reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

hej:) u nas owocki bardzo smakuja Gabrysi:) najbardziej chyba jednak jabluszko z banankiem z bobovity juz zjadla go 4 słoiczki:) potrafi prawie cały zjeśc na raz i chce dalej...
ale ogolnie to chyba wszystko smakuje najmniej morele jak narazie...dzis wprowadzialm jej gruszeczke i smakowalo

a moja malutka mleko tylko zjada jak pisalam wieczor noc i rano czasem popludniu po 150ml i wystarcza jej...a tak to deserek ( z kleikiem badz kaszka do poludnia) obiadek jak mam czas sama gotuje zupke okolo 14 a jak nie to słoiczek...popoludniu mleko/deser owocowy i okolo 19 mleko. skomplikowane to żywienie mojej córy ale ja na siłe jej nie bede niczego wmuszac nie chce jeść to nie...napewno jak głodna jest to zawsze sie mi upomina...i jest oki... jeden dzie potrafi cały czas "buzia ruszacZ" a na drugi mało co 2-3 razy mleko maks

ale domowe jedzonko jest dla niej hitem!!!
jeszcze troszke i bedzie miesko jakies chyba poltorej tyg i zaczne...a teraz sprobuje jak Nataliak z glutenem w kaszce z Hippa z biszkoptami , chyba nie zawcześnie co??

reklama
my już mamy za sobą jabłko,marchewkę, jabłko+ marchewka, zupkę jarzynową, zupkę marchewkową, szpinak z ziemniakami (nie przeszedł niestety), mus z jabłek i bananów oraz gruszkę, dziś wprowadzamy śliwkę.
Co do zupki jarzynowej, to młodemu najbardziej podchodzi z hippa, natomiast z gerbera jest słabo zmiksowana i są w niej grudki:/, pewnie dlatego mniej smakuje.

my już mamy za sobą jabłko,marchewkę, jabłko+ marchewka, zupkę jarzynową, zupkę marchewkową, szpinak z ziemniakami (nie przeszedł niestety), mus z jabłek i bananów oraz gruszkę, dziś wprowadzamy śliwkę.
Co do zupki jarzynowej, to młodemu najbardziej podchodzi z hippa, natomiast z gerbera jest słabo zmiksowana i są w niej grudki:/, pewnie dlatego mniej smakuje.

bo ta zupka jarzynowa z hippa jako jedyna smakuje jak prawdziwa zupka.. a nie jak przetworzona dziwnymi sposobami papka... ja bym ja chetnie wciela.. nie wiem jak inne zupki hippa ale ta jest jak na moj gust calkiem fajna... gerber i bobovita niech sie przy niej chowaja.... my chyba zaczniekmy dzisiaj eksperyment ze szpinakiem, choc blado to widze jak czytam ze duzo dzieci wypluwa...

katagorka
: nie za wczesnie na biszkopty???? taka kaszka chyba dopiero po 6 miesiacu??

wiolan ten szpinak z ziemniaczkami jest bardzo dobry, o dziwo! mnie smakował, chociaż ja jadam wszystko mocno doprawione, ale młody się najpierw krzywił a później rozpłakał, więc go dalej już nie "torturowałam":p

Ostatnia edycja:
bo ta zupka jarzynowa z hippa jako jedyna smakuje jak prawdziwa zupka.. a nie jak przetworzona dziwnymi sposobami papka... ja bym ja chetnie wciela.. nie wiem jak inne zupki hippa ale ta jest jak na moj gust calkiem fajna... gerber i bobovita niech sie przy niej chowaja.... my chyba zaczniekmy dzisiaj eksperyment ze szpinakiem, choc blado to widze jak czytam ze duzo dzieci wypluwa...

katagorka
: nie za wczesnie na biszkopty???? taka kaszka chyba dopiero po 6 miesiacu??
ale wiesz pisze że ta kaszka po 4 mc

wampi moze to byc dobre chyba tez kupimy przy okazji jak udamy sie do łodzi na wieksze zakupy

my na razie sami gotujemy małemu

sama mu tre jabłuszko
ugotowałam mu marchewke

od nastepnego tygodnia ugotuje marchew i ziemniaka zoaczymy czy zasmakuje :)

wiolan te kaszki z glutenem w sloiczkach hippa sa po 4miesiacu, z tego co powiedziala nam pediatra to sa jak najbardziej odpowiednie do wprowadzania glutenu u dzieci karmionych piersia juz po 4miesiacu i mm po 5.

dzis sama małemu zrobiłam soczek z marchewki

Sok z marchewki

Składniki:
-jedna średnia marchew

Sposób przygotowania:
Marchewkę dokładnie wyszoruj szczoteczką, następnie oskrób, starannie wypłucz i sparz wrzątkiem. Zetrzyj na drobnej tarce i przełóż do gęstego sitka. Łyżeczką wyciśnij soczek. Jeśli sitko nie jest wystarczająco gęste, możesz nałożyć na nie kawałek gazy.

Pawełkowi bardzo smakował az mu za mało było ale na pirwszy raz nie chciałm szalec

byłam u znajomej i dała mi kilka przepisów dla małego
jej synek ma 6 miesiecy i juz mu je daje a zaczeła dawac jak miła prawie pięc miesiacy

Zupka jarzynowa

Składniki:
- 1/2 małej marchewki
- jeden mały ziemniak
- 1/4 korzenia pietruszki
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 150-200ml wody

Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy obieramy i płuczemy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości (20 - 30 minut). Ugotowane warzywa przecieramy bądź miksujemy, a następnie łączymy z wywarem oraz kleikiem ryżowym. Gotujemy całość, mieszajšc dodajemy oliwę. Po schłodzeniu podajemy dziecku

Kurczak z ryżem

Składniki:
- małe skrzydełko z kurczaka
- średnia marchewka
- 1|2 jabłka
- 100g ryżu
- woda

Sposób przygotowania:
Skrzydełko umyć, włożyć do małego garnuszka z niewielką ilością wody. Zagotować. Wrzucić pokrojoną w kostkę lub utartą na tarce marchewkę oraz utarte bądź pokrojone jabłko. Wszystko razem dusić aż będzie miękkie. Na koniec wrzucić ryż i gotować jeszcze 15-20 min. Na koniec wyjąć mięsko i odłączyć od kości. Wszystko razem zmiksować

BROKULY
-kilka rozyczek brokula
-woda
- kleik ryzowy
Ugotowac brokuly do miekkosci, zmiksowac(mozna dodac wode z gotowania) i dodac kleik ryzowy

ZUPKA JARZYNOWA
-ziemniak
-marchewka
- pietruszka(kawaleczek)
- por
-seler(ostroznie- moze uczulac)
-maslo lub oliwa z oliwek
-kleik ryzowy lub kukurydziany
Ugotowac wyszorowany ziemniak w lupince, a osobno ugotowac marchew, por wraz z selerem i pietruszka. Zmiksowac jarzyny wraz z woda z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagescic kleikiem(niekoniecznie) dodac oliwe lub maslo i podgrzac mieszajac by skladniki dobrze sie polaczyly

reklama
Do góry