reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Karmienie sztuczne

Wróciłam własnie do bebiko od wczoraj wieczorkiem i zadnej kolki żadnych krzyków i płaczu. teraz sobie smacznie śpi. Naprawdę jestem tak zła na tą lekarkę która kazała zmieniać mleczko. Bez komentarza. Mała w końcu jest spokojna i wesoła, gaworzy a tak to smutna była i płakała :mad:

reklama
Ja od początku podaję Bebiko 1 i kolki były ale od czasu jak stosujemy Sab Simplex zaginął po nich wszelki ślad. :laugh:

my w sumie wypróbowalismy 3 rodzaje mleczka (nie licząc tego w szpitalu przez pierwsze 3 doby) i rzeczywiście przy każdej zmianie były jazdy z kupkami - takie wodniste 7 razy na dobe się zdarzały ::) przyznam, że troche na własną rękę eksperymentowałam z tymi mleczkami, tak to już jest, ze każdy lekarz mówi co innego :p

My używaliśmy Bebilon ale maładostała wysypki na twarzy i teraz pije Bebilon pepti. Wysypka już znika ale teraz są problemy z robieniem kupki i wzdęciami. Kupy są ciemno zielone i śmierdzące no i tylko co 2-3dni, mała się strasznie męczy zanim uda się jej zrobić.
Czy podajecie mleko w takich ilościach i z taką częstotliwością jak jest podane na opakowaniu. Weronika nie wypije więcej niż120 ml jednorazowo no i do maga się jedzenia co 3 godziny ( w nocy tylko raz) wychodzi mi 7 razy na dobę czyli jakieś 840 ml. Na opakowaniu jest napisane żeby karmić w 3 miesiącu 150 ml 5 razy dziennie tj. 750 na dobę, czyli mniej. Zastanawiam się, że może stąd te problemy z brzuszkiem, daję jej za dużo a tam przecież są te wszystkie witaminy itp.
Nie bardzo wiem jak ją na uczyć by jadła "przepisowo" :)

Faktycznie jeśli za dużo zjada może mieć problemy z brzuszkiem. Może pooszukuj ją herbatką? Mój Adaś też czasem zje więcej niż średnia dawka ale najwyżej o jakieś 20-30ml. Dzisiaj go zważyłam i znowu przybrał na wadze 0,5kg w niecałe 2 tygodnie, ma już 5,5kg. Ale ostatnio przez chorobę nie je za dużo, nie ma apetytu biedactwo. Też bym nie miała te jego syropki są ochydne w smaku, już nie mówiąc o zastrzykach 2 razy dziennie.

Aha sprawdziłam ,a opakowaniu Bebika pisze, ze w 3 miesiacu karmimy tak jak w 2 czyli 120ml, dopiero w 4 miesiącu 150ml.

Moja lekarka stwierdziła, ze tymi ilościami nie nalezy sie za bardzo kierować, bo każde dziecko jest inne. powiedziała, ze jak chce jeść za często mozna podać przegotowaną wodę, bo czasami może chce się pić a nie jeść :)

mój mały też wypija tak ok. 7 razy na dobę po120 ml (więcej nie daje rady) i jeszcze do tego herbatkę ok 100 ml, z tym ze to zależy od dnia... ;)

Mój Macio je srednio 7-8 razy na dobęok 100ml, tylko w nocy po dłuższej przerwie udaje mu się zjeśc 110ml. A jakie długie macie przerwy nocne?

Edytka250 ja od początku daje małemu bebiko1 i nie narzekam. Narazie nie zamierzam zmieniać, zresztą lekarze mi tego nie sugerowali. Jak Macio miał problem z ulewaniem to pediatra najpierw kazała wyprubowac poduszkę i pomoglo.

reklama
dziewczyny moze macie jakiś pomysł co do jedzenia :(
wydaje mi się, ze mała za czesto chce jeść bo co 2-2,5 godziny nawet czasami co godzinę by jadła :(
Nie wiem co zrobić, zeby zjadla rzadziej a więcej, teraz czasami zje 40 ml czasami 70, raz chya udało jej się 90, ale przerwa miedzy karmieniami wtedy tez nie byla dłuzsza :( wychodzi mi, ze czasami nawet 10 razy ją karmię. podaję herbatkę, ale to zupelnie nie działa :(

Do góry