reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak rosną nasze maleństwa? (wszystkie zdjecia,usg itd.)

reklama
ja jutro z m idziemy na usg 3d i juz nie moge sie doczekac.mam nadzieje ze maly fajnie sie pokaze z kazdej strony i ze wszystko z nim ok.

urocza ta Wasza Emilka aż miło popatrzeć:) tez chodziło mi po głowie to imię, ale za dużo Emilek wokół i mężowi sie nie podoba...
My sobie 3D odpuścimy bo jest dużo innych wydatków, a ja już tylko podstawę raczej będę dostawać na zwolnieniu, to nie ma co szaleć...

Witam gratuluje wszystkim ;-) zdrowych dziewczynek i chłopców ;-)
nie wiem czy ktos tesknił ;-)?
Przepraszam ze tak rzadko ale zyje melduje bylam dzisiaj na usg 2 raz połowkowym i znam plec bedzie dziewczynka ma wszystkie paluszki u rak i nóg serduszko bije ślicznie a w stupkach sie zakochalam ;-) wszystko w normie przebadane ;-)a i wazy prawie 500g ale niestety zdjecia twarzy niemam bo raczkami sie zakryła a on tego nie wydrukował niestety ;-( ale widziałam jest sliczna ;-)
oto potwierdzenie płci i kość udowa i seduszko wiecej zdjec nie robił...
Zobacz załącznik 402497Zobacz załącznik 402496Zobacz załącznik 402498

my bylismy na usg 3d 1.5 tyg. temu, jestesmy z niego zadowoleni choc maly niechetnie pokazywal twarzyczke.ale mam zrobione wszystkie pomiary przez innego lekarza i jestem spokojniejsza.wszystko jest w porzadku, ladnie wyksztalcone, no i siusiaka tez widzielismy.synus wtedy wazyl 790 g.

Moje usg z zeszłego tygodnia:

maluch ważył wtedy 458 g, to był 21 t. 4 d. Pierwsze, co pokazał, to kości udowe i to co pomiędzy. Budowa kostna - prawidłowa, organy wewnętrzne prawidlowe, kończyny prawidłowe, proste. Łożysko na ścianie tylnej, bez ryzyka przodowania, I stopień dojrzalości wg skali Grannuma. Pępowina trójnaczyniowa. Wiem, że był mierzony po kolei, ale byłam w szoku z powodu płci, więc nie wiem jakiej jest maluszek dlugości, nie wiem ile głowka, brzuszek tułów. Wpiszę Wam wymiary, może ktoś podpowie, co znacza te skróty:
BPD - 54,6 mm; HC - 197,6 mm, AC - 168,9 mm, FL - 37 mm. Z pomiarów wynika, że bobas jest jakby ciut starszy, ale wszystko w normie 22 tygodnia.

Wiadomo, że termin porodu już jest wirtualny, ale nadal fajnie brzmi :) będzie cc juz na 200 %, teraz kwestia koordynacji i uzgodnienia terminu w dogodnym czasie.

geniusia jak dobrze pamietam HC-obwod glowy, AC-obwod tlowia, FL-długość kości udowej. Moja dzidzia miała podobne wymiary w 20tg 5dn ale wiem że jest dość duża :-)
A czemu cesarka na 200%?
No i gratuluje chłopczyka

reklama
tynka, cesarka na 200 %, bo - (przepraszam, że w nie w wątku o lekarzu, ale jeszcze nie doczytalam zaleglości do końca, a 2 tyg. to masa czytania) - 100 % ortopeda ze względu, jak to mówił, na tragiczny stan mojego kregoslupa, mam przepuchliny, które przy porodzie mogą się znacznie powiększyć i potem rózne konsekwencje (mozna ryzykowac, ale po co, no i po co ewentualnie maluszkowi połamana matka, tfu tfu oby bez operacji kręgoslupa), drugie 100 % bo byłam na drugiej konsultacji u chirurga, tym razem kompetentnego i przejmującego się pacjentem - mam przepuchlinę pachwinową, we wrzesniu już była stwierdzona oficjalnie i powiedzmy stan był znośny, a teraz się pogorszyło i to niedobrze, urosla mi ta górka na wzgórku łonowym, jest prawie jak kurze jajko, no i niestety juz się nie chowa przy leżeniu, czyli częściowo jest uwięźnięta (czyli to niedobrze, kto miał/ma ten wie), przy badaniu była strasznie bolesna, dlatego wizyta była nieprzyjemna. Czeka mnie operacja, po porodzie na pewno, opcja super było by w trakcie porodu (ale to trzeba dograc, niewiadomo jak na razie czy to będzie możliwe, moja gin i ten chirurg będą musieli sie skonsultować, znają się, więc to mnie pociesza), najgorszy przypadek - :-( operacja jeszcze w ciąży, a to niestety mi grozi, dla bezpieczeństwa minimum miesiąc trzeba jeszcze poczekac, znaczy jak wiecie - każdy tydzień do przodu to plus dla bobasa.

Do góry