reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karmienie piersią/butelką a potem inne jedzonko

reklama
Dziewczyny... no mam pytanie o te kupska, znów... :eek: Ola zrobiła wczoraj trzy, w tym dwie twardsze i ciemnozielone:-( a trzecia luźna - jasnozielona i kwaśno pachniała :no:... Myślicie, że to po glutenie? :confused: Mam odstawić, czy poczekać jeszcze z dzień lub dwa?
Ja myślę, że powinnaś poczekać. Objawem nietolerancji glutenu jest rzadka kupa ze śluzem. Moja córka jest uczulona prawdopodobnie na gluten bo po podaniu kaszki manny miała właśnie takie kupy- prawie jak woda i później pojawił się też śluz. Kupa może być zielona po podaniu jakiś "barwnych" pokarmów np. jagody lub właśnie szpinak, brokuły itp. Układ pokarmowy dziecka jest niedojrzały i nie trawi dobrze więc często pokarmy przechodzą niestrawione i kupa jest kolorowa:-). Może też mieć dużo żelaza w diecie dlatego kupa jest zielona.

Dziewczyny, dzięki za wszystkie odpowiedzi :tak:
Dziś Oleńka zrobiła tylko jedną kupę(z reguły robi trzy:confused:) ale ładną i żółtą :tak: więc to chyba nie gluten... A jak Wasze dzieciaczki reagowały na Wasze zupki? Bo ja do tej pory dawałam ze słoika, więc może te kupy po tej mojej zupce? :confused: I ciekawa jak ustalacie proporcje mięska i warzyw do zupek...

Dziewczyny, dzięki za wszystkie odpowiedzi :tak:
Dziś Oleńka zrobiła tylko jedną kupę(z reguły robi trzy:confused:) ale ładną i żółtą :tak: więc to chyba nie gluten... A jak Wasze dzieciaczki reagowały na Wasze zupki? Bo ja do tej pory dawałam ze słoika, więc może te kupy po tej mojej zupce? :confused: I ciekawa jak ustalacie proporcje mięska i warzyw do zupek...
Hej, ja gotuję na cały tydzień i zamrażam. Na litr zupy dodaję jeden filet z kurczaka średniej wielkości, więc na jedną zupę 200ml wychodzi chyba ok 10g mięsa czyli tyle i powinno być. Warzyw to tak na oko- do jednej zupki 200ml- jedna marchewka i jeden mały ziemniak + kawałek brokuła.
A ja mam pytanie do tych mam, które gotują same, bo zawsze mam dylemat czy dodaję do zupy za dużo czy za mało tłuszczu:eek:? Na litr zupy daję ok 2,3 łyżeczki oleju z oliwek, nie wiem czy to dużo czy mało?
A..., przepraszam, na 1,5 litra

Ostatnia edycja:
Odnośnie tych kup to u nas jest różnie jak dałam mu tą kaszkę bananową i obiadek to kupska były ciemno-zielone i bardzo śmierdziały, w nocy jak mały mi tak płakał to też zrobił brzydką kupe, a rano już była taka jak zwykle lużna i musztardowa:eek: Czy to by znaczyło,że coś mu jednak nie pasuje w nowościach?

Dziewczyny poradźcie co mogę zrobic z karmieniem małej... ona praktycznie cycowa ciągle, bo co to jest jeden 'inny' posiłek (max 60 ml zupki) i to wciśniętej na siłe... kaszka jej nie pasuje, owoce też nie... co ja jej moge jeszcze innego dawać? Chciałabym cyca jej dawać jako co drugi posiłek...

Hej, ja gotuję na cały tydzień i zamrażam. Na litr zupy dodaję jeden filet z kurczaka średniej wielkości, więc na jedną zupę 200ml wychodzi chyba ok 10g mięsa czyli tyle i powinno być. Warzyw to tak na oko- do jednej zupki 200ml- jedna marchewka i jeden mały ziemniak + kawałek brokuła.
A ja mam pytanie do tych mam, które gotują same, bo zawsze mam dylemat czy dodaję do zupy za dużo czy za mało tłuszczu:eek:? Na litr zupy daję ok 2,3 łyżeczki oleju z oliwek, nie wiem czy to dużo czy mało?
A..., przepraszam, na 1,5 litra
Ja dodaję trochę więcej tłuszczu...na 200ml zupki łyżeczkę oliwy z oliwek.
http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79410,2588721.html?as=1&ias=2&startsz=x
Dziewczyny poradźcie co mogę zrobic z karmieniem małej... ona praktycznie cycowa ciągle, bo co to jest jeden 'inny' posiłek (max 60 ml zupki) i to wciśniętej na siłe... kaszka jej nie pasuje, owoce też nie... co ja jej moge jeszcze innego dawać? Chciałabym cyca jej dawać jako co drugi posiłek...
A próbowałaś mieszać kaszkę z owocami? Mojemu małemu tak najlepiej wchodzi. Same owoce nie za bardzo, kleik na mleku też nie. Ale jak połączę (mniej więcej 2/3 kleiku i 1/3 owoców) to dosłownie wsysa z łyżeczki:tak:.

reklama
Do góry