reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie czyli barakudy i mimozy

Tomaszowa powiem ci szczerze ze ja sie wogole nie przejmuje tym co tam na tym opakowaniu pisze- daje tyle ile chce jesc- najczesciej jest to 2 czasem 3 razy po 150ml i wieczorem zje 180. Daje mu aptamil- po polsku chyba bebilon- w takim niebieskim opakowaniu

reklama
Tomaszowa nie przejmuj sie tym co pisze na opakowaniu, my dajemy bebiko a ola zjada nam max 150ml, na wadze ładnie przybiera. Lekarka nam mowila ze teraz to nie wazne ile przybiera tylko zeby z wagi nie spadala. Wiadomo ze dzieci bardziej ruchliwe juz sa i spalaja kalorie

Tomaszowa - nie chodzi o tlumaczenie sie tylko o wymiane pogladow ;-) Chudniecia bym sie raczej nie obawiala - na mm predzej przytyje niz schudnie (o ile mu smakuje) :cool2:

DrAsia - nie tylko kazda mama jest inna ale i kazde dziecko. Jedno przestawi sie z dnia na dzien a drugie nie zrezygnuje dobrowolnie z tej przyjemnosci.

kugela wiem ze o wymiane pogladow, ale nie obraź sie Twoje słowa zabrzmiały jakbyś mnie oceniała źle bo odstawiam małego od piersi.. dzieki dziewczyny za Wasze słowa :)

Tomaszowa - nie mialam na mysli Ciebie, nie znam Twojej sytuacji (a wczesniej nie znalam tez powodu, dla ktorego podjelas taka decyzje) - pisalam subiektywnie majac na mysli swojego cycoholika :-) Sorki, ze tak wyszko, nie bierz tego do siebie :hmm:

Tomaszowa - mój młody najwyraźniej nie przeczytał ulotki na puszce od mleka, bo 210 wypija tylko wieczorem po kąpaniu, a i to nie zawsze;) Normalnie je tak:

9 rano 120-150 mm
12 - 120-150
14 - obiad
16-17 - deserek i do popicia woda z sokiem jabłkowym
19.30 - 210 mm z 4 łyżeczkami kleiku
3 rano - 120 mm, na którym jedzie do rana - śniadanie je już u babci o 9.

W tzw. "międzyczasie" dostaje wodę do picia. Czasem wyrodna matka da mu trochę soku do tej wody, ale lepiej pije wodę, natomiast w soku są te... no.. - aaaa! - składniki odżywcze;)

Jak się uda wyeliminować karmienie o 3 w nocy to myślę, że rano wtrząchnie 210. Jak na razie je o 3-ciej, nie próbujemy oszukiwać go wodą, bo wolimy dać mu to mm w nocy niż przed 7mą go karmić, a potem takiego napompowanego wieźć do babci.

Kugela - ja czytając Ciebie myślę czasem, że popadłaś w błędne koło - lub po prostu tak narzekasz bo tak lubiesz. Mówisz o tym, że mały daje popalić i nie spi sam, że non stop cyc, że non stop na rękach czy w chuście. Kurde - tez z młodym spałam 3 miesiące noc w noc, też cycowaliśmy się non stop nocami, w dzień co 2h. Myślałam, że mam bardzo wymagające dziecko. Przeszło mu to - kiedy? Jak postanowiliśmy kłaść go we własnym łóżeczku, jak postanowiliśmy odzyskać czas dla siebie, jak postanowiliśmy, że dziecko nie będzie nami rządzić tylko będzie z nami żyć po prostu. Okazało się, że on nie spał bo mu nie pozwalałam, bo myślałam, że każde chrząknięcie to płacz, że każdy ruch wymaga reakcji a lekarstwem na wszystko jest cycek... Kurde - mam super malucha, bardzo samodzielny, wciąż uśmiechnięty, piszczący z radości - no nie żal mi, że nie wisi na mnie - wolę takiego niż w tej dawnej marudzącej wersji. A marudził na moje życzenie.

No i odstawił się od cyca bezboleśnie - tak jak maluchy innych dziewczyn tutaj. A kłopoty są przy odstawianiu takiego rok i wyżej - popytaj mam, które przez to przechodziły - wtedy dzieci dużo bardziej to przeżywają. Mój to mnie odstawił a nie ja jego, ale widzę, że obojgu nam to dobrze zrobiło. Każde z nas przesypia noc na spokojnie;)

Kurcze jak was czytam to mi sie wydaje ze moj malo je-
5- 150 ml
9- kaszka na 150 ml mm plus pol banana
14ta obiadek
17ta owocek badz owocek na kaszce badz 150 mm
19ta- 180 mm

najdluzsza jest ta przerwa miedzy 9ta a 14ta ale on nie jest glodny wiec nie wmuszam nic w niego

a wy czekacie na sygnal ze dziecko jest glodne czy trzymacie sie jakiegos ustalonego planu?

andav - no co Ty - je to co mój praktycznie, bo mój hrabia często przesypia drugie sniadanie i na obiad wstaje dopiero:) Jak zje mm o 12 to obiad potem dziubie widelcem z miną srającego psa (he he - Mysio):) Ja mu o 12 mm nie dawałam - czekał do obiadu - i wcinał słoik po drzemie zupki. A jak babcia mu da o 12 mm to zjada jej tego połowę.

Jutro mamy debiut - młody dostanie chabaninę - i od razu z grudami, bo ja nie mam czasu na stopniowe eksperymenty.

reklama
Flaurka - ja nie narzekam na cycowanie. Wprost przeciwnie - pisalam nie raz, ze sie przyzwyczailam do pobudek co 2-3 godziny. I nie zamierzam go odstawiac, zwlaszcza kiedy on nic innego nie chce jesc. Spanie to inny problem. Malz zaniedbal odkladanie go do lozeczka przez tydzien i tak poszlo. On nawet w dzien wybudza sie co i rusz i sprawdza, gdzie ja jestem - jak przy nim to sie wtula i spi dalej. Jak gdzies dalej to zaraz ryk. Ale to i tak pol problemu. Najbardziej meczy nas nowa moda, ze on przed polnoca nie zabiera sie za spanie. Probowalismy chyba wszystkiego.

Ty jestes po wstepnych obawach zadowolona z pracy i dobrze. Ale to nie jest rozwiazanie dla mnie. Nasze dzieci bardzo sie od siebie roznia i Twoj model by sie z moim za nic nie sprawdzil.

Do góry