reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak zaoszczędzić ?

Ja tym, które kupują przez internet polecam Ewelinę, która często daje rabaty i w ogóle jest spoko i wyrozumiała. 505 961 959 Pracuje w Akpolu, raz sama do niej dzwoniłam po fotelik, to jeszcz 20% taniej dostałam! znalazłam jej numer przypadkiem na stronie, ale naprawdę cieszę się, bo wysyłka za darmo i jeszcze taniej niż w sklepie :)

reklama
Ekonomiczne sposoby ekomamy ;)

1) Nie używamy oliwki, ani innych chemicznych środków do mycia dziecka, jedynie zwykłe szare mydło.
2) Używamy pieluszek wielorazowych. > nie trzeba kupować jednorazowych, oraz odchodzą nam kremy na odparzenia, bo dziecko ma dobrze dotlenioną skórę, i one nie powstają.
3) Mokre chusteczki używamy tylko na wyjścia, na codzień w domu używamy tetry pokrojonej w prostokąty, i wody.
4) Gotuję na dwa dni z góry, co mogę to także mrożę,robię przetwory.
Kaszkę można zastąpić owsianką, są różne tańsze zamienniki.
5) Ubranka pierzemy w orzechach piorących, ekologicznie i ekonomiczne :)

Ja np.przestałam już kupować słoiczki.. zgromadziłam zapas słoiczków i sama zaczęłam gotować i mrozić gotowe potrawy.. robię zupkę którą przelewam do słoiczków i mam gotowe porcje :) deserki też sama robię, znalazłam stronę z fajnymi przepisami i tak też można zaoszczędzić.. gotuję głownie w weekendy, gdy mąż może z małym posiedzieć i się pobawić :)

Uważam, że na jedzeniu można najwięcej zaoszczędzić, tylko trzeba się zmotywować do gotowania samemu :)

kupowanie gotowych produktów jest drogie... warto robić samemu, chyba że mamy możliwości to wtedys sobie można ułatwić sprawę :)

Zgadza się,a poza tym warto także szukać wszelkiego rodzaju promocji i wyprzedaży w sklepach internetowych gdzie wiele artykułów dla naszego maleństwa można kupić znacznie taniej,to wg mnie dobra opcja.

Dzieci to niestety duży wydatek, dlatego nie rozumiem zwariowanych mam, które muszą mieć wszystko najdroższe, bo to drogie to "najlepsze". A to nieprawda. Jak kupowałam nocnik dla małej, to zdecydowałam się na model z myszką miki okt kids - szwagierka mnie wyśmiała, że kupuje tanie rzeczy, że oszczędzam na dziecku. No nie będę kupować nocnika fisher price za 200zł, bo jest jakiś wymyślny. Ten mój sprawuje się doskonale i jest na pewno dużo dużo lepszy od tych śmiesznych plastikowych tronów za fortune.

Dokładnie, szczególnie ze z okresu dziecinstwa dzieci nie beda pamietac cen tych wszystkich zabawek czy ubran,tylko ile czasu i jak spedzali z rodzicami :) Ja nie pamietam polowy zabawek,jakie miałam, ale doskonale pamietam dni w zoo czy na basenie z mamą.

Jeśli ktoś kupuje rzeczy firmowe tylko na pokaz, to jest to bezsens. Ja osobiście kupuję tylko markowe ubrania, ich jakość jest nieporównywalna do zwykłych ubranek dziecięcych. Wbrew ogólnej opinii, na markowych rzeczach się nie traci, można kupić używane w stanie idealnym, a później je odsprzedać za taką samą cenę.

Oj tak, wiele mam kupuje rzeczy na pokaz i to np. ciuszki, dzieci wtedy są bacznie obserwowane co by się przypadkiem nie ubrudziły, itp.
Ja kupuję większość ciuszków w lumpku, wózek kupiliśmy używany, łóżeczko drewniane było nowe ale turystyczne które nam dłużej służyło używane i wcale nie wybajerowane, zabawek też dużo używanych i niektóre fp ale to wówczas w cenowych okazjach za grosze np. wyszperałam na allegro czy to w lumpku.
Co do pieluch, kosmetyków, itp. - ulotki aby trafić dobre okazje :)

reklama
na pokaz nie warto, bardzo szybko rosnie dziecko i wszystko sie zmienia, ja tez staram sie zaoszczedzic i odkladac na studia czy inne rzeczy na przyszlosc swojego malucha :)

Do góry