reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak czułyście się w pierwszych tygodniach ciąży?

Aleksandraz9

Zaciekawiona BB
Hejka. Jak czułyście się w pierwszym trymestrze? Niepokoi mnie kłucie jajników jakby miał okres przyjść ale tłumaczę to sobie tym że wszystko tam teraz działa, rośnie i że to normalne zjawisko. Chyba nie powinnam się obawiać? Pozatym jest okej, jedynie co to senna jestem na pewno dużo bardziej i leniwa 🙈

reklama
Jajnik z którego była owulacja bolał mnie tak mocno (jeszcze przed terminem miesiączki tak z 2-3 dni) że siedziałam w wannie z ciepłą wodą i mogłam leżeć tylko na płasko (na boku bolał).
Ciąża zdrowa bez jakichkolwiek powikłań.

Jak sobie przypomnę pierwsze tygodnie ciąży to mi słabo 🤣 wieczne mdłości, jedyne co przynosiło ulgę to wymioty i to wiadomo, tylko na chwilę. Nic mi się nie chciało, czułam się jak na ogroooomnym kacu, miałam bardzo nieprzyjemne uczucie w żołądku i w buzi. Marzyłam, żeby zaczął się drugi trymestr i żeby to wszystko minęło tak jak pisali w internecie, niestety nie minęło do 6 miesiąca 🙈

Hejka. Jak czułyście się w pierwszym trymestrze? Niepokoi mnie kłucie jajników jakby miał okres przyjść ale tłumaczę to sobie tym że wszystko tam teraz działa, rośnie i że to normalne zjawisko. Chyba nie powinnam się obawiać? Pozatym jest okej, jedynie co to senna jestem na pewno dużo bardziej i leniwa 🙈
Na samym początku zauważyłam powiększone sutki potem piersi . Bóle takie jak na okres ale tez nie zawsze . Czasem coś zakłuje , pociągnie . Mdłości które męczą już 3 tydzień - raz mniejsze raz większe . Aaaa i bardzo wyczulony węch na samym początku miałam ale na szczęście od niczego specjalnie mnie nie odrzuciło 😜

Czuje się tragicznie mdłości, brak apetytu, wszystko mi śmierdzi, odrzuciło mnie od prawie wszystkiego , jem ciągle suche buły, chleb. Czekam aż przejdzie 😊

Na samym początku zauważyłam powiększone sutki potem piersi . Bóle takie jak na okres ale tez nie zawsze . Czasem coś zakłuje , pociągnie . Mdłości które męczą już 3 tydzień - raz mniejsze raz większe . Aaaa i bardzo wyczulony węch na samym początku miałam ale na szczęście od niczego specjalnie mnie nie odrzuciło 😜
Te chwilowe kłucie, ciągnięcie jest normalne? To moja pierwsza ciąża i schizuje ze wszystkim co się da już 😂🙈🙈🙈❤️

Te chwilowe kłucie, ciągnięcie jest normalne? To moja pierwsza ciąża i schizuje ze wszystkim co się da już 😂🙈🙈🙈❤️
Moim zdaniem wszystkie niepokojące objawy należy konsultować z lekarzem, choćby telefonicznie. Po to właśnie jest lekarz prowadzący, nie tylko od badań, ale też od opieki nad ciężarną.
Polecam, ma się wtedy pewność, że dana rzecz jest normalna lub lekarz kieruje na wizytę by zrobić np usg by sprawdzić czy aby na pewno jest wszystko w porządku :) Każdy organizm jest inny, pamiętajmy o tym, a lekarz jest to od tego aby nas przez tą ciąże "poprowadzić" :)
Jak lekarz nas "olewa" to warto go zmienić, sama miałam sytuację, że na początku ciąży nie uzyskałam od lekarki odpowiedzi/porady w dość poważnej sytuacji, musiałam szukać pomocy u innego ginekologa. Dziewczyny na forum doradziły mi by po prostu zmienić prowadzącego po tym incydencie(sama miałam to w głowie, ale potrzebowałam motywacyjnego kopa, bo lekarkę po prostu lubiłam), bo w ciąży mamy się czuć przy lekarzu przede wszystkim bezpiecznie.
Teraz mam super ginekologa, który w razie potrzeby odbierze telefon o każdej porze i odpowie na moje pytanie :)

A u mnie główne objawy to lenistwo, senność i częstsze wizyty w toalecie. Na piersiach chyba zauważyłam grubsze żyłki ale już nie wiem czy mi się nie wydawało bo we wcześniejszym cyklu starań też mi się tak wydawało a nic nie było. Więcej objawów nie miałam żadnych mdłości itp😉
Ale jak coś mnie niepokoiło to kontaktowalam się z ginekologiem😉

Ostatnia edycja:
reklama
Z tym ze nie są to bóle jakieś mocne , sekundowe . Moja tez pierwsza ciaza obecnie 9 tc (pierwsza z tamtego roku to pozamaciczna ) .Pamiętaj ze na typ etapie nie jesteś nic w stanie zrobić jeśli np. zarodek jest chory . Natura wie co robi i organizm sam się obroni . Jeśli masz jakieś bóle które się nasilają i nie dają spokoju najlepiej niech Cię obejrzy lekarz . W którym tc jesteś ?

Do góry