reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karmienie co 3h / małe przyrosty/ rozproszenie przy piersi

fasolka32

Fanka BB :)
Hej dziewczyny 😉 długi czas moje dziecko karmiłam co godzinę, co półtora, Max co dwie godziny. Aktualnie skończyła trzy miesiące i po drzemce chętnie je,ale już później praktycznie nie ma szans żeby zjadła. Okno aktywności ma dwie godziny,drzemkę 40 minut, w związku z czym wychodzi na to że je co trzy godziny! Czy to jest ok, czy też tak macie? Boję się,że je za mało, zwłaszcza,że już wcześniej miała słabe przyrosty. Karmię w nocy 2x, żeby ją trochę "podtuczyć" 😉Je różnie raz 7min raz 10 raz 15. Do tego strasznie się rozprasza i gada do cyca zamiast jeść hihi😅
Już nawet nie ubieram ciuchów,bo wzory ją rozpraszają 🤣

reklama
Hej dziewczyny 😉 długi czas moje dziecko karmiłam co godzinę, co półtora, Max co dwie godziny. Aktualnie skończyła trzy miesiące i po drzemce chętnie je,ale już później praktycznie nie ma szans żeby zjadła. Okno aktywności ma dwie godziny,drzemkę 40 minut, w związku z czym wychodzi na to że je co trzy godziny! Czy to jest ok, czy też tak macie? Boję się,że je za mało, zwłaszcza,że już wcześniej miała słabe przyrosty. Karmię w nocy 2x, żeby ją trochę "podtuczyć" 😉Je różnie raz 7min raz 10 raz 15. Do tego strasznie się rozprasza i gada do cyca zamiast jeść hihi😅
Już nawet nie ubieram ciuchów,bo wzory ją rozpraszają 🤣

Co to znaczy małe przyrosty. Pokażesz siatkę?

Bo mój ma według lekarza słabe przyrosty. Każda wizyta i lekarza to awantura o to, że nie podaje mm 😅 A dziecko na siatce owszem jest nisko ale cały czas idzie sobie tym samym kanałem od urodzenia 🙄

Według mnie taka przerwa między karmieniami jest ok. Jeśli twoje dziecko nie domaga się więcej piersi, to widocznie tego nie potrzebuje. Pozostaje jednak jeszcze kwestia tego słabego przybierania. Mało przybiera, to znaczy?

Również uważam, że przerwa między kamieniami nie jest za duża. Gdyby była głodna to na pewno by się domagała dodatkowych karmień.

Przed skończeniem 3 miesiąca to było około 100g na tydzień. Martwię się,że teraz przez to rzadsze jedzenie będzie gorzej. Ona nie może jeść później przed snem jakby ze zmęczeniem,wije się i denerwuje, krzyczy.. Kupię wagę i teraz będę sprawdzać jak przyrasta, fakt,że od 4 miesiąca przyrosty mogą być niższe...

Przed skończeniem 3 miesiąca to było około 100g na tydzień. Martwię się,że teraz przez to rzadsze jedzenie będzie gorzej. Ona nie może jeść później przed snem jakby ze zmęczeniem,wije się i denerwuje, krzyczy.. Kupię wagę i teraz będę sprawdzać jak przyrasta, fakt,że od 4 miesiąca przyrosty mogą być niższe...

Ale to nadal nic nie mówi. Bo najważniejsza jest siatka czy idzie tym samym centylem cały czas. Przyrosty przy KP często są skokowe. U mojego synka wygląda to tak jak w załączniku

Załączniki

• Screenshot_20240830_083922_Baby Tracker.jpg
    Screenshot_20240830_083922_Baby Tracker.jpg
    99,2 KB · Wyświetleń: 38
Ale to nadal nic nie mówi. Bo najważniejsza jest siatka czy idzie tym samym centylem cały czas. Przyrosty przy KP często są skokowe. U mojego synka wygląda to tak jak w załączniku
Szczerze mówiąc próbowałam z tymi siatkami,ale wychodziło mi kiepsko przy jej wzroście, ale lekarz powiedział bez wzrostu,że na 50 centylu

Szczerze mówiąc próbowałam z tymi siatkami,ale wychodziło mi kiepsko przy jej wzroście, ale lekarz powiedział bez wzrostu,że na 50 centylu

My mamy oddzielna siatkę do wzrostu tzn w apce bo w POZ nikt go nie mierzy. Ale biorąc pod uwagę, że w wieku 8 miesięcy nosi rozmiar 68cm to raczej duży nie jest.

No jak jest na 50 centylu czyli idealnie to dla mnie w żadnym wypadku nie można mówić o jakichkolwiek niskich przyrostach.
Gdyby to był 3, 10 czy 15 to jeszcze

reklama
Jeśli 50 centyl, to skąd myśli, że jest słaby przyrost? Lekarz uważa, że ma słaby przyrost, a mówi że 50 centyl? Coś mi tu nie gra😉
Jeśli to tylko twoje wrażenie o słabym przyroście, a dziecko jest w 50 centylu to nie ma powodów do obaw.

Do góry