reklama
Obawiam sie ze ja zaraz tak bedeCzy są jakieś mamy które karmią tylko butelką od początku, albo bardzo szybko zaczęły tylko butelką?
Trzy dni po porodzie dostawialam synka, zezarl mi cale brodawki bo prawie nic nie lecialo, wiec teraz je lecze. Wczoraj pojawil mi sie pokarm, sciagam laktatorem i daje butelka, plus dokarmiam sztucznym i dzisiaj staralam sie go dostawic to go nerw chwycil ze nie leci tak jak z butelki i pochlastal mi brodawki na nowo.
Chcialabym kamic piersia ale na razie mi to nie wychodzi i boje sie ze szybko pozostaniemy tylko przy butelce :-(
ja karmie od początku butelką
Powiedz mi proszę czy na początku karmiłaś na żądanie butelką czy ustalone pory były co te przykładowe 3 godziny. Wiem, że każde dziecko je inaczej i ma inne zapotrzebowanie ilościowe ale ja już nie wiem czy małej nie przekarmiam...Jak widzę, że ssie rączki i jest niespokojna to przystawiam do cycka (ciągle walczę o mleko) ale ona possie czasem nawet koło godziny i dalej płacz bo głodna (?) wtedy daję butelkę.
Aha i pytanie do mam karmiących piersią czy mrowienie przy sutkach oznacza że coś zaczyna się dziać dobrego? Jestem pełna nadziei bo faktycznie widzę, że mleka jest jakby coraz więcej ale laktatorem udaje mi się odciągnąć max. 20 ml dlatego dokarmiam mała...
Powiedz mi proszę czy na początku karmiłaś na żądanie butelką czy ustalone pory były co te przykładowe 3 godziny. Wiem, że każde dziecko je inaczej i ma inne zapotrzebowanie ilościowe ale ja już nie wiem czy małej nie przekarmiam...Jak widzę, że ssie rączki i jest niespokojna to przystawiam do cycka (ciągle walczę o mleko) ale ona possie czasem nawet koło godziny i dalej płacz bo głodna (?) wtedy daję butelkę.
Aha i pytanie do mam karmiących piersią czy mrowienie przy sutkach oznacza że coś zaczyna się dziać dobrego? Jestem pełna nadziei bo faktycznie widzę, że mleka jest jakby coraz więcej ale laktatorem udaje mi się odciągnąć max. 20 ml dlatego dokarmiam mała...
Moja robi dokładnie to samo. Stąd moje wcześniejsze pytanie o ilość podawanego mleka. Też się boje, ze je za często. W sumie to karmie ją na żądanie,bo dostaje butlę, jak paluchy zaczyna ssać. Jak nie dostanie tego co chce to cały blok ją słyszy Po za tym to jest bardzo grzeczna jak nie jest głodna.
Obawiam sie ze ja zaraz tak bede
Trzy dni po porodzie dostawialam synka, zezarl mi cale brodawki bo prawie nic nie lecialo, wiec teraz je lecze. Wczoraj pojawil mi sie pokarm, sciagam laktatorem i daje butelka, plus dokarmiam sztucznym i dzisiaj staralam sie go dostawic to go nerw chwycil ze nie leci tak jak z butelki i pochlastal mi brodawki na nowo.
Chcialabym kamic piersia ale na razie mi to nie wychodzi i boje sie ze szybko pozostaniemy tylko przy butelce :-(
Mi mała nie poraniła brodawek i łapie chyba (?) dobrze pierś bo nic mnie nie boli a widzę że przy ssaniu chodzi jej cała żuchwa (rusza się cała dolna część buźki i przy uszach też) ale nie słyszę tego odgłosu przełykania jak przy butelce więc nie wiem czy jej tam leci coś czy nie...Chyba tak bo czasem jej pocieknie po policzku, tylko że ona się moim mlekiem raczej nie najada...bo po takim karmieniu dalej wpycha łapki do buzi i szybko zaczyna płakać...Ja Wam powiem, że walczę o tą laktację i jednocześnie ciągle się tym zamartwiam...wszędzie czytam że tylko karmienie piersią, nie ukrywam, że czuję straszną presję w tym względzie i to mnie dobija...przez to karmienie ciągle płaczę i już sama nie wiem czy mam dalej walczyć czy wreszcie odetchnąć i przejść na butelkę...Wiem, że to moja decyzja ale nie umiem jej podjąć i sama nakręcam tym swój podły nastrój bo przez tą całą sytuację nie potrafię cieszyć się dzieckiem...Cały czas mam wyrzuty sumienia i tak strasznie zazdroszczę tym mamom które nie mają problemów z karmieniem piersią...sorki że tak się rozpisałam ale potrzebowała tego, w końcu nikt inny nie zrozumie mnie tak dobrze jak Wy!
reklama
alis84 karmiłam na żądanie , wychodziło ok 3h, chociaż zdarzały sie co 2 lub co 4, uwazam ze powinno sie karmic na żądanie - dziecko dobrze wie kiedy jest głodne i ile ma zjeść
Czytałaś jaki moja ma system karmienia?? Uważasz, ze jej nie przekarmiam?? Strasznie często w dzień je butlę, Bo w nocy to regularnie co 3, 4 godziny. Czy Twoja mała tez po 2 tygodniach dostała takie policzki okrąglutkie?? Ja się martwię, ze będzie mały grubasek. I ze za szybko na wadze wrzuci. Rośnie w oczach. Oprócz policzków to na razie nie jest pulchna.
Alis pamiętaj , żeby oprócz mleka podawać dziecku herbatki. Np rumiankową, jak robi twarde kupki lub z kopru włoskiego, jak by ją bolał brzuś.