadomo jaka jest przyczyna. A lekarz jeśli słyszy, że nic mu nigdzie "nie siedzi", to co ma powiedzieć?

reklama
Nie, nie robiliśmy. Czy w tym wieku już są wiarygodne ? Przepraszam, ale gdzie coś mi się obiło o uszy,że robi się takie badania od jakiegoś wieku.
Panel alergiczny robi się w każdym wieku. Z tym, że do 2 roku życia wyniki mogą być zafałszowane, czyli nie pokażą alergii mimo, że jest. Wynika to z niedojrzałości układu immunologicznego. Jeśli taki katar się utrzymuje, to warto skonsultować się nie tylko z alergologiem, ale też z immunologiem. By sprawdzić, czy nie ma braków immunologicznych. Fakt, że gardło jest zaczerwienione jest dla mnie niepokojący. A dlaczego żaden z lekarzy nie zrobił posiewu tak długo utrzymującego się kataru. Posiew można zrobić z nosa i gardła, by w 100% wykluczyć infekcje. Tyle, że wymazy nie łapią wirusów. U nas inhalacje się sprawdzaja. Ostatnio z hialuronem. Do pokoju dzieci warto też wstawić nawilżacz powietrza, bo może drażni go suche powietrze.

Do góry