reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie piersią/butelką a potem inne jedzonko

Mamo Helenki my mamy niekapek aventu z miękka końcówką. Mała szybko zakumała o co chodzi, a co do próchnicy... my podajemy tylko wodę, bo nic innego mała nie chce pić, więc dla nas to nie aż problem;-).
Ustnik można często wymieniać (avent ma wymieinne), a to właśnie soczki i inne słodkie napoje z dodatkami, że tak powiem organicznymi, częściej są siedliskiem bakterii (tzn. szybciej rozwijają sie tam wszelkiego rodzaju pleśnie itp.)

reklama
Mój Jasio od małego nie toleruje butli, smoczków itp. Niekapkiem rzuca :-D uwielbia robić hałas
my mamy niekapek Canpola ale ma twardą końcówkę, którą mały często gryzie :-) cóż może kupię ten kubek Aventu zobaczymy trzeba próbować :tak:

MamoHelenki
U nas nie sprawdza się w obecnej chwili nic :-( Ola nie chce pić płynów, chociaż próbowałam i nadal próbujemy już różnych kubeczków :sorry: Tak, że ja Ci nie pomogę...
Chciałam Ci tylko napisać, że te bidony z rurką o których piszesz są dla dzieci powyżej roczku :tak:

Ja dałam chrupki parę razy ale nie kupuję często , wczoraj dałam jej trochę rybki pieczonej w sreberku ale nawet nie połknęła , chlebek dostaje piętkę do ciamkania bardziej niż do jedzenia , ostatnio jadła biszkopty i nic jej nie było.
U nas jest problem bo jak na razie to nie ma czym gryźć.

MamoHelenki...moim zdaniem niekapek nie jest niczym złym, ale pod pewnymi warunkami. Zgadzam się z matą. Jeżeli podaje się z niego wodę, nie ma zagrożenia próchnicą. Rodzice powinni kontrolować, kiedy dziecko używa kubeczka (tzn nie cały czas). Bo dzieci często takich kubeczków używają jako uspokajacz zamiast smoczka i cały dzień z nim chodzą i ciamkają. Jak dla mnie niekapek to wygoda np. na spacerze czy podczas podróży...tak jak napisałaś:tak:

reklama
a ja przyjmuje nowa strategie wprowadzania pokarmów - bede dawac jakis produkt i 3 dni przerwy - moze wtedy organizm szybciej nauczy sie tolerowac, tak da lam w zeszlym tygiodniu jablko i byłok a jak zauwazyłam ze daje kilka dni z rzedu to na 4 zawsze krostki sa. Pare bo pare ale zawsze. Ja tam chucham na zimne. Co do kubka niekapka to jeszcze nie ucze - moze za miesiac, dwa. Jak juz bedzie pił soczki. Teraz wracam do herbatki koperkowej - mam nadzieje ze juz bedzie ok po nije. Natomiast soku z jabłek nie chce pic - pluje nim dalej niz widzi ale gruszka tak jak pisalam wczesniej na razie odpada bo juz sie uczulił, musze teraz poczekac z miesiac dwa i znowu gruszke spróbowac. Jejjku jak sie ciesze ze we wtorek bede miala królika to juz mu dam miesko. Dawałam jakies 3 tygodnie temu indyka ale brzuszek go bolał wiec sobie dałam spokój.
A chleba nie bede dawac do roku. I gluten tez zamierzam podac jak skończy rok. Ale chyba kasze manne sobie odpuszcze bo jednak pszenica najwiekszy alergen ze zób tylko zaczne od owsa - ma najmnijej glutenu i przeciez samo zdrowie. A teraz jedziemy bezglutenowo do roczku ;-)

Do góry