reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie naszych bąbelków

Moje dzieci na szczęście tak kochają cyca że sztuczne dokarmianie im bynajmniej nie przeszkadza. Ja Magdzie podaję mieszankę mniej więcej raz dziennie (góra dwa) i to wtedy, gdy widzę że naprawdę jest głodna mimo że co chwila wisi na cycu. Więc najczęściej dostaje butlę między 18tą a 22gą. Jest mi strasznie przykro, i bardzo źle się z tym czuję, ale trudno, przecież nie będę dziecka głodzić. A ona i tak, np. wczoraj wypiła 100 ml ok.19tej, flachę wypluła a chwilę potem musiała pociągnąć cyca, żeby się poprzytulać.:-D

reklama
Dziewczyny jakie znacie sposoby na zwiększenie laktacji ??
Mam wrażenie, że to co mam nie wystarcza Maksiowi, a nie chcę go dokarmiać sztucznie :no:

Jolka u mnie zadziałała herbatka FITO-MIX piłam 3 razy dziennie po 1 herbatce, łącznie wypiłam ich 5, dodatkowo często odciągałam pokarm i troszkę przesadziłam bo po 2 dniach miałam nawał pokarmu. Ale myśle ze sama herbatka by wystarczyła.

Dziewczyny jakie znacie sposoby na zwiększenie laktacji ??
Mam wrażenie, że to co mam nie wystarcza Maksiowi, a nie chcę go dokarmiać sztucznie :no:
u mnie to samo
Jolka u mnie zadziałała herbatka FITO-MIX piłam 3 razy dziennie po 1 herbatce, łącznie wypiłam ich 5, dodatkowo często odciągałam pokarm i troszkę przesadziłam bo po 2 dniach miałam nawał pokarmu. Ale myśle ze sama herbatka by wystarczyła.
"nawały" jak pisałam mam w nocy, w dzień jakoś kiepsko... kupiłam nowy laktator - póki co jest do d... (baby ono - podobny do canpol premium) może sie nauczę, a jak nie to stówa w plecy:wściekła/y:
ta herbatka z hippa jest nawet dobra, fito-mix też może być
poza tym lekarz mi mówił, że mam wypijać minimum (!!!) 2 litry dziennie, bo mu powiedziałam, że mam wrażenie, że mały się nie najada. no i "nie dokarmiać" tylko zacząć od siebie (tylko niby jak dokładnie?)
wlewam w siebie na siłę wodę, piję herbatki ale i tak mam wrażenie, że Michał jest głodny :-( zacznę chyba walczyć z laktatorem, tyle, że obawiam się właśnie "nadprodukcji":baffled: no i tak myślę, że żeby mieć pokarm w dzień będę pić te herbatki w nocy

Dziewczyny Karmi jest niezłe na wzmocnienie laktacji, ale by dziecka nie narażać na nadmiar gazów to wcześniej je trzeba otworzyć i pozbyć się bąbelków przed wypiciem.

Kachasku
z piciem min. 2 litrów to przesada, mi pediatra mówił że należy pić wg. swojego pragnienia i tego się trzymam:tak:

U nas w szpitalu też o tym mówili. Ale ja jestem z tych mało pijących :zawstydzona/y:
A ile trzeba jeść?? Bo może za mało jem. Z juniorem to mama mnie pilnowała żebym dosyć jadła i nie było problemu, a teraz w domku siedzę sama i często zapominam o jedzeniu :zawstydzona/y:

Dzagud super że Madzia i tak chce cyca niezależnie od butli :-) Ja właśnie tego się obawiam - że jakbym Piotrusiowi zapodała butlę, skończyłoby się karmienie... Na szczęście, na razie (odpukać) nie muszę.

Mi też mówili o piciu min. 2,5 litra dziennie. Ale nie ma szans - zawsze mało piłam, teraz trochę w siebie wmuszam ale na pewno nie tyle. I jem jak sobie przypomnę albo Małż pogoni :zawstydzona/y:
A na czarną godzinę też mam herbatkę, Karmi w lodówce i adres sklepu z laktatorami ;-)

Jola ja jem 3 posiłki dziennie, 1 banana, czasem kawałek ciasta lub drożdżówkę. Więcej na razie boje się jesć a poza tym chcę zgubić resztę kilogramów uzbieranych w ciąży. Ale przypomniało mi się że masaż i w ogłóle kazdy ruch piersi też pobudza laktację więc najlepiej chodzic bez stanika.

reklama
U mnie też mówili że jeśli się nie dostarczy organizmowi wystarczającej ilości płynów to nici z laktacji. A czy to będzie karmi czy woda to nie ma znaczenia - bo laktacja to kwestia hormonów a nie diety. Więc zwiększyć laktacje najlepiej można często przystawiając dziecko do piersi - wtedy pobudza się hormony do produkcji.

Do góry