reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie piersią/butelką a potem inne jedzonko

reklama
No włśnie dynia, tylko co zrobić kupić całą - zamrozic na kosteczki?
moja teściowa mrozi w kosteczkach właśnie

Bogna bardzo lubi zupę z dynia, uwielbia też buraczki :tak:

co do zupekz gotowym żółtkiem to ja dałam sobie spokój jak przeczytałam,że zółtko jest w proszku :baffled: - terazpo prostu gotuję jajko na twardo - żółtko miksuję w zupce dla małej a białko wcina Krzymek :tak:

Hej dziewczyny. Jestem ciekawa ile jedzą wasze dzieci? Moja córka wygląda trochę jak mops:eek: i zastanawiam się czy nie je za dużo. Mniej więcej daje jej:
1) 9.00- około 150ml mleka
2)12.00- deserek cały (130g) jabłko lub jagody i 100ml mleka
3) 15.00- około 200ml zupki- gęstej bo rzadką się nie najada z brokuł marchewek i ziemniaków, kleikiem nie zagęszczam, daje za to dużo warzyw
4) 18.00- około 200ml mleka
5) 21.00- około 200ml mleka +3 łyżeczki kleiku ryżowego

Nie wiem czy to za dużo? W międzyczasie dostaje sok rozcieńczony wodą bo ani herbatek ani wody nie chce pić. Tak wogóle to myślę, że by zjadła więcej bo często jest głodna mimo to, że zje to co powyżej. No i ostatnio zaczęła się budzić głodna ok 3 w nocy i dosaje butle 100ml

Myślę, że to zależy od dziecka mój Jasio raz zjadł ponad 200 ml kaszy i otwierał buzię jakby chciał jeszcze więcej a potem zwymiotował z nadmiaru więc nie zawsze odruch chęci jedzenia należu interpretować, że jest głodne. Kiedys oglądałam na TVN że dopiero po 15 min od zjedzenia człowiek czuje się syty więc podobnie jest z naszymi maluszkami :tak: a oto nasz rozkłąd dnia
6.00 cyc
7.30 - 8.00 pobudka
9.00 kaszka 150 ml (lub cyc)
9.30-10.00 drzemka
12.00-13.00 drzemka
13.30-14.00 zupka (mały słoiczek lub filiżanka od kawy)
15.00-17.00 drzemka
18.00 - kaszka z deserkiem (pół słoiczka deseru - pół filiżanki od kawy kaszki z mlekiem)
19.00 - kąpiel
20.30 - sen
22.30 - cyc
24.00 - cyc
2.00 - cyc
4.00 - cyc
(czasem w nocy budzi się częściej:tak:) no to tak mniej więcej nasz rozkład dnia

u nas to wygląda tak:

7-7:30 pobudka
8 - cyc
10-10:30 - drzemka
12 - deserek owocowy ( mały słoiczek)
14-15 - zupka (ok. 180ml)
15:30 - 16 - drzemka
17 - cyc
19- kąpiel
19:30 kaszka (ok 150ml)
20 - spanko
1-2 - cyc
5-6 cyc

i także w nocy czasem budzi sie częsciej

Plan dnia u nas :-)
7-7:30 pobudka na jedzonko - mleczko 170ml
8-9 spanko
10-10:30 kleik lub kaszka 180ml
po 11 na spacerek i spanko
13-13:30 obiadek 130ml
po 15 spanko
16-16:30 podwieczorek - kleik z owockiem 170ml
czasami jeszcze około 18 spanko
19:30 kapanko, jedzonko - mleczko nawet do 200ml i spanko :-)
W międzyczasie jakaś herbatka w śladowych ilościach :zawstydzona/y:

Joasiek, moja też płyny inne niż mleko przyjmuje w śladowych ilościach:-). Zapomniałam dodać, że pije mleko bebilon pepti, które jest mniej kaloryczne niż zwykłe i nasze 200 ml to tak jak 180ml normalnego mleka. Właśnie widzę, że podajecie kaszki, też się nad tym zastanawiam czy nie lepiej np. dodać kleiku do mleka, wtedy mniej wypije a więcej się naje bo mam wrażenie, że samo mleko już nie wystarcza bo po 2,5godz już jest głodna ale jakoś ją przetrzymuję do 3 godz, chociaż lekarka mi mówiła żeby kleiku nie dodawać bo i tak swoje waży a od tego przytyje. Dodam, że córka waży 7600, niby nie aż tak dużo ale i tak wygląda jak mops:eek:

Joasiek, moja też płyny inne niż mleko przyjmuje w śladowych ilościach:-). Zapomniałam dodać, że pije mleko bebilon pepti, które jest mniej kaloryczne niż zwykłe i nasze 200 ml to tak jak 180ml normalnego mleka. Właśnie widzę, że podajecie kaszki, też się nad tym zastanawiam czy nie lepiej np. dodać kleiku do mleka, wtedy mniej wypije a więcej się naje bo mam wrażenie, że samo mleko już nie wystarcza bo po 2,5godz już jest głodna ale jakoś ją przetrzymuję do 3 godz, chociaż lekarka mi mówiła żeby kleiku nie dodawać bo i tak swoje waży a od tego przytyje. Dodam, że córka waży 7600, niby nie aż tak dużo ale i tak wygląda jak mops:eek:
Przecież 7600 to nie jest wiele, tak mi się wydaje :eek:... no chyba że jest mała:confused:(ile ma cm?) Patrzyłaś jak to jest w siatkach centylowych? A kleik jest faktycznie kaloryczny i ja mojej daje dwa razy dziennie, bo mi pediatra pozwoliła ostatnio - Ola waży 7000g i ma 67cm długości :tak:

Przecież 7600 to nie jest wiele, tak mi się wydaje :eek:... no chyba że jest mała:confused:(ile ma cm?) Patrzyłaś jak to jest w siatkach centylowych? A kleik jest faktycznie kaloryczny i ja mojej daje dwa razy dziennie, bo mi pediatra pozwoliła ostatnio - Ola waży 7000g i ma 67cm długości :tak:

No niby 7600 nie tak dużo, ale nie jest za długa, nie mierzyłam jej ale ubranka zakładam 68 są w sam raz. Ale jej waga urodzeniowa to 2500, myślę, że dlatego lekarka tak panikuje, bo niby dziecko do pół roku powinno podwoić wagę urodzeniową a ona potroiła:eek:. No ale z tego co czytałam ta zasada nie tyczy się wcześniaków i dzieci z małą masą urodzeniową. Szczerze mówiąc to nie wiem co o tym myśleć, dlatego pytałam ile wasze dzieci jedzą bo może rzeczywiście je za dużo:eek:. W siatce centylowej to waga jest w sam raz.

reklama
Witam dziewczynki u nas jest tak:
6rano-mleczko 150ml
9 -mleczko-150ml lub kaszka
11-deserek-125ml
13-mleczko-150
16-zupka-maly sloiczek czasami dzisiaj zjadla tylko polowe
18.30 kleik-210ml
pomiedzy posilkami wypija 3do 4 buteleczek 125ml herbatki lub wody poprostu uwielbia,Marysia wazy 9500 i ubranka nosi na 74cm

Do góry