reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak to jest z tym CHRZTEM?

Myśmy mieli chrzest jak Olo miał 5 tygodni. Wszystko było ok. Fajne nauki w piątek przed chrztem. Mały na mszy grzeczny. Popłakał tylko troszkę a potem spał. Ofiara - co łaska. Dla mnie sakramenty są bardzo istotne i cieszę się że wszystko tak sprawnie i szybko poszło.

reklama
My 100 zł, ale wracając do domu miałam przez cały czas kaca moralnego- czemu nie położyłam 50 zł.......:confused2:
Słyszałam jednak, że w którejś parafii ksiądz zażądał ( !!! ) 400 zł!!!!!!!!!:crazy::wściekła/y:

My dopero przed świetami zaraz po przyjezdzie do Polski wybieramy sie do ksiedza... no i oczywiscie styres bo ślubu jeszcze nie mamy.
A jakie formalności trzeba zalatwic przed chrztem?? poza oczywiscie spotkaniem z ksiedzem he h ehe

no u nas z chrztem to coś czuje że będą jazdy znowu, dlatego odkładam to jak długo sie da. Chyba na wiosne się zdecydyjemy:cool:
My nie mamy ślubu kościelnego czym bardzo martwimy naszego księdza ;-) ale jak daliśmy mu na tace za ochrzczenie Piotrka 200 zł to już sie tak nie martwił, więc pewnie i taraz tak sie to skończy.

Makta- co do formalności to właściwie żadne. Musicie wziąć ze sobą tylko akt urodzenia dziecka. Ksiądz na formularzu spisuje dane dziecka i Wasze, pyta też o dane rodziców chrzestnych więc musisz znać i te dane- tzn imię nazwisko, miejsce zamieszkania i wiek. Oczywiście pyta czy chrzestni są praktykujący- przy mnie sprawdzał od razu kartoteki chrzestnych ( czy kolędy były wpuszczane... ) - miał taką możliwość, bo chrzestni byli z tej samej parafii. Jeśli jednak są z innej to proszeni są od swojej kancelarii parafialnej gdzie należą o odpowiednie zaświadczenia, że są praktykujący.
Oprócz tego dostaje się karteczki, gdzie są oadnotacje o spowiedzi rodziców i rodziców chrzestnych. No i pozostaje jeszcze jedna nauka przed chrztem. To wszystko...:-)

reklama
Do góry