reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak wasze dzieci przyjely roszerzanie diety ? :)

Natqaa

Fanka BB :)
Jak w temacie.
Kiedy zaczęłyście przygodę i od czego?
Jakbyście mogly cofnąć czas, co byscie zmieniły?
Wasze dzieci miały jakies alergie czy problemy brzuszkowe ? Jesli tak to po czym?
Możecie polecić jakieś produkty ktore wyjątkowo smakują waszym dziecia ?
A może subskrybujecie kogoś na YouTubie kto robi jakies fajne papki dla maluchów i jak to należy robić itd ?
Pozdrawiam

reklama
Rozwiązanie
Moja córka ważyła na rok 8kg. Jacy wy z mężem jesteście ? Szczupli, wysocy ? Gorzej jest jeśli je, a nie przybiera.
Zaraz zaczniesz rozszerzać dietę, więc zobaczysz jaki to dopiero cyrk
Jesteśmy raczej sredni ale drobizna to raczej nie :) . Ani grubi ani chudzi :) ja na rok ważyłam 10 kg i mój mąż podobnie. A rozszerzać dietę zaczęłam jakieś 3 tygodnie temu ale porazka bo nic nie chce z tego jeść. Zamknie buzie i koniec :(
@Magdalenka16 co mogę doradzić, to nie zabawiaj przy karmieniu 🙏 Nie chce, to niech nie je. Następne karmienie w określonej porze. Jak będziesz go zabawiała, to będzie jadł tylko dlatego, że ma atrakcje przy tym, które szybko mu się znudzą i doprowadzisz do tego, że przestanie w ogóle jeść i/lub będzie miał potem problemy z wyczuciem kiedy jest głodny.

reklama
A gdzie ja napisalam ze chce zamieniać mleko na wodę z cukrem ? Pytałam co zrobić w przypadku zaparc u dziecka, czy dac wodę zwykla czy z glukoza, to bylo pytanie a nie stwierdzenie faktu. No i o rozszerzaniu tez juz sie naczytalam i wiem ze pierwsze jedzenie to bedzie dosłownie pare łyżeczek, aby poznało nowe smaki, konsystencje itd, ze najpierw warzywa itd. O tym wszystkim czytalam jeszcze jak bylam w ciazy, a wątek założyłam bo bylam ciekawa jak rozszerzalyscie diete i jak na to reagowały dzieci :)
"
Ile ml na początek i czy to daje się zamiast mleka czy dodatkowo ale wtedy np jak daje mleko 150, to dac 100 soku, 50ml.mleka "
O tym mowie.

@Magdalenka16
Nie stawialabym na karmienie co 6h... Co 3h bez dokarmiania co chwilę. Jeśli ominie posiłek spróbuj znowu za 2godz no chyba, że widzisz głód.
Kup smoczek odpowiedni do wieku dziecka, spróbuj też innej firmy (polecam lovi i dziewczyny pisały o mAM).
Skonsultuj z lekarzem zagęszczanie mleka.
Jeśli przybiera dobrze, karm tyle ile chce zjadać. To wszystko z dziećmi zmienia się z dnia na dzień. możesz też zrobić morfologię z żelazem i ferratyna

Ostatnia edycja:
Czyli jak jadła co 3 godz to tylko 30 -60 ml a ja co 4 h to nawet i 170 ml? To tylko różnica godzinę a w ilościach mleka różnica ogromna.. może to jednak wina była smoczka? Ja nie umiem zrozumieć mojego dziecka .nie wiem co robię nie tak ze takie mam problemy z jego karmieniem. To moje drugie dziecko ale całkowicie inne i ja też chyba za stara juz jestem i wyrosłam. Pierwsze dziecko ma 8 lat
Nie, jak dawalam co 3h to jadla po 30,60 i co chwile ja poilam wtedy zeby jednak zjadla kolo tej 100. Wiec czasami co godzinę wychodziło 30ml, robilam mleko co 3h i próbowałam na nowo dawac te porcje. Az w nocy po dłuższej przerwie zaczekałam na placz z glodu.. i zauwazylam że godzinowo znacznie odbiega od tego jak wcześniej jej dawalam .

"
Ile ml na początek i czy to daje się zamiast mleka czy dodatkowo ale wtedy np jak daje mleko 150, to dac 100 soku, 50ml.mleka "
O tym mowie.

