reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

Ja również zaczęłam robić dobowy "bilans" jedzenia. Lenka bardzo mało waży i zastanawia mnie czy oprócz tego ze ma niski poziom żelaza może ja robię jakieś błędy w jej odżywaniu.
Dziewczyny zerknijcie proszę i powiedzcie czy widzicie tu jakieś błędy? Może coś byście zmieniły?
17.10
1)godz 8.20- 150 ml mm
2) 10.30 - 100 ml
3) 13.30 -słoiczek (125g), 20 ml herbatki
4) 16.15 - 140 ml
5) 18.30 - słoiczek (125g)
6) 20.30 - 100 ml
7) 23.00 - 150 ml
8) 4.30 - 125 ml
Wychodzi 765 ml mleka, 20 ml herbatki i 250 g słoiczka

18.10
1) 7.00 - 150 ml
2) 10.00 - 75 ml
3) 13.00 - 130ml
4) 14.30 - słoiczek, 20 ml herbatki
5) 17.00 - 130ml
6) 18.30 - słoiczek
7) 22.30 - 120 ml
8) 1.30 - 100 ml
9) 3.30 - 100 ml
Czyli 805 ml mleka, 20 ml herbatki i standardowo 250 gr słoiczka

reklama
Nicole w moim odczuciu jest wszystko ok. Mój Michał je 5 posiłków po 180ml i do tego 2 słoiczki, czyli wychodzi bardzo podobnie. Przy czym ze względu na jego ciągłe nienajadanie się do każdego z 5 mleczek dodaję 2 łyżeczki kleiku. Jak rozmawiałam ostatnio z naszą panią pediatrą najlepszą na świecie ;-) bo bałam się tych kaszek ryżowych, bo z mojego Miśka i tak jest kluska, to powiedziała że po ryżu się nie tyje, co innego kaszki kukurydziane czy pszenne. Więc może spróbuj małej zagęszczać jedno mleczko łyżeczką kaszki kukurydzianej? Nie wiem, ekspertem nie jestem, ale taki mój pomysł po prostu...

nicole moim zdaniem lenonka je za malo i za czesto. sprobuj jej zrobic wieksze przerwy, przetrzymuj ja codziennie chociaz o kilka minut wiecej, powinna po jakims czasie zjadac wiecej na raz. dziecko w tym wieku przy dwoch sloiczkach (rozumiem ze jeden warzywny a drugi owocowy?) zgodnie ze schematem powinno miec 4posilki mleczne na dobe. a co do herbatki to sprobuj jej podawac przez caly dzien, nie musi wypijac sporej ilosci na raz, dawaj jej nawet co pol godziny po kilka lykow, to tez odsunie w czasie kolejny posilek bo pewnie czesto chce jej sie pic a nie jesc, dlatego je mleko tak czesto i niewiele.

a mój chyba polubił herbatki, albo bardziej pić mu się chce wczoraj przez cały dzień wypił 150 ml :-)
dziś już 90 ml :-)
ale zrobiłam tak, że jak spał na dworze, obudził się, to odwróciłam mu wózek, aby mógł na takie dzwoneczki patrzeć, dałam butlę, którą kocyk przytrzymywał i mały sobie popijał wracam do niego po 3 minutach, a tam 40 ml herbatki rumiankowej wypite :-)

mój na raz wypija 100 ml herbatki
na razie nie zostawiam go samego z piciem, bo się dławi, co prawda mniej niż pijąc z butelki, ale jeszcze nie czas na samodzielne picie:)

byliśmy dzisiaj u lekarza na szczepieniu i w sprawie tej skazy, skaza szpetna, że hej..doktorka w szoku, że az tak mu się pogorszyło z tą wysypką!
dostałam dwie recepty, jedna na bebilon pepti, a drugą na mleko sojowe Isomil ( gdyby mu bebilon nie podszedł, albo gdyby po nim wymiotował), czy któraś z Was podaje dziecku ten Isomil ?

W związku z ta skaza młody w ciągu 1,5 miesiąca przybrał TYLKO 350gr!! Waży teraz 6600gr . Podobno dzieci słabo przybieraja przy nietolerancji mleka krowiego, jak nie sa odpowiednio odżywiane. Mało , że masakra! Biedy..matka go głodzi! Ale mam doła.

Dziewczyny czy któraś pomoże mi ugotować zupkę małemu, bo ja do gotowania to ciemna masa jestem. Mam królika w kawałkach po ok 140g, marchewki, pietruszki, seler, pokrojone już w zamrażalce ale ja nie wiem jakie proporcje ile czego, czy mięsko osobno gotować ? chce mu robić zupke by wystarczyło na kilka dni.
pomoże któraś ?

reklama
Do góry