reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie czyli barakudy i mimozy

Mailen ja też się boję, że to trochę za dużo, ale on wyje jak nie dostanie 120... odkładam go do łóżeczka i beczy w niebogłosy... Moje dziecko uwielbia po prostu stan, kiedy naciśniesz na brzuszek, a noskiem tryska mleczko... masakra :-D

reklama
w szpitalu na oddziale noworotkowym mowili ze jezeli dziecko ma 14 dni to moze wypijac nawet 130ml mleka bo oni to licza w ten sposob ze od ilosci dni odejmuja jeden dzien i mnoza razy 10, czyli jezeli dziecko ma 14dni-1dzien=13dni*10 wychodzi ze 130ml powinno wypic. Ja sama bylam zdziwiona ze dalam 90ml mleka a Ola wołała jeszcze i z 30ml dodatkowo jeszcze wypila i szla spac.
Juz sama nie wiem jak powinno byc bo co szkoła i szpital to inne miary podaja :-)

Czy ktoras z Was ma moze problem z zapaleniem i bolacymi piersiami, zstojem pokarmu? jak sobie radzicie? bo w zeszłym tygodniu w sobote i niedziele lezalam z wysoka temp prawie 39stopni i wczoraj znowu mialam temp i bolace piersi, nawet pokarm nie lecial i probowalam rozmasowac i chociaz kilka kropel sciagnac bo Ola nie chciała cyca bo nic z niego nie lecialo. Dzis jest lepiej ale juz sama nie wiem co mam robic bo co tydzien temperatura

Ostatnia edycja:
Olisia - na zastoje najlepszy masaż + gorący prysznic + regularne dostawianie/ewentualnie ściąganie, ale nie za dużo tylko tyle, aby się piersi lekko miękkie zrobiły, wyczujesz o co chodzi;-)

no i moja dokarmiona dwa razy butelka i juz jej sie nie chce piersi ciagnac ryk w niebosglosy , a moze malo mleka mam po nocy sciagnelam 40 ml :-( mysle ze moze bede jej sciagac i podawac z butelki ale chyba te 40 ml jednorazowo to za malo ? jest szansa zeby sciagac wiecej

Patina nie poddawaj sie:no:ja tez sie boje strasznie jutrzejszego wazenia, maly je strasznie krotko po 3 min nie mozna go namawiac bo konczy sie ulaniem wiec darowalam sobie, pije ile chce. Mam tylko nadzieje ze choc minimalnie przybral - stresa mam strasznego:sorry2:
Powiem ci t:sorry2:lko ze znam przypadek gdzie dziecko przybralo przez 2 tyg 30 g i bylo nadal karmione piersia i bylo ok:tak:wiec moze odstaw butle i po placzu znow zalapie cyca:tak:trzymam kciuki i prosze o to samo przed jutrem;-)

Dziewczyny współczuję Wam, moja kluska jest tylko na cycu i waży prawie 5 kg :) właśnie wisi na cycu i już usypia. Nie je długo, bo ok 10 minut, ale dosc intensywnie. Najada sie na pewno. Karolki i inne dziewczyny, nie stresujcie sie, czas jaki dziecko ciągnie nie jest adekwatny do tego czy dziecko sie najada. Zycze powodzenia. My jutro jedziemy do pediatry, pewnie 5000 g juz mamy.

Patina ja wczoraj po wieczornym karmieniu wypiłam za radą chyba Elvie pół Karmi. W nocy karmiłam tylko raz, a rano z obu piersi ściągnęłam 110ml. Potrzebowałam lecieć z rana do laboratorium morfologię zrobić, a nie wiedziałam do której Młoda pośpi. Wolałam mieć butlę odciągniętą. A z tym, że dwa razy butla i ssać nie chce to moja w szpitalu była od początku na butli. Dopiero w 3 dobie udało nam się karmić tylko piersią i nie było problemów z Małą i ssaniem. Bądź dobrej myśli. Trzymam kciuki.

reklama
Ja dziś pozwoliłam podziamdziać Małemu cyca do snu :( coś czuję że będą z tego jakieś konsekwencje i że mały wyczai o co kaman z tym jego marudzeniem i cycaniem... eh no nic... musiałam to zrobić bo muszę napisać dwa sprawozdania :p

Ja muszę karmić na dwa biegi... za pierwszym razem mały tylko pije i po jakimś czasie dopiero zaczyna jeść. 10 min sobie dudla jak szalony a później tylko czeka aż samo poleci do gardła. Jestem ciekawa ile ml mam pokarmu. boję się sciągać bo mam nie za dobry laktator i mogę sobie zatorów tym zabiegiem narobić. Z resztą nadmiaru też nie sciągam , bo jak tylko zaczynam karmić to mi z drugiej piersi samo wylatuje :p

Do góry