reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

jedzenie w ciąży za dwoje

reklama
spaaaghetti i to jeszcze z Tosci mniaaam - zglodnialam normalnie :p...
u mnie to roznie ale na ogorki to mam caly czas ochote......
teraz lece na zupeczkach (rosolek przede wszystkim a pomyslec ze go nienawidzilam)

Ostatnia edycja:
a u mnie nadal żadnych smaków. Jem to co zawsze. Zastanawiam się czy te smaki na różne rzeczy to nie są wtedy, gdy jakiegoś składnika konkretnego nam brakuje i organizm się go domaga? np witaminy C jeśli ma się ochotę na kiszoną kapustę?

Z tymi zachciankami to troche wierzyc mi sie nie chce ja tam jem normalnie tak jak jadlam, wkurza mnie to jak kazdy pyta sie mnie a na co masz zachcianki :/ ludzie oszalec idzie.
Smiac mi sie chce bo teraz zaprzecze temu co napisalam bo przez pewien czas moglam wcinac nalesniki, pozniej spagetti, teraz naszla mnie ochota na uszka z barszczem czerwonym i oczywiscie zrobilam sobie :) moja kuzynka jak byla w ciazy pomieszala winogrona ze sledziami w sosie pomidorowym ;< fuuu to chyba najdziwniejsza mikstura hihiih

sama jak byłam w ciąży to tego nie zauważałam, ale ostatnio na rodzinnej imprezie (bratowa jest w ciąży) cały czas podsuwali jej jedzenie pod nos i mówili, jedz jedz bo ty teraz w ciąży to musisz jeść za dwoje żeby dziecko zdrowe było. jadłyście w ciąży za tak zwane dwoje? ile powinno się jeść w ciąży? tyle samo czy więcej?

Kobieta w ciąży powinna przytyć 10-20% wyjściwej masy ciała, z czego 1-2 kg w pierwszym trimestrze i 0kg w ostatnim miesiącu, więc jedzenie za dwoje nie wchodzi w grę. W pierszym trimestrze nie ma wzrostu zapotrzebowania kalorycznego. W drugim wzrasta o około 20%. Należy zwiekszyć wtedy liczbe posiłków z 3 do 5 ale uważać na to co się je, unikać potraw o wysokim indeksie glikemicznym czyli takich z których łatwo i szybko uwalniają się cukry np. ryż, makaron, owoce, słodycze

To jakis stary mit z tym jedzeniem za dwoch. Mysle ze ciaza to okres kiedy powinno sie jesc to na co ma sie ochote :)) ja jem caly czas tak samo jak przed ciaza, no moze troche wiecej ;)) ale niczego sobie nie odmawiam...a narazie przytylam tylko 4 kg.

reklama
Do góry