reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak wyglądaja Wasze wizyty? Zawsze macie usg?

magdalenkaaaa

Początkująca w BB
Zatem nasuwa mi się pytanie jak wyglądają wasze wizyty u ginekologa? Jestem w 19 tygodniu. Wygląda to tak pyta mnie czy jest wszystko w porządku. Wiadomo waga i ciśnienie. Usg robił mi tylko na początku dwa razy teraz już nie. Na pierwsze prenatalne dostałam skierowanie, bo mówił że nie ma certyfikatu i sprzętu. Teraz mialam wczoraj wizyte i tylko zbadal serduszko i ile jest uderzen , usg brak i nadal nie wiem kogo mam w brzuszku. Zlecił mi kolejne badania i tak jest co miesiąc. Ostatnio miałam problem ze swiadem to pomógł mi przypisał co trzeba.

reklama
Ja jedna ciążę chodziłam prywatnie a druga nfz. W obu było USG co wizytę. Ale na NFZ ponoć nie ma obowiązku robienia go co wizytę tylko raz na trymestr? Czy cos takiego.

Ja jedna ciążę chodziłam prywatnie a druga nfz. W obu było USG co wizytę. Ale na NFZ ponoć nie ma obowiązku robienia go co wizytę tylko raz na trymestr? Czy cos takiego.
Ja chodzę prywatnie i tak go nie mam,więc zaczyna mnie to dziwić. Ostatnio chciałam to lekarz powiedział a po co .. A bo chce i w końcu zrobił.

Ja chodzę prywatnie i tak go nie mam,więc zaczyna mnie to dziwić. Ostatnio chciałam to lekarz powiedział a po co .. A bo chce i w końcu zrobił.
I mąż pytał kiedy będzie wiadomo jaka płeć a on a no różnie. W końcu zrobił to usg jak wyżej pisałam i nic nie powiedział. Także zaraz połowa a nadal nic nie wiem 😅

Zatem nasuwa mi się pytanie jak wyglądają wasze wizyty u ginekologa? Jestem w 19 tygodniu. Wygląda to tak pyta mnie czy jest wszystko w porządku. Wiadomo waga i ciśnienie. Usg robił mi tylko na początku dwa razy teraz już nie. Na pierwsze prenatalne dostałam skierowanie, bo mówił że nie ma certyfikatu i sprzętu. Teraz mialam wczoraj wizyte i tylko zbadal serduszko i ile jest uderzen , usg brak i nadal nie wiem kogo mam w brzuszku. Zlecił mi kolejne badania i tak jest co miesiąc. Ostatnio miałam problem ze swiadem to pomógł mi przypisał co trzeba.

Zarówno prywatnie jak i na NFZ:
Najpierw gabinet położnej tam uzupełnienie karty ciąży, waga, ciśnienie, ogólne pytania o samopoczucie, obrzęki i badania. Następnie wizyta u lekarza - tam ponownie pytanie o samopoczucie, sprawdzenie badań i tego co wpisała położna, w moim przypadku jeszcze dokładne sprawdzenie cukrów i rozmowa na temat tego co jem itd. ze względu na cukrzycę ciążową. Następnie badanie na fotelu, pobranie ewentualnych wymazów, a na koniec USG żeby podejrzeć malucha i mniej więcej zmierzyć, ale też nie jakoś specjalnie bo od tego miałam oddzielne USG gdyż moi prowadzący nie posiadają certyfikatu fmf

Jeżeli chodzi o płeć to w 11tc u mnie było widać na USG

U mnie obie ciąże prywatnie, zawsze badanie plus usg z pomiarami dzieci, bicie serduszka itp. W sumie zawsze mnie to ciekawiło ile ważą. W bliźniaczej bardzo tego pilnował, nawet był czas że chodziłam co tydzień.

Przede wszystkim powinnaś dostać skierowanie na USG 2 trymestru, bo należy Ci się na NFZ nawet, jeśli prowadzisz ciążę prywatnie.
Szczerze, to moim zdaniem zmień lekarza. Nie ma obowiązku robić Co USG co wizytę, ale ma obowiązek dać Ci skierowanie na tak ważne USG, jak USG 2 trymestru, które po prostu Ci się należy.

I mąż pytał kiedy będzie wiadomo jaka płeć a on a no różnie. W końcu zrobił to usg jak wyżej pisałam i nic nie powiedział. Także zaraz połowa a nadal nic nie wiem 😅
No nie brzmi jak profesjonalny lekarz, a tym bardziej prywatnie. Płeć, o ile dziecko się pokaże widać już przed połową, w pierwszych prenatalnych. Także jeśli masz możliwość to może zmień? USG raz w miesiącu dla świętego spokoju i dobrego samopoczucia mamy dobrze zrobić. :)

No nie brzmi jak profesjonalny lekarz, a tym bardziej prywatnie. Płeć, o ile dziecko się pokaże widać już przed połową, w pierwszych prenatalnych. Także jeśli masz możliwość to może zmień? USG raz w miesiącu dla świętego spokoju i dobrego samopoczucia mamy dobrze zrobić. :)
Nie widać płci na pierwszych prenatalnych. Widac wyrostek płciowy i jest to strzał czy się trafi dobrze z płcią czy nie. Ocena narządów płciowych jest częścią drugich prenatalnych.

reklama
Nie widać płci na pierwszych prenatalnych. Widac wyrostek płciowy i jest to strzał czy się trafi dobrze z płcią czy nie. Ocena narządów płciowych jest częścią drugich prenatalnych.
Niekoniecznie. Dziecko może się tak ustawić w rozkroku tuż przed kamerą, że jak na dłoni widać co dziecko ma między nogami.
U mnie w 12tyg jedną z pierwszych rzeczy było, czy lekarz powiedział nam o płci bo tu gościu się ustawił centralnie .

Do góry