reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak wcześniak przybiera na wadze

Ja też się ciągle wagą stresowałam ale w końcu wbiłam sobie do głowy, że chłopcy nie urodzili się z wagą po 3500 g tylko po 1215 i 1245 i mają czas żeby wszystko nadrobić. Teraz mają 9 miesięcy i ważą 7300 i 7500.

reklama
Dzieki dziewczyny, myśle że zdrowy rozsądek to podstawa, jeśli wyniki kwri są wporządku to nie ma co przesadzać. Oczywiście, zawsze mam i pewnie jeszcze długo będe mieć na uwadze, co i w jakich ilościach spozywają moje dzieci. Ale mam jedną zasadę, ma być zdrowo, naturalnie i ekologicznie. Ale naprawdę muszę przyznać, że jedzenie które przywożę ze wsi ( kury, króliki, gołebie, jaja, smietana i prawdziwy ser ) działają cuda, oelje tłoczone na zimno ( oliwa, rzepak i olej lniany )też goszczą na naszym stole często. nadal podaje mleko modyfikowane Enfamil.

Czy macie jakieś ciekawe przepisy na obiadki / deserki dla dzieci z niską masą ?

Ja bardzo lubie przepis na taka smaczną kolacje: manna/ kukurydzianka ugotowana na wodzie, mleko modyfikowane. Miksuje z bananem, zółtkiem, miodem + dodatek ( jedna kosteczka gorzkiej czeklady, jagody, avokado )

Zrezygnowałam całkowicie z gotowych kaszek typu nestle, bobovita, ewidentnie traciły mi apetyt.

Mam jeszcze kilka swoich ulubionych przepisów dla dobinek, ale chiałabym poznać Wasze pomysły:-)

Dziewczyny ja znowu z pytaniem :)
Od kiedy tzn w jakim wieku rozszerzałyście dietę swoim wcześniaczkom? Moi chłopcy maja prawie skończone 5 mscy jak dotąd są na Bebilonie pepti 1. Urodzili się w 31tc z wagą 1370 i 1725 teraz mają odpowiednio 6200 i 7500. Mam wrażenie że temu wiekszemu samo mleko już nie wystarcza, ciągle by pił. Mniejszy zupełnie odwrotnie :(

Proszę napiszcie kiedy i od czego zaczynałyście rozszerzanie diety.

reklama
Ja też zgodnie z wiekiem urodzeniowym rozszerzałam dietę.Pierwsza była marchewka,potem jabłuszko a trzeci ziemniak.
Dzisiaj byliśmy na pomiarach.
Marcelinka 7kg 70cm
Jasio 6,700 70 cm
wiek urodzeniowy za 5 dni 9mc
korygowany 6mc.

Ostatnia edycja:
Do góry