reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kącik małego smakosza

Makuc to dawaj jej normalne mleko skoro pije. Lepsze takie niż żadne. Generalnie za granicą po roku nie dają mm i dzieci żdrowe i żyją.

reklama
Makuc jesli nie ma uczulenia na mleko to smialo podawaj!tu w dk mm jest tylko 1 i 2 czyli do 6 miesiaca i po 6 miesiacu zreszta tu normalnie podaja dziecia w kubeczkach mleko do picia,wode z kranu i trzymaja dzieci na dworze jak spia:tak:na regulacje kupek chlebek razowy albo platki owsiane na mleku powiem tak glusior u niani zjada razowca kilka kromek i w domu zreszta tez mu daje ale staram sie mieszac pieczywo problem gowniany nas nie dotyczy;-)tak naprawde Casperos je juz wszystko oststnio jest rybka w sosie pomidorowym na topie:tak:oczywiscie z razowcem;-)wiec dziewczyny powoli probujcie roznosci :-)

Mała_mi sama się też tego boję, a właśnie dr przy tym azs mówił żebym kozie raz dziennie spróbowała dać i zobaczę czy będzie jakaś reakcja.
Może któraś z Was podaje kozie mleczko swojemu dziecku z alergią?
Moja bratowa zaś swojemu synowi (ma 10 mc-y) już od jakiegoś miesiąca daje zwykle mleko.
Ale On nie jest alergikiem.

Ostatnia edycja:
Kania wiesz Casperos tez ma azs.podaje mu normalnie 3,5% mleko jedynie co to danonkow nie moze bo zaraz na brzuszku wyskakuja mu krostki ale ogolnie je wszystko caly nabial ale wiadomo nie w b duzych ilosciach tak mniej wiecej szklanka mleka dziennie jakis jogurcik i to wszystko,zreszta tutaj wszyscy sie dziwia ze ja podaje mlodemu jeszcze mm bo oni juz roczne dziecko odstawiaja od butelki ale ja bede podawac tak dlugo jak bedzie chcial:-)

Miniu Oliwia też dostawała jogurty ale niestety na buzi wyskakiwały plamy czerwone, suche, teraz ma jeszcze na plecach. Jest na Bebilonie Pepti, ale lekarz zasugerował żeby ją przestawiać na kozie, że jej nic po nim nie będzie. Do końca przekonana nie jestem ale próba nie strzelba.
A dajesz mu rybę? jak tak to w jakiej postaci?
Czego nie je?

Ostatnia edycja:
Kania wiesz tutaj dostaniesz mleko normalne w kartoniku dla alergikow lactosa free.kozie raczej nie jest znane ale powiem ci ze na twoim miejscu sprobowalabym np podac budyn albo jakas kaszke na mleku,tak jak pisalam danonki dla nas sa za ostre ale mleko jest ok wiadomo ze jak przesadze z nabialem to tez dostaje wysypke no ale tzw szklanka mleka nie zaszkodzila mu jeszcze;-)wiesz czasami ser moze byc ok ale jogurt juz nie albo mleko ok a jakis inny nabial juz nie wiec probuj.trzymam kciuki za proby:-)

wiesz on je wszystko!!!rybe kupuje taka gotowa w sosie pomidorowym i na razowca klade:-)uwielbia nalesniki z twarozkiem ale najwiekszym hiciorem jest ryz z kwasna smietana i dzemem:)ja jakos nie testowalam na nim nowosci poprostu dawalam i jak byla wysypka to stop oooo...wlasnie ogorek sw u nas nie przechodzi zreszta on nawet nie chce go jesc wiec sam sobie dobiera co dobre dla niego a co nie.zreszta ja juz mu specjalnie nie gotuje tylko je to co my czasem ma film na sloiczki to kilka dni jedzie na sloiczkach;)tu lekarz stwierdzil ze ma azs ale to jest normalne u dzieci urodzonych w okresie jesienno zimowym bo wilgotnosc jest wys i jak nie ma na zgieciach raczek i kolankach to mam nic nie ograniczac tylko nawilzac wiec stosuje sie do rad lekarza:)u nas jest jeszcze czesto wysypka w obrebie smoczka ale to powiedziala ze nic z tym nie robic,wiesz u niani hrabiego jest chlopiec ktory ma straszna wysypke na twarzy i rekach zapytam mamy co lekarz na to powiedzial bo ona wygladala na taka ktora wogole sie nie przejmowala tylko stwierdzila ze cos zjadl i dlatego,glowa do gory i testuj bo jak mowi przyslowie co cie nie zabije to wzmocni;)

Ostatnia edycja:
Casperkowamama chyba 2 rodzaje alergii macie na mysli, mleko lactose free jest ok dla dzieci które nie tolerują laktozy czyli cukru który jest w mleku, a Oliwka Kani ma chyba alergie na białko.

Kania mleko kozie powinno być ok i tak bym w Waszym przypadku zaczynala, a jesli chodzi o wprowadzanie mlek krowiego to lepiej najpierw jogurty, twarozki, kefiry a jak tu bedzie ok to dopiero mleko pełne. Ja Frankowi daje mleko krowie ale nie codziennie i nigdy na noc tylko raczej rano, żeby mimo wszytsko widziec jak brzuszek reaguje, chociaz dzieci na mleko krowie raczej dobrze reaguja.

reklama
Kania ja dawalam juz dawno temu mleko kozie i serek kozi ale kozie mleko tez ma kazeine i przez pierwsze dni bylo ok ale po paru dniach zaraz po podaniu tego mleka buzia robila sie czerwona.
Na pewno jest lepsze niz kozie ale jesli dziecko ma ewidentnie uczulenie na kazeine to po kozim tez bedzie.
Ale od dłuzszego juz czasu daje Tomkowi jogurty sojowe z alpro soya(w PL tez chyba sa i smakuja jak zwykle jogurty) i ostatnio od czasu do czasu pije mleko sojowe zwykle albo czekoladowe z kakaem

Do góry