reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kaszka manna - wprowadzanie do diety glutenu

Dołączył(a)
25 Listopad 2010
Postów
10
Drogie mamy! Mam pytanie odnośnie wprowadzenia do diety maluszka glutenu. Mój synek ma 5 i pół miesiąca i powinnam powoli wprowadzać ten składnik. Podobno na początku dokłada się 1 łyżeczkę kaszki manny do pokarmu co 2-3 dni (nie wiem czy czegos nie pokręciłam). Czy mogę do kaszki ryżowej np. bobovity dosypać 1 łyżeczkę kaszki manny, czy dosypuje ten składnik do mleka nie mieszając dwóch różnych kaszek. Nie zapytałam dokładnie lekarza a teraz mam wątpliowści. Bardzo proszę o podpowiedź.
 
reklama
Julia1981
mi pielegniarka powiedziala lyzeczke kaszki na 100 ml, nie mowila co ile dni, ja daje codziennie. Natomiast najpierw przed podaniem do mleka, papki, zupki powiedziala, ze mam ja zagotowac na wodzie i dopiero potem podac do pokarmu dla dziecka.
 
Ekspozycja na gluten powinna byc robiona w ten sposób,że początkowo gotujesz 2-3 g kaszki manny (ok.pół łyżeczki) na wodzie i dodajesz np. do obiadku,deserku czy mleka.W 7 i 8 mcu stopniowo zwiększamy ilość glutenu,żeby dojść do 6 g pod koniec 8go mca.Oczywiście robimy to codziennie:).
 
ja dawałam małej ok.pół łyżeczki czasem ciut więc ugotowanej kaszy manny do obiadku, przez 2 mce (od 5 do 7, karmienie piersią).powinnam jeszcze podawać parę dni...
Ale w zasadzie od tygodnia nie bawię się w te wyliczenia glutenu-mała wyrwała mi parę razy bułkę, tam też jest gluten..
i w sumie codziennie dostaje trochę tej buły bo bardzo lubi...
po okresie ekspozycji na gluten może jeść pełnoglutenowe posiłki bez ograniczeń (wg nowych zaleceń).
 
No właśnie jak to jest. Czy codziennie podaję te pół łyżeczki kaszy manny i stopniowo zwiększam jej ilość czy zwiększenie następuje dopiero w 7,8 miesiącu jak napisała Happybeti/

No i ile mam małej podawać łyżeczek podczas jednego posiłku ?(moja nie pije z butli) Po 2 i po paru dniach więcej?
 
Ostatnia edycja:
Odgrzebuje stary temat bo mam wątpliwości jak wprowadzać gluten. Szczerze? Nikola dostała 1 raz zupkę z glutenem, reakcji nie było. Tak od kilku dni myślałam o tym glutenie, tak więc zrozumiałam że : mam zagotować pół łyżeczki kaszki manny na wodzie i dodać do jakiegoś pokarmu tak? (mówię pół bo wcześniej jej praktycznie nie dawałam:( zrąbałam sprawę:()

dodam jeszcze pytanie, od kiedy można dawać dziecku chrupki kukurydziane? Czy one mają gluten? Czy mają mleko? Itd.:) dzięki za pomoc:)
 
Misslena tak zgadza się:tak:Możesz też dodać gotową kaszkę glutenową. Na stronie bobovity jest kalkulator gluteny(ile dodawać gluteny dla danego wieku i potrawy)

A co do chrupek to mają taki sam skład jak kaszka. Skład na opakowaniu. Ale trzeba uważać na sól. I jeśli firma produkuje też inne chrupki to mogą być tam śladowe ilości orzechów,mleka itd ale informacja o tym musi być na opakowaniu.
 
reklama
Dziewczyny jak przygotować tą kaszkę manne? Ja zagotowałam troszkę wody w garnuszku, wsypałam pół łyżeczki kaszki ale jak ja mam ją potem wyłowić?:o Myślałam nad gotową kaszką ale u nas po pierwsze praktycznie niema wyboru kaszek (tych dla dzieci ze skazą) to jeszcze nie wiem która kaszka ma odpowiednią ilość glutenu.
 
Do góry