Przykro mi, że trafiłaś na kiepskie CDL. Ja też jako położną środowiskową wybrałam taką, która jest CDL, ale ona mi nie pomogła. Dopiero udało mi się znaleźć taką, która normalnie nie jeździ po domach, tylko przyjmuje w poradni laktacyjnej. Wzięła 150 zł, ale była u mnie chyba z 5x (płaciłam tylko raz) i uratowała mi kp, więc to było naprawdę dobrze wydane 150 zł. Jeśli dziecko spłyca chwyt, to warto też odwiedzić neurologopedę. Znam kilka przypadków, gdzie wędzidełko było problemem, ale nie wszystkie położne potrafią to ocenić. Może być też problem z napięciem mięśniowym w okolicach buzi. To też ocenia neurologopeda. U nas była podobna sytuacja i właśnie przez to, że spłacał chwyt, ssanie było nieefektywne i ani on się nie najadał ani mi mleka nie przybywało. Potrzebny był czas, masaże i dokarmianie (wędzidełkopodciete było już wcześniej), ale to musi pokazać ktoś kto się na tym zna i ocenić czy u Was jest podobnie. U nas dużym problemem była też mocno cofnięta dolna szczęka, przez co mały nie mógł domknąć ust i prawidłowy chwyt był dla niego mega wysiłkiem. Na to też mieliśmy masaże i zalecenie jak najczęstszego układania na brzuchu, bo do lepszej pracy buzi potrzebne są mocne mięśnie brzucha. A że te mięśnie były słabe, to on nie chciał leżeć na brzuchu, więc byliśmy też u fizjoterapeuty. Generalnie te pierwsze 2 miesiące, to było jeżdżenie po lekarzach i masaże/ćwiczenia, ale udało się. Teraz mały ma normalną buźkę, ładnie się rozwija, a ja mam przekonanie, że zrobiłam co mogłam. Bo prawda jest taka, że tu nie chodzi tylko o kp. Karmić można tak samo dobrze mm. Natomiast pewne trudności, które powodują problemy z karmieniem, będą miały wpływ na dalszy rozwój dziecka. Zarówno problemy z wędzidełkiem, jak i napięciem mięśniowym mogą odezwać się przy RD, czy nauce mówienia. I naprawdę łatwiej wyprostować te rzeczy na początku. Wiem co mówię, bo najstarszemu synowi podcinałam wędzidełko dopiero w wieku 7 lat, bo wcześniej trafiłam na kiepskich specjalistów. I wiem, że to mega ciężkie, naprawdę nie chciałabym wracać do tego czasu. Przytulam i życzę powodzenia