reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jakie podjąć kroki po usunięciu jajowodu z powody ciąży pozamacicznej?

Paula2510

Zaangażowana w BB
Cześć :)

Napiszę tak krótko jak to możliwe, żeby jak największej części z Was udało się zatrzymać nad problemem, z którym się obecnie borykam.

Z powodu wykrytej ciąży pozamacicznej w lewym jajowodzie, przeprowadzono laparoskopię, podczas której usunięto jajowód.

Dotarłam już chyba do końca internetu, nie znajdując niestety jednoznacznej odpowiedzi na pytanie: co dalej w kontekście starania się o kolejną ciążę (daj Boże zdrową)?

Są dwa jajniki, jest jeden jajowód - nie wiem tylko w jakiej kondycji, czy drożny, sprawny itp..

Czy w takim przypadku najlepszą praktyką jest sprawdzenie drożności pozostawionego jajowodu przed kolejnymi staraniami o ciążę?

Niestety nie wiem co powinnam zrobić a chciałabym znaleźć jedyne, najlepsze rozwiązanie przy moim jedynym już jajowodzie.

Proszę Was o pomoc :) być może konsultowałyście już podobną sytuację ze specjalistami?

reklama
Rozwiązanie
Cześć!
Historia Pauli podnosi na duchu, reszta z nas nadal walczy. Bardzo mi przykro że Cię to spotkało, ale pozytywnie że drugi jajowód sprawny 💪 miałaś wcześniej problemy z pęcherzykiem?
U mnie od czasu usunięcia jajowodu w lipcu działa tylko jajnik bez jajowodu. Teraz też jestem po pierwszym cyklu z aromkiem, drugi jajnik się obudził ale wytworzył tylko mały pęcherzyk.
Trzymam kciuki za Ciebie :)
Mam nadzieje ze nam tez sie uda :) Wczesniej nie monitorowalam cykli ale mielismy dwie ciaze biochemiczne wiec pecherzyki byly bezproblemowe. Wyszla mi tez ureaplasma i ma nadzieje ze to ona byla winna tych niepowodzen a teraz juz bedzie z gorki :) Trzymam kciuki zeby drugi jajnik sie obudzil na dobre- daj znac w nastepnym cyklu jak...
reklama
Moja prolaktyna to aż 110 nigdy nic nie brałam i dopiero niedawno się dowiedziałam o tym A wizyta u lekarza dopiero za 2 tygodnie

A jakie masz normy ? U mnie jest od 23 podwyższona . Wiesz ze to badanie trzeba zrobić między 8 w 10 i trzeba być wyspanym , dzień wcześniej bez stresu i seksu . Ja zaczelam brać castagnus jest bez recepty

Właśnie wróciłam od kolejnego ginekologa. Przedstawiłam mu swoją sytuację na co on: „ale Pani nie musi robić żadnych badań, Pani jest zdrowa. Jest drugi jajowod i on jest zdrowy. Tak musi Pani myśleć. Nic nie robić tylko się starać. Najlepiej zrobić sobie urlop, odpocząć i zapomnieć o tym przykrym wydarzeniu.”
Ja dziewczyny podzielam takie podejście, żeby najzwyczajniej na swiecie robic swoje i nie zakuwać sobie głowy tymi wszystkimi badaniami (chociaz wolałam poznać zdanie innych na ten temat)..
Mam takie samo zdanie. Nawet je tu przedstawilam. Oceniono mnie jako nieczula i nierozumiejaca innych kobiet w takiej sytuacji. Rozumiem i to bardzo. Mnie kolejne badania stresuja, a jeszcze bardziej niż badania stresowalyby mnie "wyniki w normie". Takie postępowanie co do własnej osoby niszczy psychikę, która i tak nie jest w formie po stracie ciąży.

Ty chyba nie rozumiesz ze lekarz z poradni nie wypisze skierowania na specjalistyczne badania . Taki lekarz może wypisać ewentualnie skierowanie na patologie ciąży i tam zleca badania . Tylko ze tam zlecili tylko w kierunku trombofili. Resztę badań i tak trzeba sobie zapłacić . Nie zrozumiałaś mojego postu . Czytając forum i podpowiedzi koleżanek jakie badania można wykonać i potem konsultacja z ginekologiem . Ja nie studiuje medycyny ale większość lekarzy nie szuka powodu . Na tyle ile moja gin mogła pomoc to pomogła . Badania które mogła zlecić - zleciła . Reszta zawsze jest po stronie pacjenta . W klinice tez dostaniesz zestaw badań i trzeba zrobić samemu . Nie będę z Tobą dyskutować bo jesteś osoba która nie rozumie drugiej osoby . Zrozumie się wtedy gdy samemu się przejdzie taka drogę .
Nie napisałam że lekarz ma wypisać skierowanie. Wiem jak jest, badania robi się samemu i za nie płaci. Powiedziałam tylko że lekarz mógłby wskazać kierunek. W końcu to on się powinien na tym znać. I tak jak napisałaś dać "zestaw badań do wykonania". I masz rację, dyskutować nie będziemy bo to w ogóle nie jest dyskusja. Kiedy tylko odwazylam się powiedzieć że mam inne zdanie, i uważam że trochę przesadzasz to zostałam uznana za złą. To wygląda tak "rozmawiamy dopóki masz takie samo zdanie".

