reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak wasze dzieci przyjely roszerzanie diety ? :)

Natqaa

Fanka BB :)
Jak w temacie.
Kiedy zaczęłyście przygodę i od czego?
Jakbyście mogly cofnąć czas, co byscie zmieniły?
Wasze dzieci miały jakies alergie czy problemy brzuszkowe ? Jesli tak to po czym?
Możecie polecić jakieś produkty ktore wyjątkowo smakują waszym dziecia ?
A może subskrybujecie kogoś na YouTubie kto robi jakies fajne papki dla maluchów i jak to należy robić itd ?
Pozdrawiam

reklama
Rozwiązanie
Moja córka ważyła na rok 8kg. Jacy wy z mężem jesteście ? Szczupli, wysocy ? Gorzej jest jeśli je, a nie przybiera.
Zaraz zaczniesz rozszerzać dietę, więc zobaczysz jaki to dopiero cyrk
Jesteśmy raczej sredni ale drobizna to raczej nie :) . Ani grubi ani chudzi :) ja na rok ważyłam 10 kg i mój mąż podobnie. A rozszerzać dietę zaczęłam jakieś 3 tygodnie temu ale porazka bo nic nie chce z tego jeść. Zamknie buzie i koniec :(
reklama
Wcale nie musisz jak nic się nie dzieje. Dietę prawidłowo rozszerza się od warzyw.
Poczytaj trochę w necie, zalecenia są ogólnodostępne. Sama jako matka też podejmiesz decyzję jaka chcesz.
Dzisiaj się troche męczyła, widziałam jak robi się czerwona podczas jedzenia i się preżyła.. zaryzykowałam i dalam czopek który zadzialal po 10min i mala zasnela potem na 3h.. wiec chyba troche ja męczyło. Jak woda moze pomoc to spróbować mozna.. tylko nie wiem czy raz dziennie jakad wieksza ilość ml czy przed/po karmieniu troche itd , czy ciepla czy zimna, czy z glukoza itd

Jak chcesz podać wodę, to bez glukozy, bo ci się przyzwyczai do słodkiego. Ja mojemu podaje po drzemkach (czyli ok 3 razy dziennie) ciepłą, przegotowaną wodę. Wypija kilka łyków i to mu wystarcza. Widzę poprawę w wypróżnianiu, kupki są luźniejsze😉

Dzisiaj się troche męczyła, widziałam jak robi się czerwona podczas jedzenia i się preżyła.. zaryzykowałam i dalam czopek który zadzialal po 10min i mala zasnela potem na 3h.. wiec chyba troche ja męczyło. Jak woda moze pomoc to spróbować mozna.. tylko nie wiem czy raz dziennie jakad wieksza ilość ml czy przed/po karmieniu troche itd , czy ciepla czy zimna, czy z glukoza itd
Dobowo nie może być więcej niż porcja mleka. Po 10ml moja pila. Po jedzeniu . Czopek w ostateczności. On działa tylko na niekorzyść przy częstym stosowaniu. A jak słyszę o glukozie to mnie gotuje.

Jak w temacie.
Kiedy zaczęłyście przygodę i od czego?
Jakbyście mogly cofnąć czas, co byscie zmieniły?
Wasze dzieci miały jakies alergie czy problemy brzuszkowe ? Jesli tak to po czym?
Możecie polecić jakieś produkty ktore wyjątkowo smakują waszym dziecia ?
A może subskrybujecie kogoś na YouTubie kto robi jakies fajne papki dla maluchów i jak to należy robić itd ?
Pozdrawiam

Fajne papki [emoji2957][emoji23] papka u nas jest niefajna.
Jakbym mogła cofnąć czas to bym papek w 4miesieczna pierworodna nie wciskała. Pozostałe od początku jadły to co ja i było super. Po 6m. Gdy dość pewnie siedzieli.

Z yt polecam Ci

Fajne papki [emoji2957][emoji23] papka u nas jest niefajna.
Jakbym mogła cofnąć czas to bym papek w 4miesieczna pierworodna nie wciskała. Pozostałe od początku jadły to co ja i było super. Po 6m. Gdy dość pewnie siedzieli.

Z yt polecam Ci
Staranie długie ma te filmiki 😆 nje wiem czy będę w stanie je tak w spokoju przesłuchać. Ja tak się w sumie zastanawiam od czego by tu zacząć. I im bliżej 17tyg tym bardziej mysle zeby zacząć jednak od jakis płynów typu soczki bobo frut, ewentualnie kaszka/kleik do mleka, a dopiero moze po 5 mies jakies sloiczki - mam w sumie tylko 3 kupione plus 3 musy owocowe takie w tubce. A od 6 jak bedzie jako tako siedziec to moze .. blw. Co myślicie o soczkach ? Ile ml na początek i czy to daje się zamiast mleka czy dodatkowo ale wtedy np jak daje mleko 150, to dac 100 soku, 50ml.mleka ??

