reklama
ninka2777
Początkująca w BB
31.03(poniedzialek) ide wazyc moja kluske ostatni raz wazona 2.5 tyg temu ciekawe tez ile ma wzrostu nie byla mierzona od urodzenia.
G
goscinnie
Gość
Przeciętna masa noworodka donoszonego wynosi ok. 3000-3500 g. W ciągu pierwszych miesięcy życia niemowlę przybiera średnio 700 g w ciągu miesiąca, a następnie każdego miesiąca do ukończenia roku ok. 500 g. Tak np. masa ciała niemowlęcia trzymiesięcznego wynosi: 3500+3·700 = 5600 g. W ciągu pierwszych 5 miesięcy niemowlę podwaja masę urodzeniową (nie trzech), w ciągu roku potraja ją (masa rocznego dziecka wynosi ok. 10 kg).
Masa dziecka 5-miesięcznego = waga urodzeniowa·2, rocznego = masa urodzeniowa·3, 2-letniego = masa urodzeniowa·4. Dla dzieci od lat 3 przy obliczaniu masy prawdziwej należy posługiwać się wzorem: masa w kg = 10+2·wiek dziecka. Długość noworodka donoszonego wynosi przeciętnie 50 cm, niemowlęcia 6-miesięcznego = 66 cm, dziecka rocznego 75 cm (wzrost urodzeniowy+25 cm) i dziecka dwuletniego = 85 cm (o 10 cm więcej). Dla oceny wzrostu dzieci od lat 3 należy posługiwać się wzorem: wzrost w cm=liczba lat·5+80.
Masa dziecka 5-miesięcznego = waga urodzeniowa·2, rocznego = masa urodzeniowa·3, 2-letniego = masa urodzeniowa·4. Dla dzieci od lat 3 przy obliczaniu masy prawdziwej należy posługiwać się wzorem: masa w kg = 10+2·wiek dziecka. Długość noworodka donoszonego wynosi przeciętnie 50 cm, niemowlęcia 6-miesięcznego = 66 cm, dziecka rocznego 75 cm (wzrost urodzeniowy+25 cm) i dziecka dwuletniego = 85 cm (o 10 cm więcej). Dla oceny wzrostu dzieci od lat 3 należy posługiwać się wzorem: wzrost w cm=liczba lat·5+80.
salik_agnieszka
styczniowa mama 08'
niby tak - na zadanie - ale wlasnie brzuszek nie ma kiedy trawic, no nie wiem jak to jest, ja malemu ustalilam ze je co 2 godziny i teraz chodzi jak zegarynka co 2 rowne godziny od ostatnie karmienia sie dopomina ale moj dostaje z butelki wiec wiem ile zjada i wiem ze napewno mu cos zosaje w tym brzuszku a z cyca ssal ssal i co chwile chcial jesc dlatego odciagam- jest to troche uciazliwe ale jestem spokojna- a czasem przespi swoja godzine jedzenia to dostaje pozniej i od kad ma regularne jedzenie to lepiej spi w nocy juz po 6-7 godzin i w dzien jest spokojniejszy nie wiem czy ma to cos ze soba wspolnego ale moze ...
salik_agnieszka
styczniowa mama 08'
albi mowisz ze za duzo ???
ninka2777
Początkująca w BB
Albiniec tylko co ja moge na to poradzic ona wedlug sietek centylowych jest na 94 centylu jesli chodzi o wage a na 98 jesli chodzi o wzrost.
ninka2777
Początkująca w BB
To jest oczywiscie podane w przyblizeniu bo nie byla ostatnio ani mierzona ani wazona.
G
goscinnie
Gość
ja sie nie znam na siatkach centylowych. :-(
salik kochana dajesz co dwie godz ale sama powiedzialas 120 - 150 ml czyli tyle co powinien dostawac co 4h. ogranicz mu to sztuczne a naturalne na maxa ile chce.
salik kochana dajesz co dwie godz ale sama powiedzialas 120 - 150 ml czyli tyle co powinien dostawac co 4h. ogranicz mu to sztuczne a naturalne na maxa ile chce.
salik_agnieszka
styczniowa mama 08'
to moze bede mu tylko na noc dawac sztuczne... no tak sztucznego dostaje 120 a mojego 150 bo nie wiem ile moge mu mojego dac on ma dopiero 2 miesiace skonczone... czasem zostawi a czasem dopomina sie o jeszcze ale nie daje mu wiecej tylko probuje go czyms zajac zeby sie nie przejadal zeby kolki nie wrocily.
reklama
dori
Fanka BB :)
Mój Krzyś jest z tych większych. Urodził się mając 4080g spadł do 3700g a w 7 tygodniu ważył 6450g. Jest naprawdę duży i pielęgniarki na szczepieniu powiedziały że wygląda na 4 miesiące. No ale jak może być inaczej skoro tak lubi maminego cyca.
Podziel się: