reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

jak maluchy zasypiają

Jak długo trwa uspanie waszego dziecka

• Wszystkich głosujących
    132
Hallo! Witam Mamy! Mój Maksio zaczął wczoraj 4 miesiąc. Zaczęło się nifortunnie, bo przeszłam na sztuczne karmienie :( (pisałam o tym na forum o zastojach), ale teraz czasemi cycujemy tylko - rzadko, może zwiększymy wizty w mleczarni :).
Ale ja nie o tym chcę pisać. Moj Maksio chodził spać o 21, ale ostatnio jakoś coraz wcześniej domaga sie kąpieli i po kolacji już śpi. W ciagu dnia zdarza mu się spać ok. 3 razy po 1 lub, 1,5 h. Czasami jednak musze go usypiać - lulanie. Siedzi w rożku i jest noszony, bujany. Zasypiał tez przy cycku. Tak było za cycka i jest teraz kiedy cycek pojawia sie sporadycznie. Ale cycka przez tydzień nie było - był u lekarza i wyobraźcie sobie Maksio przeprosił sie. ze smoczkiem i zasypiał sam. Zakitrał się w pieluszcze, smoka wessal i poszedł spać.
Myślicie, ze dzieci na sztucznym pokarmie chodzą spać same, a te karmione naturalnie trzeba lulać, bujac i generalnie różne manewry wykonywać. Napiszcie co o tym sądziecie.
A i przy okazji nowy wątek - czy to możliwe, ze już na pocz. 4 miesiaca jest ząbkowanie? Wszystko idzie do buzi i to tak jakoś nerwowo - bo paluszki są niesprawne.

reklama
Moją córeczkę karmiłam 8 miesięcy piersią i nigdy jej nie bujałam, nie husiałam i nie wykonywałam innych manewrów:happy:, myślę, że sposób zasypiania nie zależy od tego jak dziecko jest karmione

Antoś od dwóch miesięcy jest na butli i wcale sam nie zasypia:no:. Trzeba go lulać, śpiewać i czasem stawać na głowie:rofl2:.
Co do ząbkowania to Antoś już od trzeciego miesiąca zachowywał się podobnie a pierwszy ząbek wyszedł jak miał 6 miesięcy:tak:.

nie wiem, jak to z tym jest, Michał jest na piersi. wieczorem zasypia bez problemów, po kąpieli i jedzonku, ale w dzień za chiny nie chce zasnąć nawet jak jest zmęczony i wtedy nic nie pomaga (ewentualnie noszenie na rękach, ale ile można nosić dziecko na rękach, teraz ma 5 kg, a jak będzie cięższy, to chyba się zastrzelę) staram się nie dopuścić do przemęczenia, ale póki co mi się nie udaje, bo mój synek ostatnio nie chce leżeć i to nigdzie. jak juz uśnie to max na pół godz. :szok: no, jest pewnien sposób, który działa ale niezbyt tani, więc go nie stosujemy - jazda samochodem;-) na spacerach w wózku też usypia, w domu nie chce:no: 3 razy dostał wieczorem butlę, ale to nic nie dało:no: więc pewnie nie chodzi tu o rodzaj pokarmu

U mnie 100% cyc i mała zasypia sama- tyle że ze smokiem. Jedzonko nie ma więc żadnego znaczenia. Ona chce ssać non stop i cyc pasowałby jej do łóżka ekstra. Tylko podczas typowej zabawy (ok.40min) zapomina o tym, za to jak idzie do łóżeczka czy wózka to bez smoka się nie obejdzie. Jak głęboko zaśnie to go wypluwa, a jak śpi płytko to gdy jej wypadnie "prosi" o ponowne podanie (charakterystycznym zawołaniem ŁA! :-D )
Ja jej zwyczajnie cycka daje tylko i wyłacznie po spaniu, najada się jak bąk i potem już jest schemat zabawa-spanie i nie ma mowy żebym cycka dała jej jej coś nie pasuje. Musi minąć te 2-3h żebym uwierzyła że tu o głód znowu chodzi :)

Ja jej zwyczajnie cycka daje tylko i wyłacznie po spaniu, najada się jak bąk i potem już jest schemat zabawa-spanie i nie ma mowy żebym cycka dała jej jej coś nie pasuje. Musi minąć te 2-3h żebym uwierzyła że tu o głód znowu chodzi :)
Michał jakoś się chyba przyzwyczaił, że może jeść kiedy chce. tylko teraz kolejna sprawa, a jeśli faktycznie dziecko po godzinie jest głodne i nie da się oszukać smoczkiem? przez to płacze i spać nie będzie głodne?? bo przecież dorośli też różnie jedzą, jednemu wystarczą 3 duże posiłki, inny musi zjeść np 5 ale mniejszych

A mój Kubuś był na piersi do 8 mieś, i musiał być lulany, noszony bujany i trzęsiony również:-) to było straszne zwłaszcza że z niego kawał chłopa od urodzenia:-)
A jak skończył się cyc a zaczęła butla zaczął zasypiać sam:-p
tak że sama nie wiem

U mnie jest tak, że po kąpieli i po karmieniu wsadzam zuzie do łóżeczka i w 15 min zasypia,ale w ciągu dnia nie ma siły na nią, nie zaśnie sama w łóżeczku, przy cycu owszem .

A ja lulam jak szalona. A Maksio jest najlepszy, bo jak kłade go do łożeczka i ręka mi delikatnie zadrży to już oko lekko otwiera albo nawet krzywi się i gotów syrenę uruchomić. On coraz sprtyniejszy się robi. Będzie kręcił nami jak tylko chce. A ja nie dam rady go inaczej usypiać, bo lulancjo jest najskuteczniejsze. Lulam w rożku a on się najpierw gapi to tu to tam, czasem zaguga nawet i potem już zaczyna przycinac komara, ale tylko sróbuj go odłożyć do łożeczka ...

reklama
U mnie jest tak, że po kąpieli i po karmieniu wsadzam zuzie do łóżeczka i w 15 min zasypia,ale w ciągu dnia nie ma siły na nią, nie zaśnie sama w łóżeczku, przy cycu owszem .
czyli nie tylko u nas tak jest:baffled:
jak kłade go do łożeczka i ręka mi delikatnie zadrży to już oko lekko otwiera albo nawet krzywi się i gotów syrenę uruchomić
w dzień Michał uruchamia:crazy:bez otwierania oczu

Do góry