reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak usypiać maluszka... ?

Agrafka tak z innej beczki- wybrałaś dla swojej małej bardzo piękne imię:tak: sama od zawsze chciałam mieć na imię Alicja

reklama
Prawdopodobnie chcesz postawić tezę neurologiczną tzn. wzmożone napięcie mięśniowe, asymetria itd? A tak naprawdę większość dzieci na listopadówkach się pręży lub prężyło przy cycu, są płączliwe mniej lub bardziej, nie lubią ubierania mniej lub bardziej :tak:
Tak jest,wlasnie chcialam postawić taka diagnozę bo przerabiałam to z córeczką.
U neurologa byłam już dwa razy przed szczepieniami i nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości, więc myślę, ze z dzidzią jest wszystko ok - po prostu ejst z gatunku tych wrażliwszych :)

Ale odpowiem ci na pytania:
- poród byl szybki (4,5 godz) i beż żadnych problemów, dostała 10 pkt
- czasem jest niespokojna, ale raczej powiedziałabym, że się szybko niecierpliwi i nudzi zabawkami. Ze snem różnie, czasami przesypia pół dnia, a czasem ma tylko drzemki.
- nie lubi ubierania, ale płacze przy ubieraniu tylko po kąpieli. Trochę się pręży ale to chyba normalne, że prostuje i podkula nóżki ?
- zawsze chce ssać, chyba że jest bardzo zapłakana, to wtedy trzeba chwilkę żeby się uspokoiła
- nie ma ataków trudnych do uspokojenia, na 99% pomaga cyc, na 1% też cyc tylko dopiero po minucie :)
To dobrze że byłas u neurologa i wszystko jest okej,widać że to już taka "uroda' córeczki bo nie wszystkie dzieci to aniołki.Ja tez myślałam że moja córeczka ma taki niedobry charakterek a to było jednak wzmożone napiecie mięśni wykryte doścpóźno bo dopiero w 8 m.Dlatego ja teraz jestem uczulona na tym punkcie.Pozdrawiam.

a czemu tak późno wykryte ?
Tak póżno bo nasz pediatra nie widział niczego niepokojacego,kiedy zgłaszałam mu swoje niepokoje to dał mi skierowanie do neontologa która tez niczego nie zauważyła:wściekła/y:Dopiero w 8 m zwykły lekarz rodzinny zauważyl że dziecko nie rozwija się tak jak powinno i skierował nas do neurologa.Potem była żmudna rehabilitacja metodą Bobath trwająca do 16 m wtedy to córeczka zaczęła chodzić,dziś ma 3 latka i jest zdrowym pogodnym dzieckiem:-):-) Ale co ja przeżyłam to w głowie sie nie mieści.

Ostatnia edycja:
Tak póżno bo nasz pediatra nie widział niczego niepokojacego,kiedy zgłaszałam mu swoje niepokoje to dał mi skierowanie do neontologa która tez niczego nie zauważyła:wściekła/y:Dopiero w 8 m zwykły lekarz rodzinny zauważyl że dziecko nie rozwija się tak jak powinno i skierował nas do neurologa.Potem była żmudna rehabilitacja metodą Bobath trwająca do 16 m wtedy to córeczka zaczęła chodzić,dziś ma 3 latka i jest zdrowym pogodnym dzieckiem:-):-) Ale co ja przeżyłam to w głowie sie nie mieści.

Ech, juz nic nie powiem na lekarzy, bo nie chce sie denerwowac:crazy: zawsze olewaja :crazy:
Dobrze ze to juz za Wami :tak:

Współczuję Kochana, najgorsze jest to, że my matki bez żadnych fakultetów czujemy, że z naszymi dziećmi jest coś nie tak a lekarze albo mówią, że jesteśmy przewrażliwione (często rodzina też tak mówi) albo bagatelizują objawy :wściekła/y:
Dlatego ja wybrałam się do neurologa już teraz sama chociaż dwóch pediatrów nic niepokojącego nie widziała. Mały ma lekką asymetrię i wzmożone napięcie mięśniowe. Ale tak naprawdę dzieci w tym wieku moga to mieć i często ok 4 msc to przechodzi, niestety jednak część z nich ma później problemy.
Masz szczęście, że rehabilitowałyście się metodą Bobath a nie Vojtą, która jest bardzo nieprzyjemna dla dzieci :-( Zdrówka życzę!

Dziewczyny, pytałam już kiedyś czym przykrywacie dzieci, a teraz jeszcze - w czym śpią ?
Ja ubieram Alę w body z długim rękawem i cienki pajac na to i przykrywam kocykiem dość ciepłym ale tylko do paszek, ręce ma na wierzchu.
Nie wiem czy nie jest jej za ciepło, bo przez laktację zupełnie mam rozregulowany termoregulator :) - najpierw przez 2,5 miesiąca było mnie potwornie zimno, a teraz zalewają mnie siódme poty. W pokoju mamy 22-23 stopnie.

ja mam w pokoju gzie mała śpi od 19dp 21 stopni i ubieram ją w body z długim rękawiem, cienkie skarpetk, cienki pajac i przykrywam kocykiem i zwykle to wystarcza. Mała ogólnie jest zimnego chowu i przy temp. 23 stop płacze, nie chce spać i ma spocony nos :))

reklama
Sprawdz jej kark - jak jest cieply niespocony to znaczy ze jej dobrze :tak:
My mamy o wiele zimniej, bo i nawet w nocy 17 stopni, a bywalo przy duzych mrozach 15-16 :szok:
Ubieramy sie tak: body, koszulka, spiochy, spiworek i kocyk. Dokrywam tez ja swoja koldra lub jej koldra (w zaleznosci gdzie spi) i wtedy spocona troszke jest :zawstydzona/y:

Niunians my mamy to samo. Jak jestem u mojej tesciowej - tam jest ok 26 stopni, jak nie wiecej,non stop to idzie zdechnac normalnie, a Joasia cala mokra mimo ze w body i jeden wielki placz lub marudzenie. Jak w domu w dzien mamy 23 to tez jej nie jest za dobrze.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry