reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie piersią

Nabuu, bardzo fajnie, że się naczytałaś itd. ale chyba nie ma książkowych dzieci. Jeśli dziecko nie przybiera na cycku jak należy, odrzuca go i jest głodne to nie rozszerzysz diety bo tak jest w książce ?
Jesteście w takim wieku, że możesz powoli wprowadzić słoiczki, a piersią przecież dalej i tak będziesz karmić.

reklama
hehe widzę , że temat rzeka i każdy ma swoje zdanie. Ja nawet jeśli moja by cyca nie odrzuciła i tak bym wprowadzała inne pokarmy, bo jak dowodzą badania samo mleko matki nie wystarcza :( i tak jak pisze Margaritka bylyby potem sajgon :)
no i ja na tej zasadzie właśnie zaczęłam dawać słoiczki!!! nie będę ryzykować EWENTUALNYCH (ale zawsze) niedoborów bo WHO coś zaleciło - dla mnie ich przykazania to nie Biblia;-)ale jeśli dziecko porządnie przybiera, nie ma żadnych problemów i nie "rzuca się" na talerz matki przy obiedzie (a moja tak robiła!!!:-D) to już wybór mamy!!! zresztą ja się nie czepiam, bo nie lubię jak sie ktoś mnie czepia:-Dkażda z nas ma swój rozum, swoją intuicję i heyah podejmować własne decyzje:-)a innym nic do nich:-)

No może trochę brzydko i za ostro to ujełam. Ale też uważam, że należy się rozumem i intuicją kierować, a nie kropka w kropkę książkowymi radami.

No może trochę brzydko i za ostro to ujełam. Ale też uważam, że należy się rozumem i intuicją kierować, a nie kropka w kropkę książkowymi radami.
Ja tam lubię charakter Twoich wypowiedzi :)

Ja też uważam że powinno się wprowadzać trochę nowości dziecku jeśli karmi się piersią. Przecież nadal może pić mleczko mamusi.

Napisałam tutaj ponieważ chciałam rad a nie dlatego, że bardzo pragnęłam ostrych słów. Każda z nas wychowuje swoje dzieci wg siebie i własnych przekonań. Owszem naczytałam się i postępuję tak, ponieważ mi się takie zalecenia podobały i UWAŻAŁAM, że to będzie dla mojego dziecka NAJLEPSZE a nie dlatego, że takie są ustalone i sztywne ramy. Ustaliłam swój własny plan i do tej pory maluch pięknie przybierał na wadze i nie było żadnego problemu. A skoro problem nagle powstał to TERAZ należy pomyśleć co zrobić aby go rozwiązać.
Jednak za zainteresowanie i za WSZYSTKIE porady serdecznie dziękuję:tak:

No i właśnie myślimy nad problemem i dajemy rady.
Dziewczyny napisały, że miały podobny problem i rozwiązaniem było rozszerzenie diety. Więc jest to rada godna uwagi. Oczywiście należy skonsultować to z pediatrą :tak:

nabuu, no i pochwalam:))) postępować trzeba zgodnie z sumieniem i własnym rozumem - nic dodać nic ująć:tak:ale umknęło mi, jakiu problem u was się pojawił? przybieranie na wadze?

Tak, od ostatniej wizyty "ważeniowej" za mało przybrał (albo zgubił część tego co mógł przybrać - bo to też przecież jest możliwe, rusza się bardziej i rośnie).
Konsultacja z pediatrą była podczas wizyty.

Pozdrawiam wszystkie mamy, te karmiące tylko piersią i te ze słoiczkami, te dające smoczka i te bezsmoczkowe, te śpiące z maluchami i te, które śpią oddzielnie oraz te bardziej eko i te mniej ;-) i życzę miłego weekendu

Ostatnia edycja:
A dziewczyny mam pytanko - dokarmiacie mm?
Ja czasem muszę dlatego zastanawiam się czy podawać 1 czy już to następne podawać jak już jestem zmuszona jej dać?
Właściwie podaję 1 ale tak zawczasu chciałam wiedzieć, bo niedługo skończy 6 miechów i wówczas pewnie będzie się przestawić.
Przed chwilą tak się ojadła, że brzuch nie przyjął i zwróciła bidulka :-/

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry