reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kaciki dla naszych dzidzioli...

to ja powiem jak się czułam po cesarce - może komuś się przyda ;-)
PLUSY: nie miałam jakiś problemów tam "na dole", nawet krwawienia były znikome, kupka, siku ok, siedzenie też było spoko (bo nie miałam szwów tam)
MINUSY: brzuch bolał mnie gdy wstawałam z łóżka, krzesła, nie umiałam wejść do brodzika, wejść po schodać. Miałam wrażenie,że mi szycie puśći :sorry: trwało to u mnie dość długo bo ok miesiąca.
:tak::-)

reklama
ło matko, ale tego jest! :szok:
już sobie siebie wyobraziłam, jak jadę do szpitala z walizką jak na 2tygodniowe wakacje! :zawstydzona/y:

W szpitalu w ktorym ja rodzilam nie trzeba bylo miec nic dla dziecka bo wszystko zapewnial szpital, ubierali dzieciaki w szpitalne ubranka itd. kazda mama dostawala tez takie paczki w ktorych byly pieluchy, krem do pupy, chusteczki.

Ale tak czy siak mialam calkiem pokazna walizke :)

no coż - ja miałam dwie wielkie torby, jedną swoją, druga dla dzidziusia :-D
Ale ja to jeszcze nic, jak chodziłam na kontrole do szpitala, to szła dziewczyna z mamą (oczywiście z wielkim brzuchem - - wiec chyba juz do porodu) miała taka ogromna walizkę na kółkach a do tego.... pościel pod pachami niosły - poduszkę i chyba pierzyne - sądząc po rozmiarach :szok:

no coż - ja miałam dwie wielkie torby, jedną swoją, druga dla dzidziusia :-D
Ale ja to jeszcze nic, jak chodziłam na kontrole do szpitala, to szła dziewczyna z mamą (oczywiście z wielkim brzuchem - - wiec chyba juz do porodu) miała taka ogromna walizkę na kółkach a do tego.... pościel pod pachami niosły - poduszkę i chyba pierzyne - sądząc po rozmiarach :szok:
ale się z tej pierzyny pośmiałam :-D:-D:-D
dobre!!!!
myślę, że spakowała ją mama
one zawsze przesadzają :-D

pierzyna to przesada, ale poduszeczka mala to mysle ze jak najbardziej - zwlaszcza jak ktos lubi spac wyzej..:tak:
Generalnei to sily nie ma zeby to nie zajelo duzo meijsca. Szlafrok po zlozeniu moze byc spory, te wszystkei ksozule (ja mialam 3), klapki i cala reszta...:eek:

Aha - krem do pupy zwykle dzieci maja - slyszalam ze robi sie go z lozyska, choc trudno w to uwierzyc... :eek: no ale tak czy inaczje jakis krem ("robiony" - w opakowaniu takim jak kremy robione w aptece, a nie kupowane firmowe) w szpitalu dostalam...

poduszeczka - to pewnie że nie zaszkodzi :-), a zawsze to tak bardziej "swojsko". No ale komplet dużej łóżkowej pościeli to ja uważam za dużą przesade :-p. No chyba ze pani np maiał jakieś uczulenie na proszki i bała sie w szpitalnych rzeczach spać :sorry::eek:
No a miejsca zajmuje. Szczególnie jak trzeba wziąć pampersy itp. Dla siebie trzeba komplet sztućców i jakiś kubeczek... No chyba że w szpitalu akurat dają własne (u nas lepiej miec swoje, bo nei zawsze mają). Kosmetyki też sporo zajmują

Dla mnie po cesarce było najgorsze pierwsze wstawanie:no::no:Nie polecam:no::no:
I to że nie można było jesć i pić, a byłam taka głodna że mama mi przemycała sucharki i ja tam je podjadałam:-D

W tym szpitalu co rodziłam to dawali ubranka dla dzieci, trzeba było mieć tylko chusteczki nawilżające i pieluchy.
Teraz będę rodziła w innym i też muszę się zroientować co będzie mi potrzebne

reklama
któraś z Dziewczyn z lutówek wklejała ten link.:zawstydzona/y: Wydaje mi się całkiem konkretny;-)
Wyprawka dla noworodka

UBRANKA
- śpioszki 4–7 szt.
- body z krótkim rękawem 7–10 szt.
- body z długim rękawem 7–10 szt.
- kaftaniki 3–6 szt.
- pajacyki 5 szt.
- sweterki, polar 1–3 szt.
- czapeczki (2 cienkie, 1 grubsza, najlepiej ze ściągaczem, wiązana)
- skarpetki 5 par
- cienkie rękawiczki 2 pary
- śpiwór z kapturem (na chłodne miesiące)

HIGIENA
- mydełko dla niemowląt (najlepiej z dozownikiem)
- krem przeciw odparzeniom
- oliwka
- chusteczki pielęgnacyjne
- paczka pieluch New born
- szczoteczka do włosów
- gumowa gruszka lub aspirator do noska
- małe nożyczki z okrągłymi końcówkami
- patyczki higieniczne
- wyjałowione gaziki oraz waciki
- pieluchy tetrowe 10 szt.
- ręczniki kąpielowe 2 szt.
- termometr do mierzenia temperatury wody