Cześć Mamy! Nie widzę takiego tematu, a jesteśmy na etapie wybierania odpowiednich bajek. Nie chcę żeby moje dziecko oglądało pełne jazgotu ogłupiacze albo bajki pełne przemocy i agresji, a jest ich przerażająco dużo w telewizji. Jakie bajki wybieracie dla swoich przedszkolaków? Zwracacie uwagę na to co oglądają? Po jakie kanały warto sięgać, a na jakich nie znajdziemy nic odpowiedniego na wiek przedszkolny? Chętnie poznam opinie i porady. Zapraszam do dyskusji!
reklama
Nulini
Po prostu szczęśliwa!
Moje dziecko ogląda bardzo mało bajek.
Rano, przed przedszkolem, "Klub Myszki Miki" i "Jake i piraci z Nibylandii" na TV4, wieczorem przy kolacji "Pingwiny z Madagaskaru" na Pulsie.
Oprócz tego z krótkich bajek - "Dora poznaje świat", "Świnka Peppa" i "Reksio".
Z długich - wszystkie "Epoki lodowcowe" (oprócz czwartej części, bo jest moim zdaniem beznadziejna), wszystkie części "Dzwoneczka...", wszystkie części "Madagaskaru" i nic więcej ;-)
Rano, przed przedszkolem, "Klub Myszki Miki" i "Jake i piraci z Nibylandii" na TV4, wieczorem przy kolacji "Pingwiny z Madagaskaru" na Pulsie.
Oprócz tego z krótkich bajek - "Dora poznaje świat", "Świnka Peppa" i "Reksio".
Z długich - wszystkie "Epoki lodowcowe" (oprócz czwartej części, bo jest moim zdaniem beznadziejna), wszystkie części "Dzwoneczka...", wszystkie części "Madagaskaru" i nic więcej ;-)
U nas też ulubione bajki tylko na minimini+, co mnie akurat cieszy, bo mam zaufanie do tego kanału. Wiem, że leca tam same wartościowe bajki uczące dobrych wzorców, manier, są wartościowe, z jakimś przekazem. Pierwsze miejsce Stacyjkowo, drugie Kosmoloty, trzecie Ciekawski George
Dzieci w wieku przedszkolnym mogą już oglądać bajki. Nie da się cały czas z dzieckiem siedzieć bawić, czy rozmawiać..czasem trzeba np.zrobić obiad, pranie i inne prace domowe, wiec aby dziecko się nie nudziło i nie malowało ścian..można zapełnić ten czas poprzez włączenie dziecku bajki, trzeba tylko mądrze wybierać to co dziecko ma oglądać...jak wcześniej pisałam ja mam 100% zaufanie do minimini+.Zamiast bawić się i rozmawiać z dziećmi to włączacie im bajki. Brawo dzieci w tym wieku w ogóle nie powinny ogladać bajek
U nas również franklin rządzi, już powtarza nieraz na pamięć początkowy tekst Dokładnie, trzeba czymś zająć dzieci, prace domowe same się nie zrobią. Ja czasami dopuszczam młodego do komputera, ma swoje ulubione bajki i zabawy na stronie hartujmisie.pl
reklama
Jest taka jedna bajka, którą można włączać dziecku na okrągło, i jest tyle odcinków, że jak skończy oglądać całą serię to można zacząć od nowa. Mowa oczywiście o serii Było sobie życie. Nawet na Youtubie znajdziecie niektóre odcinki.
Podziel się: