reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

My na wczorajszej wizycie dowiedzieliśmy się, że możemy już wprowadzać nowe produkty. Zaczynamy od ryżu (kleiku ryżowego) ze względu na luźne kupki i ulewanie potem ziemniaczki, marchewka i brokuł.
Miałam zamiar karmić tylko piersią do 6 miesiąca, ale pediatra powiedział, że nowe jedzonko ma być dodatkowo a nie zamiast piersi, toszkę jestem przerażona.
Mój synuś waży 6600 i mierzy 66cm.

reklama
Witajcie:
no uda oczywiście moja ma po mnie.. pewnie ich długośc też..... chociaż jak byłam młoda i piękna to wazyłam 42 kilo przy wzroście 168... wiem, wiem.. zahaczalam o anoreksję, ale tak jak patrzę na tamte zdjęcia to mi jakoś przykro że teraz 65 kilo...

prawie jak ja, przy czym ja mam 170 cm wzrostu i waga 65-66 kg, w zalezności od pełności cycorów ;))
A najmniejsza waga 48 kg...

Moja Nataszka tez się wyciągnęła. Co prawda ma papulki, podwójna bródkę, ale ogólnie w ciałku jest akurat :)

Czesc dziewczynki.

Od wczoraj karmię Krysię wyłącznie sztucznym mlekiem, jemy również owocki: jabuszka, gruszki, morele.

Chcemy wprowadzic rowniez pierwsze zupki warzywne.

Czy mogłabym Was poprosic (mamy karmiące butelą) o przepisy na Wasz rozkład posiłków w ciągu dnia. Co, kiedy i ile zjadają Wasze pociechy?

Bylabym zobowiazna, bo nie wiem jak Krysi ustawic diete. Z gory Wam dzieki kochane

Btw co zrobic jak przy sztucznym kupy zrobiły sie takie bardzo geste i za twarde.
Dopajać? Czym? cos podawac? pomożcie

u nas wyglada to to tak
6:30 160ml mm
9:30 130ml mm
ok 11 1/2 sloiczka
13:30 130ml mm
16:30 130ml mm
19:30 130-150 ml kaszki

ale dzis zrobilam inaczej:

6:30 160ml mm
10:30 caly sloiczek zupki
13:15 130ml mm
16:15 130ml mm
19:15 130-150ml kaszki

chce jeszcze do tego wprowadzić 1/2 sloiczka owoców ale nie wiem o jakiej porze

u nas tak jest:
miedzy 8-9 150ml mm+kaszka ryżowa
12:30 mm
15;00 1/2 sloiczka jabluszka
16:30mm
20:00 mm+kaszka ryzowa
ostatnio po kaszce nie budzi sie w nocy,ale gdyba sie przebudzila to pediatra mowila,ze mam jej nie dawac juz mleka,ale jajeszcze nie zrezygnuje z tego nocnego karmienia,bo Zosia troche malo wazy.i od jutra wprowadzimy jarzynki tylko tez nie wiem kiedy miała by je jesc.

co do kupek to moja starsza miala mega zaparcia i na czczo pila do 30 ml przegotowanej wody.

Dziekuje dziewczynki, czekam na reszre mam. Moze wspolnie wypracujemy jakąs fajną diete dla naszych maluchów

Frigga a co to znaczy naczczo? bo patrzac na jedzenie Krysi to w zasadzie nie ma takiego stanu. Cała noc je mleko...
hmmm...

Ile razy 4 miesieczniak powinien jesc mleko?

Z tego co wiem owoce sa dodatkowo w diecie, ale zupka jest juz zamiast jednego posiłku mlecznego

Dajecie kaszke ryżową? czy jaką?
ja jade na bebilonie pepti - wiec zostaje mi kleik ryzowy i kaszka ryzowa - czy jeszcze cos ???

dajecie go łyzeczką czy robicie takie pół/plynne mleko przed snem?

U nas wyglada to tak:
8 - mleko - 120 ml
11 - owocki przeważnie pół słoiczka/ ale zdarza sie ze i cały wtrząchnie
12.30 - mleko 120 ml - jakos wiecej nie wypija

spacer

15-30 - mleko - ale zamienie je teraz na zupke - przez pierwsze dwa tyg tylko jarzynową, a potem zaczne od królika
19 - mleko
21 - mleko - przed snem - moze tu dodam kleik lub kaszke
4 rano - mleko

no cora spala cale noce i jak budzila sie to dostawala wode tak ok20 min przed mlekiem.

Nam pediatra mowila zeby zosia teraz miala 2 razy mm i rano i wieczorem mm+kaszka ryzowa czyli ogolnie 4x mm i my tezna bebilonie pepti ;)

Ostatnia edycja:
ja już jestem bliska decyzji zrezygnowania z karmienia piersią... :/ wczoraj wieczorem byłam u fryzjera. nie było mnie raptem godzinę i 20 min, w dodatku jak wychodziłam to mała spała i godzinę wczesniej jadła. Jak przyjechałam to był taki ryk że szok! M. jest załamany... nic nie pomagało, chodziło o cycusia... :/ Co gorsza, M. będzie musiał zostawać z małą wieczorami 3 razy w tygodniu, bo ja udzielam w tym czasie lekcji... tragedia... juz nie wiem co robić... zastanawiam się, czy odstawienie piersi nie byłoby lepszym rozwiązaniem. byłoby trochę płaczu, ale przez kilka dni i mała by się przyzwyczaiła, a teraz tylko się męczy...

nie wiem co mam robić... :(

reklama
u nas na zatwardzenia bardzo pomogła herbatka jabłko z melisą z hippa (bobvita mu nie smakowała:/) no i potrafi na raz wypic całe 100 ml, a butelkę mi z ręki wyrywa i rzuca się na nią tak jak dawniej na cyca:)

Do góry