reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

jak maluchy zasypiają

Jak długo trwa uspanie waszego dziecka

• Wszystkich głosujących
    132
reklama
Giza-juz teraz rozumiem, przepraszam ,źle Cię zrozumiałam. No właśnie, a jak dziecko nie chce smoczka?-dobre pytanie margot!

Dzięki Giza za podpowiedź. Faktycznie, Maja budzi się często w nocy, ale jak jej daję pierś, to kilka razy ciumknie, po czym przy niej przysypia. Spróbuję Tracy. Bylebym sama nie zasnęła
a

Giza ja również muszę wypróbować Twoich rad, tymbardziej, że tobie się sprawdziło. Moja mała zasypia ok. 19-tej i budzi się o 23-ej (nie zawsze jednak), później o 1:40, o 3:00 i o 5:00. Tak zaczęła od jakiś trzech tygodni, bo wcześniej budziła się raz czy dwa.

Jeśli chodzi o smoczek to muszę jej nadal trochę go przyciskać pieluszką. W ten sposób nauczyła się przytulać do pieluszki, co ułatwia jej zasypianie. Ale jeśli kręci główką to smoczek wypada, mała się budzi i wtedy najczęściej przykładam ją do cycucha. Ale jak mówicie trochę possie i śpi.

W dzień jest za to skarbem, tylko u nas to troszeczkę na opak, bo najpierw zabawa, potem jemy i idziemy spać najedzone. Ale zdarza jej się w dzień spać nawet 3 godzinki, aż czasem zaglądam z niepokojem ;)

no własnie, moje urwisy tez nie chca smoczka ! Zasypiaja ok. 19.00, 20.00 i pobudka ok 3.00 lub 4.00, potem o 7, 8 rano. Gdzies tam wyczytałam ze mozna nocne karmienie zastepowac "przepojka" bo dziecko zwyczajnie moze miec pragnienie. Ale to najlepiej skonsultowac z pediatra.

Ziuta boskie masz te chłopaki! Co do nocek, to dzieciątka zazwyczaj poprostu sa spragnione, jak były upały to Julka częściej się budziła, a normalnie śpi od 21. do 4.-5., no chyba że jej zęby idą - wtedy nie ma reguł. Za to ostatnio zmienia jej się rytm w dzień: 4, 5 krótkich drzemek (30-40 min.) zastępuje dwoma, trzema krótszymi i jedną 1,5 do dwugodzinnej.
Pozdrawiamy

Mam tą książkę w wersji elektronicznej, gdybyście chciały to dajcie malia. Prześlę jak tylko dzieci na to pozwolą.

reklama
Do góry