reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jadłospis roczniaka

Ooo jakbym strasznie chciała,żeby Basia chciała pić mleczko, jje tylko raz, w nocy przez sen, inaczej nie chce, no i w kaszkach :-) jedyna forma przemycenia mleczka do posiłków. Zrobiłam ryżyk z cynamonem, i sama go zjadłam : P Basi nie smakował, więc skończyło się na parówce i chlebku z masłem....

reklama
oj to z Basi mała wybredka się robi :) jak jej ryż z jabłkami nie smakował to już nie wiem :) ale mojej Mai też nie wszystko podchodzi dlatego trzeba eksperymentować :) a te paróweczki to jakie podajesz? bo wiem że są takie z szynki w 100% i taką też podałam Mai tydzień temu nie dość że smakowała to jeszcze nic jej nie było po tym :)

A dziewczyny jaki najlepiej chlebek lub bułeczkę podać dziecku? bo po tym co my jadamy w domu Maja ma problemy z gazami :)

Hmmm...rzeczywiście ograniczę te parówki.
A kupowałam różne, najpierw były to morlinki dla dzieci, miały najkorzystniejszy skład, najwięcej procent mięsa z indyka ze wszystkich oferowanych dla dzieci. Niektóre mnie po prostu przerażały...Bykami napisane,że idealne dla dziecka, a w składzie mięso oddzielane mechanicznie. Po prostu szok. Później wypróbowałam polecanych przez znajomą mamę parówek z INDYKPOL- tradycyjnych z indyka, ale z przerażeniem zorientowałam się, że mają MOM, więc zjem sama : / Na zmianę z morlinkami kupuję takie małe paróweczki z indyka, kupowane normalnie w sprawdzonym sklepie z mięsem, wędlinami.
Mała jje szyneczkę kupną, kupuje po kilka plasterków dosłownie,żeby nie leżała długo w lodówce, chudziutkiej, delikatnej szyneczki i jeszcze tfu tfu nic się nie stało.
Jajka mamy wiejskie, warzywka z ogródka (chociaż nie mamy swojego, ale dobrze mieć znajomych, którzy mają : ))))
A ten ryż z jabłkiem i cynamonem dosładzacie ??? Chyba lepiej nie....?

Witam mamy rocznich dzieci, szukam pomocy, moje dziecko skonczyło rok, i jest duzy problem z jedzeniem, zwłaszcza produktów mlecznych a juz nie mówiac o samym mleku, karmienie mojej corki to katastrofa, czy znacie jakies przepisy zeby urozmaici jej chec jedzenia i dostarczenia odpowiednich skadnikow zwlaszcza białka i wapnia. dziekuje i czekam na odpowiedz :(

hej jak moja mala miala bunt na mleko to robilam jeh budyn na mleku mm i w taki sposob przemycalam jej to mleczko. Budyn bardzo prosty przepis w 100 ml roztrzepuje zoltko i zagotowywuje. Do 50 ml wody dodaje lyzke maki ziemniaczanej i wlewam do gotujacej sie wody z zoltkiem. Jak masa przestygnie dodaje 5 miarekl mleka modyfikowanego i jakies owoce dla smaczku. Mozesz tez jogurty naturalne podawac z owocami.

A ten budyn nie jest proszkowy taki? Czy mleko sie ladnie rozpuszcza w masie? Ja to chyba i tak odpuszcze sobie takie wynalazki bo moja poki co ladnie pije mleko, a ze jest na Pepti to pewnie budyn i inne rzeczy na tym mleku beda niesmaczne.

Basia_one :) Jak nie było reklam "budyniów z torebki" prawdziwe budynie robiło się właśnie tak- z mąki ziemniaczanej. Ja robię budyń z ziemniaczanej pół na pół z przenną, do tego kakao- ale to dla nas, dorosłych. Dla małych dzieci można zrobić taki mleczny kisielek, lub budyń jak kto woli z samej mąki ziemniaczanej. Można użyć mleka krowiego. Jak ktoś woli mm. Można dodać owoce, można z samego soku lub owoców zrobić na takiej bazie kisiel (bez mleka) :) Jak odkryłam jak prosto robi się budyń z mąki i jaki jest smaczny nigdy już nie kupiłam tego torebkowanego. Tyle samo roboty, a można podać dziecku bo jest smaczny i ZDROWY :D

reklama
dokladnie,taki budyn wlasnej roboty jest bardzo smaczny i zajmuje doslownie chwilke,tyle samo co z torebki,a zdrowszy;)ja tez robilam kisielek,tzn wlewalam sok do garnuszka,jak sie zagotowal,dodawalam make ziemniaczana i kisiel gotowy;)moja mala jak narazie tez ladnie pije mleczko,ale czasem tak dla odmiany jej robie. wiecie moze od kiedy mozna podac kakao dziecku? w sklepie widzialam kaszke kakaowa po 12 misiacu zycia i sie zastanawiam cz np do mleczka moglabym dodac lyzeczka kakala rozpuszczalnego?

Do góry