reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie i przepisy maluszków

Te Franki już tak chyba mają:)
Mój Franek też mi ostatnio daje popalić z jedzeniem.
Mleko je z chęcia tylko rano i popołudniu. W innych porach na widok butli był wrzask.
Ustaliłam mu więc takie menu i sama nie wiem czy nie je za mało.
7.00 - butla mleka ok.180ml
10.30 - obiadek (zjada ok. 3/4 słoiczka)
13.30 - deserek + 1,5 ciasteczka Hipp (zamiast kaszy mannej)
17.30 - mleko ok. 180ml
20.00 - kaszka ryżowa na mleku - ok. 120ml.
Do tego woda, soczki, herbatka o różnych porach. Oczywiście pory jedzenia też podałam orientacyjne bo nieraz się coś poprzesuwa.
Jak myślicie dziewczyny - nie je za mało? Zwłaszcza mleka? Tylko, ze on noc mi przesypia i nie bardzo mam gdzie mu wcisnąć dodatkową butlę.
Wybieram sie w czwartek do pediatry to zapytam przy okazji.

reklama
Dziewczyny jak to jest z tym żółtkiem? W piątek kończymy pół roku. Wg schematu powinno się dawać co drugi dzień pół żółtka. A nasza lekarka powiedziała ostatnio, żeby jeszcze z miesiąc poczekać. Sama nie wiem. A jak to u Was wygląda?
I jeszcze mam drugie pytanie. Zamiast jednej porcji mleka powinno się dać kaszkę lub inny posiłek mleczno - owocowy. Widziałam takie słoiczki owoce z jogurtem chyba Gerbera. Są po 6 miesiącu. Ale mam wątpliwości co do tego jogurtu. Jak myślicie?

kajcik mój Franko też je mleko 3 razy dziennie, łącznie wychodzi tego ok 600ml, nie martwię się, jak dawałam mu 4 razy to był płacz i zjadał mi nawet po 80-90ml czy nawet 40ml, dlatego też nic na siłę, takie ma dziecko potrzeby i już, i Ty się więc nie martw
asia moja pediatra dała mi taki schemat, w którym jest napisane dokładnie tak jak mówisz, nie wiem czemu Wasza doktorowa każe Wam czekać, uzasadniała to jakoś? Ja będę szła zgodnie z tym schematem. Nasza pediatra nigdy nic mi nie mówi co do karmienia, tyle tylko, że wszystko mam właśnie w tym schemacie, i żeby się go trzymać. A co do jogurtów tych dla dzieci to ponoć tam jest dużo mniej mleka niż zwykłym jogurcie i dlatego można podawć je dzieciom, ja bym spróbowała, a może sprwdź skład tych słoiczków owoce&jogurt tam to w ogóle pewnie tego jogurtu jest tyle co nic i takie coś chyba lepsze na początek

u nas brokuły są blleeeee, my dziś drugie podejście do mięska, zobaczymy czym się skończy bo ostatnio było plucie na kilometr :)

Franko lubi brokuły, ale dawno nie jadł bo ja mu już raczej tych jednoskłądnikowych słoiczków nie daję, w zasadzie codziennie mięcho wcina, no z małymi wyjątkami np tak jak dziś bo dziś będzię szpinak z ziemniakami, też to lubi

ja nie trafiłam na taki słoiczek, w którym byłoby i jedno i drugie zarazem (bo jak narazie ja z tych co nie gotują), ale chyba faktycznie się nie łączy coś mi się tak kojarzy, ale pewności nie mam

moje dziecie dzis jadlo na sniadanko kaszke:-) mleczno ryzowa z bananami az sie uszy trzesly, debiut!
aaa i zredukowalismy i od paru dni w nocy tylko jeden posilek ;-) tak od siebie

a miesko wczoraj w postaci poitrawki z krolika z ziemniaczkami z hippa, tez smakowalo, poszedl prawie caly sloik

kejcik
my mamy podobnie tylko wlasnie w nocy dostaje jeszcze butle 180 a mleko daje przed deserkiem, nie ma gdzie wcisnac faktycznie, wiem ze po 6 chyba mozna podawac te jogurty o ktorych pisza dziewczyny wiec to chyba jako posilek mleczny w formie deserku

u nas jest tak
8.00 mleko 180 a od dzis kaszka na mleku 150
12.00 obiadek, tez prawie caly sloik roznie
potem 14.00 mleko 180, roznie ale zazwyczaj jak nie spi to szybko glodny
17.00 deserek owocki, zaczelam wprowadzac gluten, wiec z kasza manna
19.00 kaszka w butli od niedawna 210
no i w nocy ok 3-4 butla 180

to sie non stop zmienia i ciezko to ogarnac he he

Ostatnia edycja:
reklama
u nas dzis kaszka nestle zwykla i dodalam owocki pol sloiczka delikatnego banana i wcinal :]
zauwazyłam, ze lepiej mu sie je lyzeczka smoczek be
na obiadek marchewkowa z ryżem albo jarzynowa
u nas to mniej wieej tak
8 sniadanie ok 140-160 kaszki smakowej albo dodaje owockow
11.30- obiadek przewaznie 3/4 sloiczka
14.30- mleko roznie czasem 130 czasem 150
18- mleko roznie
20-21 160 mleczka
2-3 w nocy 140-160 mleko

musze tu cos poprawic :p

do tego 130-150 ml soczku i herbatki

Do góry