Nie napisałam że lekarz ma wypisać skierowanie. Wiem jak jest, badania robi się samemu i za nie płaci. Powiedziałam tylko że lekarz mógłby wskazać kierunek. W końcu to on się powinien na tym znać. I tak jak napisałaś dać "zestaw badań do wykonania". I masz rację, dyskutować nie będziemy bo to w ogóle nie jest dyskusja. Kiedy tylko odwazylam się powiedzieć że mam inne zdanie, i uważam że trochę przesadzasz to zostałam uznana za złą. To wygląda tak "rozmawiamy dopóki masz takie samo zdanie".

Nie zgodzę się z Tobą . Potrafię przyjąć na klatę krytykę itd. Gdybym przez 4 lata wogole nie zachodziła w ciąże to może nie szukałbym dziury w całym . Ale moim zdaniem to nie jest normalnie ze zachodzę w ciąże i za każdym razem coś nie tak. Mam 34 lata , niska rezerwę jajnikowa i nie będę czekać do 40 lat bo może się uda. Jeśli wykonam badania które mogą nam pomoc to dlaczego nie ? Lekarka tylko zaleciła zrobić zespół antyfosfolipidowy . Służba zdrowia podchodzi do nas tak : przypadek . A później dopiero zlecają badania . Naszym kosztem to wszystko . Ktoś kto nie stracił dziecka nie rozumie jaki to ból jest. Dla mnie każda ciąża była cudem . Gdy się kończyła była największym koszmarem. Ja tu nie oceniam nikogo . Za To Ty oceniłaś mnie ze szukam chorób. Nie komentuj moich wpisów jeśli coś się nie podoba . Bo dla mnie chore właśnie jest siedząc z założonymi rękoma i czekanie Bóg wie na co . Tak można czekać rok dwa. A nie 4! I odczep się odemnie .

Nie zgodzę się z Tobą . Potrafię przyjąć na klatę krytykę itd. Gdybym przez 4 lata wogole nie zachodziła w ciąże to może nie szukałbym dziury w całym . Ale moim zdaniem to nie jest normalnie ze zachodzę w ciąże i za każdym razem coś nie tak. Mam 34 lata , niska rezerwę jajnikowa i nie będę czekać do 40 lat bo może się uda. Jeśli wykonam badania które mogą nam pomoc to dlaczego nie ? Lekarka tylko zaleciła zrobić zespół antyfosfolipidowy . Służba zdrowia podchodzi do nas tak : przypadek . A później dopiero zlecają badania . Naszym kosztem to wszystko . Ktoś kto nie stracił dziecka nie rozumie jaki to ból jest. Dla mnie każda ciąża była cudem . Gdy się kończyła była największym koszmarem. Ja tu nie oceniam nikogo . Za To Ty oceniłaś mnie ze szukam chorób. Nie komentuj moich wpisów jeśli coś się nie podoba . Bo dla mnie chore właśnie jest siedząc z założonymi rękoma i czekanie Bóg wie na co . Tak można czekać rok dwa. A nie 4! I odczep się odemnie .
Też straciłam ciążę, wiem jaki to ból. Może innych nie oceniasz, nawet tych dziewczyn które wyraziły taka sama opinie jak ja. Ale mnie ocenilaś. W tym poście, i w poprzednim też. Jeśli mnie cytujesz to zwyczajnie odpowiadam. Zresztą tak jak Ty kiedy ja cytuje Ciebie

A jakie masz normy ? U mnie jest od 23 podwyższona . Wiesz ze to badanie trzeba zrobić między 8 w 10 i trzeba być wyspanym , dzień wcześniej bez stresu i seksu . Ja zaczelam brać castagnus jest bez recepty
U mnie norma do 26 . Objawów też nie mam . Mi lekarz zlecił właśnie między 2-4 dniem cyklu . I oczywiście nie wyspałam się I jeszcze o 24 w nocy jadłam kolację hahah . Ale i tak mysl3 że aż podniesiona prolaktyna to aż za bardzo

U mnie norma do 26 . Objawów też nie mam . Mi lekarz zlecił właśnie między 2-4 dniem cyklu . I oczywiście nie wyspałam się I jeszcze o 24 w nocy jadłam kolację hahah . Ale i tak mysl3 że aż podniesiona prolaktyna to aż za bardzo

Tak to fakt , ja dostałam skierowanie na rezonans przy prolaktyne 50. Dopiero w listopadzie mam . Już 3 miechy czekam na wizytę

reklama
Do góry