reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie naszych bąbelków

Heh, no i przyszedł czas kiedy trzeba się z cyckiem powoli żegnać. Doradźcie mi czy dobry plan sobie ułożyłam. Teraz Maks je następująco:

4/5 godz. mleko
7/8 godz. mleko
10/11 godz. mleko (dla odmiany ;-))
13/14 godz. zupka
16/17 godz. deserek (jabłko)
19 godz. mleko
22/23 godz. mleko

i teraz mam taki plan:
4/5 godz. zacząć dawać mu wodę
7/8 godz. sztuczne mleko
10/11 godz. deserek
13/14 godz. zupka
16/17 godz. sztuczne mleko
19 godz. sztuczne mleko z kleikiem
22/23 godz. mleko sztuczne
może być, czy wy byście zrobiły inaczej? A czy mamy karmiące butlą mogą się wypowiedzieć jaki one mają plan dnia? :happy:

reklama
i teraz mam taki plan:
7/8 godz. sztuczne mleko
10/11 godz. deserek
13/14 godz. zupka
może być, czy wy byście zrobiły inaczej? A czy mamy karmiące butlą mogą się wypowiedzieć jaki one mają plan dnia? :happy:

Blanes u nas to wygląda mniej wiecej tak
8/9-mleko
11-banan lub jabluszko
12/13 mleko
15-zupka lub obiadek
16/17 mleko
20/21 mleko na noc

ja nie daje do mleka kleiku lub kaszki bo Julci nadal sie jeszcze ulewa wiec dostaje bebilon ar przeciw ulewaniu,ale po 6 miesiącu zmienie jej na zwykly bebilon2
:tak::tak::tak::tak::tak:

i teraz mam taki plan:
7/8 godz. sztuczne mleko
10/11 godz. deserek
13/14 godz. zupka

Oto dzisiejszy rozkład jedzeniowy:
5 rano - butla
10.30- butla
12.00 - deserek owocowy
15.30- zupka
o 16.30 było marudzenie i jak się okazało musiała być butla
i teraz będzie butla ok 20.00 po kąpaniu i następna znowu o 5 rano. (chyba ma jakiś budzik wewnętrzny, zawsze jest 5 !)

Akurat to dzisiejszy rozkład, którego niestety nie trzymamy się bardzo szczegółowo, bo to akurat Wojtek prześpi jakąś godzinę, albo po prostu nie ma na coś ochoty. Ale przeważnie butla jest 4 razy na dobę i do tego deserek lub zupka. A są dni kiedy w ogóle jakby mógł to by nie jadł. Czasami po 6 godzinach od poprzedniego posiłku wcale nie wykazuje ochoty na jedzenie :baffled: Za tydzień idziemy na szczepienie i ważenie to zobaczymy jak przybywa na wadze.

Esia, twierdzisz że zachowujemy sie jak Baba Jaga vs. Jaś i Małgosia??

Coś w tym jest :-D
Ano coś jest ;-) Wciąż mam przed oczami "supernianię" tłumaczącą matce, że jej dzieci mają żołądki wielkości ich piąstki i na pewno 2 wielkie słoje zup, ileś tam danonków, kanapeczek i innych cusiów dziennie to dla nich za dużo :baffled: Wariatka uważała, że ma niejadki :-D

U nas wyglada to tak. Mój mały głodomorek...
Godz. 7-8--- 240ml mleka
Godz. 10--- całe jabłuszko
Godz. 11-12--- 200ml mleczka
Godz 14--- obiadek
Godz 16-17--- deserek przeważnie kleik z owocami, pół danonka
Godz. 20--- 200ml kaszki

Martaja, jestem w szoku! Dajesz już Danonka? Ile Twoje dziecię ma dokładnie????
Z mojej Baby zrobił się taki trochę niejadek. Mleka wypija nie więcej niż 150 ml (a powinna już przynajmniej 180 ml). Najczęściej jest tak, że w nocy ze 150 ml (po dodaniu mleka wychodzi 180) zostawia max. do 30 ml, natomiast w dzień często je na raty (po pół butli co 2 godziny) i też często jeszcze zostaje. Do tego zjada deserek ok. 10-11 i zupkę ok. 17-18. Tak się zastanawiałam kiedy by tu jej jeszcze kaszkę wepchnąć, bo teraz jak jestem w pracy, to jakoś tak się w czasie nie mieszczę.

Dzagud - 5 miesiecy i 4 dni :tak::tak::tak:

Martaja - :szok::szok::szok: Mam nadzieję że moje pytanie nie będzie niedelikatne ale... Konsultowałaś to z lekarzem?

Dzagud, a jak Magda zniosła twój powrót do pracy?
Z mojej też się niejadek zrobił. A dziś ja ważyłam i doznałam szoku - ważyła już 7000 a dziś 6800. Nie wiem czy to waga mi szwankuje czy coś jest nie tak. Jak to zobaczyłam to od razu zrobiłam jej bebilon pepti, który mam do kleiku. Dostała 100 ml z czego 30 ml zostawiła a kolejne 30 ulała, więc głodna chyba nie jest :eek:.

Pozostaje mi mieć nadzieję, że to jednak wina wagi ....:sorry:

reklama
Monika zabrzmiało to nieciekawie :eek:
Te 7kg na tej samej wadze? Jeśli tak to odczekaj chwilke i zważ ją raz jeszcze...
A waga jaka? Elektroniczna czy szalkowa? Bo jak miałam szalkową to różnica była +/- 100 gram czesto

Do góry