reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

jak i ile śpią Wasze Pociechy?

Mala-gorzatko, a czy przenosisz córcię do jej łóżeczka jak zaśnie? Bo to może być powód tak krótkich drzemek. Odkąd Maciuś nauczył się zasypiać w sowim łóżeczku potrafi spać nawet 1,5 godziny, choć rzadko się to zdarza, na ogół śpi ok. godziny.

reklama
Moje dziecko ostatnio strzela sobie dwie solidne drzemki w ciagu dnia: po kaszce okolo 11 i spi nawet do 2 godzin i po obiadku - tez 1,5-2 godziny...robi sie juz marudny o 18.30, zasypia o 19 i spi do 6 - 6.30.:-)

mała-gorzatko u nas było tak samo ze spaniem w ciągu dnia-pół godziny z zegarkiem w ręku i pobudka;dziecko było non stop marudne, a wysypiał sie tylko na spacerze. A razu pewnego wsadziliśmy malucha do wózka i tak bujany (oczywiście) potrafi spać 2 godziny a ostatnio to już nawet nie potrzebuje takiego ciągłego bujania-wystarczy ze sie poruszy bujne dwa trzy razy i śpi dalej.Wieczorem nie ma też problemu z zasypianiem-bo zasypia bardzo szybko-problem w tym, że z cycem w buźce. Probowałam zabierać cycora to momentalna pobudka, wrzask płacz itp.Także na obecna chwile jest nas troje w łóżku a łóżeczko służy jako plac zabaw-i to nie na długo;-) Taki to już ten mój synolek:zawstydzona/y::tak:

moj piotrek wstaje ok 7, po 2,5-3 godzinach zasypia na ok 1,5-2 godziny, znowu ma przerwe 3 godzinki i spi ok. 1 godzine (zazwyczaj wypada tak, ze wstaje ok 15) i maksymalnie o 19 spi juz jak susel znowu do 7 (jeszcze czasami ma przerwe na jedzenie ok. 5- je i momentalnie zasypia)

W przyszłości będę probować uczyć go zasypiania i spania w łóżeczku,ale już sie boje i chyba dopiero jak zmienimy mieszkanie, bo teraz to teściowie itd:-:)-:)-(

U nas jak mały zaśnie około19:30 śpi do 2-3 jest cycuś i spanko do 6-cycuś i rozpoczęcie dnia. od dwóch dni zasypia mi później około 7:30-40 minut drzemki później kaszunia ( albo cycuś(zależy co w danej chwili bardziej wchodzi:blink:) trochę zabawy i o 11 lulu 1,5-2h. obiadek, spacerek i oczywiście lulu powrót do domu i od około 16 do 19 zero spania. Oczywiście są odchylenia- tak jak dzisiaj np, trzy drzemki na spacerku (taka piękna pogoda, ze aż szkoda kisić sie w domu).

Mati to śpi w ciągu dnia 3 razy po ok, 30min. i obojętnie czy śpi w lużeczku czy w wózku na spacerze. zawsze po ok. 30 min. otwiera oczy i ani myśli o dalszym spaniu.

Adaś wstaje o 5 rano. Później około 7 krótka drzemka 30min. O 11 palulu na 45 min ,( nie ważne czy w łóżeczku czy w wózku na spacerku.). Kolejne spanie ma o 14 , aale też tylko 45min do 1h max. O 19 jest padnięty, a o 19:30 po cycu już śpi. Budzi się koło północy - cycuś i koło 3 znów cycuś. Szkrab nie da sie wyspac.

To my tak: wstajemy o 10-11,ok.13 na spacerku śpi może 30-40min,ok.17 dobra godzinka spania,ok. 20 cycek i spanie nocne. Obudzi się tak 3-5 (albo i nie) po cycku zasypia jeszcze w swoim łóżeczku,a później budzi się jak S wychodzi do pracy ok.7. Dostaje cycka i śpimy już razem.
Oczywiście są jakieś tam odchyły,np. dzisiejsza nocka. Zasnął po 20 bez mleka,bo nie chciał i obudził się dopiero o 7.
Dobrze zrobiłam,że słuchałam teściowej żeby nie kłaść małego do naszego łóżka. Jak widać wyżej nie tak do końca jej słuchałam:-D Ale przynajmniej teraz nie ma problemu ze spaniem. Matys rzadko zasypia przy cycku. Staram się żeby zawsze posadzić go do beknięcia.Później kładę go do łóżeczka i śpi.

reklama
Do góry