reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

jak go przekonać do butli - 7,5 m.

Chciałabym przejść na system mieszany karmienia, pierś zostawić tylko na noc, a potem i ją zlikwidować przez rozrzedzanie mm (tak zrobiłam ze starszym synkiem). Synek 7,5 m. rozszerzamy dietę, kaszki i owocki idą ok, obiadki gorzej. Problem że nie toleruje mleka z butki, już nie mówię o mm ale nawet odciągniętego. od dłuższego czasu próbuję go przekonać a tu nic. starszy też nie chciał mm ale moje z butli pił, potem mieszałam z mm, a potem zmieniałam proporce na rzecz mm i sie przestawił. ten trudny egzemplarz. jak go przekonać? niekapków też nie chce, z kubka zwykłego wodę łyknie, ale nie wyobrażam sobie z takego kubka karmić go potem nocą:(

reklama
z niekapkiem też próbuję, i nic. najgorzej że mi coś medela mleka nie chce odciągać:( z niekapkiem o tyle źle że w nocy wątpię czy mały się z niego napije

dlaczego wątpisz? Technika picia z niekapka jest prawie identyczna jak picie z butelki :) a jednak nie butelka. Ja bym nie była taka sceptyczna ;) Wiele dzieci pije coś tam w nocy z niekapka. A próbowałaś zmiany z tatą? Niektóre dzieci kojarzą za bardzo mamę z piersią i nie chcą niczego innego od niej, ale od taty... :) Może spróbuj się zamienić na karmienie?

Wtrącę się-jak nie chce z butli to po co mu ją dajesz? :p Dawaj z łyżki na gęsto z kaszką. Moja córka od wieku4ch miesięcy je tylko i wyłącznie z łyżeczki(w nocy nie jadła już). Odtrąciła butelkę, nie chciała. Nie wmuszałam, nie stresowałam jej za to nauczyłam ją ładnie jeść łyżeczką i tak to wygląda do tej pory. Rób gęstsze i podawaj łyżką. 7 i pół miesiąca to już kawał chłopa ;) i myślę, że to Wam sprawnie pójdzie. Nie każde dziecko musi wisieć na butelce ;)

Ciężko Ci coś radzić.. Dzieci są takie różne, a dodatkowo to dość trudny wiek na takie zmiany :) Często wtedy właśnie mamy wracają do pracy, a pierś to nie tylko jedzenie. Jeśli musisz odstawić synka od piersi właśnie teraz to nie wiem co Ci poradzić, jeśli to co było wyżej wymienione nie działa. A może jest jakaś opcja żeby to przeczekać? Pozdrawiam!

mogę, choć mam wrażenie że im dłużej będę czekać tym będzie trudniej. starszego karmiłam 9 miesięcy i łatwo nie było, choć on butlę załapał szybko

Faktycznie w nocy nie nakarmisz młodego łyżeczką. Musisz przeforsować albo niekapka albo butelkę... Może anatomiczny smoczek do butelki pomoże?

reklama
ja już podobny temat zaczęłam w wątku jak przekonac dziecko do mleka w proszku. Mały wszytsko je super - kaszki, obiadki, deserki, chrupki, chleb itd. ake mleka mm nie chce. z butelki czy niekapka wypije wszystko co nie jest mlekiem. Właśnie w tym momencie mam taką sytuację. młody o 17.30 zjadł miskę kaszki potem wydoił dwie piersi. właśnie się obudził i zaczął strasznie wierzgać. niemożliwe raczej żeby był głodny. najpierw ja go bujałam, ale mały robił dziobaka i cycka szukał, teraz przejął go mąż i chyba tak będę robić. jak mały się zbudzi i raczej głody nie będzie, niech tata go buja. może właśnie synus zauważy że mama nie zawsze jest...

Do góry