@Magdalenka16
Nie stawialabym na karmienie co 6h...
Kup smoczek odpowiedni do wieku dziecka, spróbuj też innej firmy (polecam lovi i dziewczyny pisały o mAM).
Skonsultuje z lekarzem zagęszczanie mleka.
Jeśli przybiera dobrze, karm tyle ile chce zjadać. To wszystko z dziećmi zmienia się z dnia na dzień. możesz też zrobić morfologię z żelazem i ferratyna
Tak, to bylo pytanie z prośbą o rade. Odpowiedz uzyskałam.

A ile ma mcy i jak z przybieraniem na wadze ?
Ma 16tyg. Jakos od 13tyg straciła apetyt karmiłam wówczas piersia. Jak nie vhciala ssac piersi to jej nie wmuszalam, ale też nie odciagalam tego mleka, przez co zaczęło mi brakować pokarmu. W tym okresie tez nie przybyrala nic na wadze (waze ja sobie co 2tyg). Zaczelam dawac bebilon profutura na przemian z kpi. Kupilam.pare butelek odpowiednich do wieku itd.. smoczka ma z lovi i butelka tez jej przypasowała z lovi. Wcześniej próbowałam avent, chicco , Tommy itd.. znaczenie w przypadku mojej malej ma praktycznie wszystki:
- odpowiednia temp - moja lubi mocno ciepłe/prawie gorące
- odpowiednie miejsce- lozeczko z klinem
- butelka lovi- ja mam smoczek 0+ i 3m+, jak widzę, że za szybko je i sie dławi, to zmieniam szybko tylko smoczek na ten wolniejszy, i na odwrot- aczkolwiek teraz za dnia woli ten 3m+, a w nocy 0+.
- odpowiednia przerwa miedzy karmieniami, lub jak placze i marudzi, ssie mi palca
- oprócz tych wypitych ilosci, przed albo po daje jej jeszvze teraz wode- i wypija z 15-25ml, chodz nie zawsze- nie wiem? Moze to wplyw wody ze tak dużo zaczela jesc, aczkolwiek zdarza się ze zrobię butle 150, a zje 90.
- nie wiem xzy ma to jakieś znaczenie, ale daje od paru dni znowu delicol co karmienie okolo 10kropli- moze byla zagazowa i nie mogla zmieścić?
Nie wiem co z tych powyższych zadziałało, ale coś zadziałało. Ale wiem z czym się borykasz.. codziennie probuj czegoś nowego, ja dzieki tym kombinacjom odziwo szybko pozbyłam się problemu, chodz zdarza się ze mi się wydaje że placze z glodu, a placze po prostu bo jest zmęczona, o wlasnie - moze tez chodzi o to, ze dajesz jej jesc jak chce iść na drzemke ? Probuj, bo o cos Twojemu dziecko napewno chodzi. Przynajmniej tak mysle - alfa i Omega nje jestem jak niektóre tutaj na forum ;)

@Magdalenka16 co mogę doradzić, to nie zabawiaj przy karmieniu 🙏 Nie chce, to niech nie je. Następne karmienie w określonej porze. Jak będziesz go zabawiała, to będzie jadł tylko dlatego, że ma atrakcje przy tym, które szybko mu się znudzą i doprowadzisz do tego, że przestanie w ogóle jeść i/lub będzie miał potem problemy z wyczuciem kiedy jest głodny.
Rozumiem to doskonale,ale jak nie je dłuższy czas albo jak zje to mało to próbowałam wszystkiego by tylko zjadł cokolwiek. Lepsze to niż niejedzenie. Jak był mniejszy to próbowałam dawać butle co 3 godziny i co z tego jadł i tak mało. Nie wiem co to za typ mi się trafił? :(

Rozumiem to doskonale,ale jak nie je dłuższy czas albo jak zje to mało to próbowałam wszystkiego by tylko zjadł cokolwiek. Lepsze to niż niejedzenie. Jak był mniejszy to próbowałam dawać butle co 3 godziny i co z tego jadł i tak mało. Nie wiem co to za typ mi się trafił? :(
Czyli ile czasu to trwa ? A próbowałaś inne mleko ? Jakie wogole.dajesz ?

reklama
Pokarmu nie zaczyna brakować a jego ilość dostosowuje się do potrzeb ssaka. W obie strony.
A jak nie wmuszasz mleka to co ile je? Dziecko nie może być niejadkiem. To wbrew instynktowi. Jeśli nie je to coś jest nie tak. Albo błędnie odbierasz zachowanie.

Do góry