reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

już tyle urosłem, urosłam !!!

reklama
Przeciętna masa noworodka donoszonego wynosi ok. 3000-3500 g. W ciągu pierwszych miesięcy życia niemowlę przybiera średnio 700 g w ciągu miesiąca, a następnie każdego miesiąca do ukończenia roku ok. 500 g. Tak np. masa ciała niemowlęcia trzymiesięcznego wynosi: 3500+3·700 = 5600 g. W ciągu pierwszych 5 miesięcy niemowlę podwaja masę urodzeniową (nie trzech), w ciągu roku potraja ją (masa rocznego dziecka wynosi ok. 10 kg).

Masa dziecka 5-miesięcznego = waga urodzeniowa·2, rocznego = masa urodzeniowa·3, 2-letniego = masa urodzeniowa·4. Dla dzieci od lat 3 przy obliczaniu masy prawdziwej należy posługiwać się wzorem: masa w kg = 10+2·wiek dziecka. Długość noworodka donoszonego wynosi przeciętnie 50 cm, niemowlęcia 6-miesięcznego = 66 cm, dziecka rocznego 75 cm (wzrost urodzeniowy+25 cm) i dziecka dwuletniego = 85 cm (o 10 cm więcej). Dla oceny wzrostu dzieci od lat 3 należy posługiwać się wzorem: wzrost w cm=liczba lat·5+80.

niby tak - na zadanie - ale wlasnie brzuszek nie ma kiedy trawic, no nie wiem jak to jest, ja malemu ustalilam ze je co 2 godziny i teraz chodzi jak zegarynka co 2 rowne godziny od ostatnie karmienia sie dopomina ale moj dostaje z butelki wiec wiem ile zjada i wiem ze napewno mu cos zosaje w tym brzuszku a z cyca ssal ssal i co chwile chcial jesc dlatego odciagam- jest to troche uciazliwe ale jestem spokojna- a czasem przespi swoja godzine jedzenia to dostaje pozniej i od kad ma regularne jedzenie to lepiej spi w nocy juz po 6-7 godzin i w dzien jest spokojniejszy nie wiem czy ma to cos ze soba wspolnego ale moze ...

ja sie nie znam na siatkach centylowych. :-(
salik kochana dajesz co dwie godz ale sama powiedzialas 120 - 150 ml czyli tyle co powinien dostawac co 4h. ogranicz mu to sztuczne a naturalne na maxa ile chce.

to moze bede mu tylko na noc dawac sztuczne... no tak sztucznego dostaje 120 a mojego 150 bo nie wiem ile moge mu mojego dac on ma dopiero 2 miesiace skonczone... czasem zostawi a czasem dopomina sie o jeszcze ale nie daje mu wiecej tylko probuje go czyms zajac zeby sie nie przejadal zeby kolki nie wrocily.

reklama
Mój Krzyś jest z tych większych. Urodził się mając 4080g spadł do 3700g a w 7 tygodniu ważył 6450g. Jest naprawdę duży i pielęgniarki na szczepieniu powiedziały że wygląda na 4 miesiące. No ale jak może być inaczej skoro tak lubi maminego cyca.

Do góry