Staranie długie ma te filmiki [emoji38] nje wiem czy będę w stanie je tak w spokoju przesłuchać. Ja tak się w sumie zastanawiam od czego by tu zacząć. I im bliżej 17tyg tym bardziej mysle zeby zacząć jednak od jakis płynów typu soczki bobo frut, ewentualnie kaszka/kleik do mleka, a dopiero moze po 5 mies jakies sloiczki - mam w sumie tylko 3 kupione plus 3 musy owocowe takie w tubce. A od 6 jak bedzie jako tako siedziec to moze .. blw. Co myślicie o soczkach ? Ile ml na początek i czy to daje się zamiast mleka czy dodatkowo ale wtedy np jak daje mleko 150, to dac 100 soku, 50ml.mleka ??
Ale po co soczki? Chyba wczoraj nawet był na forum temat soczków u maluchów (tam akurat młodsze dziecko) ale takim maluszkom soczki nie są potrzebne. Mleko to podstawa a rozszerzanie diety to poznawanie smaków warzyw owoców i reszty a do tego jeśli już to tylko woda.

Radzę jednak włączyć sobie w tle i posłuchać tych podstawowych o różnicy między 4 a 6m, o tym.po co w ogóle rozszerzamy dietę, bo to nie wyścigi.
Jeśli wolisz czytać to tu masz wiedzę w pigułce (od specjalisty w temacie rozszerzania diety, a nie przypadkowych osób [emoji6] ).

A soczki to dopiero po roku można wg najnowszej wiedzy.

Staranie długie ma te filmiki 😆 nje wiem czy będę w stanie je tak w spokoju przesłuchać. Ja tak się w sumie zastanawiam od czego by tu zacząć. I im bliżej 17tyg tym bardziej mysle zeby zacząć jednak od jakis płynów typu soczki bobo frut, ewentualnie kaszka/kleik do mleka, a dopiero moze po 5 mies jakies sloiczki - mam w sumie tylko 3 kupione plus 3 musy owocowe takie w tubce. A od 6 jak bedzie jako tako siedziec to moze .. blw. Co myślicie o soczkach ? Ile ml na początek i czy to daje się zamiast mleka czy dodatkowo ale wtedy np jak daje mleko 150, to dac 100 soku, 50ml.mleka ??
Jeśli chcesz robić dla dziecka tak żeby było zdrowo, to znajdź czas i się tym zainteresuj. Moje dziecko ma 1,5 roku i pije tylko wode.
Diete powinno się rozszerzać od 6 miesiąca życia. I to nie jako całe dania tylko po łyżeczce.
Sprawdź zalecenia. Są w tabelkach co i kiedy wprowadzać. Możesz blw albo papki. Zaczyna się od warzyw. Jak spróbuję słodkie to możesz mieć później problem.

Już nie mówiąc, że jeszcze chwilę temu miałaś problem, że dziecko nie chce pić mleka, a teraz chcesz zamieniać go na wodę z cukrem...

Ostatnia edycja:
reklama

Ale rozszerzanie diety nie na tym polega. Tu nie chodzi o soczki czy inne takie.
Tu chodzi o to aby dziecko nauczyło się żuć i połykać jedzenie. Bo połykanie płynów ma już opanowane do perfekcji.
Soczek nie zapewni dziecku podstawowych potrzeb żywieniowych bo tylko zapełnia brzuszek niewiele dając w zamian substancji odżywczych.
Zaczyna się pokarmow jednoskladnikowych, owoc czy warzywo, i stopniowo rozszerza. Jak wyjdzie jakaś alergia pokarmowa to będzie wiadomo po czym a nie podasz kaszkę i później się będziesz zastanawiać czy sraczke z wysypka dziecko miało po kaszce, mleku czy tez niezależnie od powyzszych.
Nie zaczyna się tez przygody z jedzeniem zbyt wcześnie. Jak dziecko nie wykazuje chęci do jedzenia to się nie zmusza. A gwarantuje ci, ze dziecko jak już zacznie być zainteresowane, to nie soczkiem czy kleikiem ale tym, co ty masz na talerzu.
Pierwsze razy się dziecko karmi. Przynajmniej ja karmiłam. Dawałam po troszeczku do buzi.
I tu znowu, pierwsze posiłki nie maja na celu, napchanie niemowlaka do wypeku. Maja na celu pokazanie na czym polega jedzenie, dostarczenie wrażeń i doznań smakowych i ćwiczenie bezpiecznego żucia i połykania. Nie zdziw się jak na pierwszy posiłek dziecko zje tyle ile wróbel.
Jak nie masz doświadczenia to niestety ale trzeba znaleźć czas na dobra książkę czy film na YT gdzie można poczytać o tym jak, co, kiedy i dlaczego.

Do góry