reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak poradzić sobie z rozejściem prostych mięśni brzucha po ciąży?

kasia.zosia

Moderatorka
Osobiście mam z tym problem, po 3 ciążach w których przytytylam 25 kg w każdej a brzuch był gigantyczny, pomijając wygląd skory to jeden z poważniejszych problemow. Do kogo zwrócić się o porade? Rozejście ma około 2 cm, ale mam znajoma, która ma 5cm. Czy można jakoś temu zapobiec będąc w ciąży czy nie mamy na to wpływu?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnia edycja:
reklama
Cieszę się, że pojawiło się takie pytanie, ponieważ z mojego doświadczenia wynika, że problem jest dość powszechny ale jest jednocześnie bagatelizowany.

Zauważyłam, że problem ten dotyczy zarówno osób wysportowanych i aktywnych w ciąży jak również osób, które z różnych względów nie ćwiczyły lub nie kontynuowały treningów. Problem może się również pogłębić jeśli po porodzie zbyt szybko będziemy chciały wrócić do formy i będziemy wykonywać niewłaściwe ćwiczenia.

Jeśli już doszło do rozejścia się mięśni prostych brzucha, przede wszystkim należy skupić się na wzmocnieniu mięśni głębokich a wzmacniać je należy wykonując odpowiednie ćwiczenia. Nie są nimi standardowe, popularne brzuszki, które mogą tylko pogłębić problem.

O tym jakie ćwiczenia należy wykonywać, jak zadbać o to by problem się nie pojawił oraz jak potem z nim walczyć należy rozmawiać ze specjalistą w tym temacie czyli fizjoterapeutą. Powinna to być osoba doświadczona w temacie położnictwa, gdyż nie każdy fizjoterapeuta ma wiedzę i umiejętności by problem rozpoznać i kompetentnie pomóc pacjentce. Nie musimy się przecież znać na wszystkim, nawet lepiej gdy skupiamy się, specjalizujemy w konkretnym temacie.

Pomocy można szukać w przychodniach przyszpitalnych lub już nawet po porodzie prosić o konsultacje z fizjoterapeutą na oddziale położniczym. Ewentualnie prywatnie, jednak wtedy trzeba pamiętać by uprzedzać z jakim problemem się zgłaszamy.

Ostatnia edycja:
Filipinka, ilość dodatkowych kg w ciąży ma niewielkie znaczenie. Są kobiety, które przytyją niewiele a i tak będą borykać się z takim problemem. Ważna jest prewencja :)

na szczęście z obwisłym brzuchem da się żyć ;)
kiedy patrzę na moje dwa Skarby, to myślę sobie, że taki pamiątkowy brzuszek, to nie tragedia. Cieszę się ,że jesteśmy zdrowi i to chyba jest najważniejsze :-) :)

Proszę poradzić, czy można zastosować jakaś prewencje jeśli jest się w ciazy a obawia się tak przykrego widoku po porodzie.

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

Proszę poradzić, czy można zastosować jakaś prewencje jeśli jest się w ciazy a obawia się tak przykrego widoku po porodzie.

Oczywiście, że można :) Każdy trening wzmacniający mięśnie głębokie brzucha, mięśnie dna miednicy oraz kręgosłup to inwestycja w nasze zdrowie, figurę i dobre samopoczucie.

Oczywiście, że można :) Każdy trening wzmacniający mięśnie głębokie brzucha, mięśnie dna miednicy oraz kręgosłup to inwestycja w nasze zdrowie, figurę i dobre samopoczucie.
Dziękuje serdecznie za odpowiedz. Boję się trochę ćwiczyć, bo sprawność i kondycja zmalała. Jestem w 23tc ale czasami poruszam się bez urazy osob starszych ale jak babcia 80 letnia[emoji6]

reklama
Do góry